• C Novo mesto
  • 12:18
  • Sob, 15.06.2024

Kavkaški ovčar: Velikan med psi

godba

Kavkaški ovčar je eden izmed največjih psov, ki ima prečudovito in pisano zgodovino. Pasji velikan s področja Kavkaza se vse bolj uveljavlja tudi drugod po svetu, vse večje število ovčarjev pa je opaženih tudi pri nas. Zaradi svojih značilnosti ga je pravzaprav nemogoče zgrešiti in je tudi zaradi tega vse bolj poznan. Še vedno je najbolj priljubljen v Rusiji in drugih državah na vzhodu, a Kavkaški ovčar je pasma, ki je zlepa ne pozabiš. S svojo prepoznavnostjo spada med najbolj znane pasme na svetu, a kaj je tisto, kar Kavkaške ovčarje ustvarja tako popularne?

Kratka zgodovina kavkaških ovčarjev

Kot pove že njegovo ime, kavkaški ovčar izvira s področja goratega Kavkaza. Gre za veliko pasmo ovčarjev, ki so najbolj priljubljena prav v državah na tem območju – Rusija, Gruzija, Armenija in Azerbajdžan. Več kot šest desetletij je kavkaški ovčar namenjen čuvanju ovac in obrambi vasi ter ljudi. V popkulturi je znan tudi kot lovec na medvede, v zadnjih nekaj letih pa se uveljavlja tudi drugod po svetu, a v povsem drugačni vlogi. Priljubljen je predvsem pri tistih, ki iščejo družinskega psa. In ko govorimo o kavkaških ovčarjih, se med seboj nekoliko razlikujejo, saj se je pred kratkim začel uveljavljati in upoštevati pisni standard za pasmo. To pomeni, da se ista pasma razlikuje glede na območje, na katerem je bila ustvarjena oziroma vzgojena.

Če se za trenutek vrnemo k zgodovini pasme, je ta svojo priljubljenost doživela predvsem v zadnjih sto letih. V nekdanji Sovjetski zvezi je bil pes uporabljan predvsem zaradi svoje velikosti, teže in moči ter odličnega vida in sluha. S prirojenimi karakteristikami je kavkaški ovčar pes, ki je narejen za čuvanje in bo od tega le stežka odstopal.

Kavkaški ovčar je pasma, ki je ustvarjena za slabe vremenske razmere in zaradi tega ne zahteva veliko

Kavkaški ovčar je pasma, ki je ustvarjena za slabe vremenske razmere in zaradi tega ne zahteva veliko

Značilnosti kavkaškega ovčarja so izrazita velikost in dlakavost

Kavkaški ovčar je velik pes, saj pri samicah doseže višini do 70 centimetrov, pri samcih pa vse tja do 80 centimetrov. Enako je pri teži samega psa, saj tehta med 40 in 50 kilogramov. V veliki večini so kavkaški ovčarji sivi, beli, črni, rjavi in najpogosteje tudi lisasti. Dlakovost pa je poleg velikosti pasme tista, ki ji daje njeno visoko raven prepoznavnosti. Zaradi vremenskih razmer na kavkaškem gorovju so psi razvili vremensko odporno dvojno dlako. Zgornja je daljša in bolj groba, psa pa ščiti pred zunanjimi vplivi. Spodnja pa je mehkejša, tanjša in tudi gostejša. Raznolika je tudi dolžina same dlake, saj lahko varira vse od kratke do dolge.

Zaradi dlake je nega zelo pomemben faktor

Predvsem pri kavkaških ovčarjih z daljšo dlako je nega zelo pomembna in pogostejša. Dlako je potrebno razčesavati vsaj dvakrat na teden, da preprečimo nastanek vozlov. Tako kot pri večini psov, se tudi kopanja kavkaških ovčarjev lotevamo le takrat, ko je to zares nujno potrebno.

