• C Novo mesto
  • 23:57
  • Sob, 18.05.2024

Med nevihto nikar ne počnite teh stvari

Močne poletne nevihte s strelami in divjim vetrom so ponekod po svetu zelo pogost pojav, letos pa ne prizanesejo niti nam. Ne samo, da so zelo zoprne, škodljive in uničevalne, lahko so celo življenjsko nevarne. Zato je pomembno, da v teh dneh redno spremljate vremensko napoved in se v času neviht izogibate raznim dejavnostim na prostem, saj tako zmanjšate tveganje, da bi se izpostavili nevarnostim. Česa pa še ne smete početi med hudo nevihto oziroma ni priporočjivo, da počnete?

Ne zadržujte se zunaj na odprtih površinah

Med močno nevihto se poskušajte zadrževati v notranjosti, če pa vas nevihta preseneti medtem, ko ste zunaj, pa je zelo pomembno, da se ne zadržujete na odprtih površinah. Če gre, uberite pot domov skozi mesto in ne čez polje, če pa nimate izbire, se čim bolj približajte tlom in najdite prvo zatočišče. Če se sprehajate na odprtih površinah, lahko s tem namreč privlačite strele.

Ne zadržujte se pod drevesom

Tudi zadrževanje pod drevesom je lahko med nevihto zelo nevarno. Zaradi višine drevesa pogosto privlačijo strele, ki lahko zadenejo tudi vas. Če ste med neurjem ostali zunaj, se zatečite k prvi hiši in počakajte, da nevihta mine.

Ne sprehajajte se po gozdu

Če se ne smete zadrževati na odprtih površinah, to ne pomeni, da je varno na primer v gozdu. Poleg tega, da drevesa privlačijo strele, so med nevihtami zaradi močnega vetra, toče in dežja tudi povečane možnosti, da se podirajo drevesa. Lahko vas poškodujejo veje, ki padajo z dreves, lahko pa se celo znajdete v smrtni nevarnosti, če imate to nesrečo, da se drevo zruši naravnost na vas.

Ne stojte ob oknu

Morda je zanimivo opazovati nevihto, ko se nahajate v varnem zatočišče, a strokovnjaki vseeno odsvetujejo, da se ne zadržujete preblizu oknom. Nekatera okna, tako stara kot nova, imajo konstrukcije iz kovine, ki lahko privlačijo strele. Da se izognete poškodbam, se raje umaknite z oken.

Ne pustite priklopljenih električnih naprav

Kadar je zunaj močna nevihta, strokovnjaki svetujejo, da računalnike in podobne elektronske naprave odklopite iz polnilnikov. Možnosti za neprijeten pripetljaj sicer niso visoke, vseeno pa je bolje, da preventivno poskrbite za varnost.

Ne vozite se v avtomobilu

V avtomobilu ste sicer varni, kar se tiče strel, vendar je lahko vožnja v hudih nevihtah zelo nevarna. Močan dež ali toča lahko zmanjšata vidljivost, cesta je lahko spolzka in nepregledna, nastane pravi kaos v prometu, saj se vsem voznikom naenkrat mudi domov. Sploh v primeru nenadnih močnih neviht so možnosti, da se pripeti prometna nesreča, večje. Če nimate nujnih obveznosti, torej raje počakajte, da se nevihta umiri.

Pripravil: NaDlan.si, Foto: Pexels