Ob negi je potrebno nekaj povedati tudi o zdravju in zdravstvenih težavah. K sreči so kavkaški ovčarji v osnovi zelo odporna pasma, ki nima znanih genetskih bolezni. Seveda je potrebna določena mera pazljivosti pri mladičih in starejših, predvsem zaradi ranljivosti sklepov in okostja.

Obnašanje kavkaškega ovčarja je izrazito čuvajsko

Kavkaški ovčar je bil vzgojen za psa čuvaja in to je lastnost, ki pasmo krasi še danes. Ima zelo močan čuvajski nagon in je precej nezaupljiv do tujcev, v primeru slabe socializacije pa je lahko tudi nekoliko agresiven. Obenem je kavkaški ovčar izjemno zaupljiv in zvest pes, ki je do ljubljenih oseb zelo nežen in ljubezniv.

Tisto, kar mnoge bodoče lastnike vedno zanima, je ujemanje z otroki. Če bo otrok del »tropa«, ga bo imel pes izjemno rad in bo do njega zelo zaščitniški. Vseeno pa je neprimeren za družine z malimi otroki, na kar ne vpliva njegov karakter ampak le velikost in teža. Enako velja za starejše otroke, ki jih ne puščajte same s psom, tudi če mu popolnoma zaupate.

Ko pa govorimo o ujemanju kavkaškega ovčarja z drugimi živalmi je približno isto. Če bo z živaljo odraščal potem ne bi smelo biti nobenih težav. Lahko pa se pojavijo pri drugih psih, predvsem samcih, kar bi pravilna in kvalitetna socializacija premostila. Z njo preprečimo razvoj posesivnega in agresivnega psa, kar se navezuje na vse pasme, ne le na kavkaške ovčarje.

Kavkaški ovčar potrebuje veliko prostora in gibanja

Vzgoja kavkaškega ovčarja zahteva izkušenega in potrpežljivega, ki ima na razpolago veliko časa. Gre za precej trmasto pasmo, ki hitro dozori in od lastnika zahteva avtoritativno osebo. Nujnega pomena je socializacija psa od prvih tednov starosti, ki bo vplivala na njegovo dojemanje drugih psov in ljudi. Zaradi svoje velikosti potrebuje tudi veliko prostora, daleč najboljše pa se bo počutil v zunanjem in odprtem okolju. S tem bo poskrbljeno tudi za gibanje, kar bo izpolnil sam. Če tega nima na voljo, potrebuje dolge sprehode v hitrem tempu – tek in kolesarjenje sta tudi možni izbiri. Nikakor pa kavkaški ovčar ni namenjen za bivanje v notranjih prostorih, saj potrebuje zares veliko prostora. Tudi mraz in slabše vremenske razmere ga ne motijo, saj je ustvarjen za veliko hujše razmere.

Kavkaški ovčar je pasma, ki je z vsakim letom bolj priljubljena tudi v Sloveniji

Kavkaški ovčar je pasma, ki je z vsakim letom bolj priljubljena tudi v Sloveniji

Kavkaški ovčarji v Sloveniji

Če se odločate za nakup kavkaškega ovčarja, morate najprej pri sebi odgovoriti na nekaj osnovnih vprašanj. Določena vprašanja so tematsko naklonjena psom na splošno, spet druga pa kavkaškemu ovčarju kot sami pasmi. Zaradi svoje velikosti in karakterja je kavkaški ovčar prečudovita pasma, ki zahteva veliko potrpežljivosti, časa in prostora. V Sloveniji je že nekaj psarn, ki se ukvarjajo z vzrejo kavkaških ovčarjev, še več pa je lastnikov. V kolikor imate možnost, stopite v kontakt z njimi in jih povprašajte za nekaj nasvetov. Brez kakršnega koli dvoma je kavkaški ovčar čudovita pasma, ki bo v prihodnjih letih ukradla mnogo src bodočih lastnikov in tistih, ki bodo stopili v stik z njo.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com