• C Novo mesto
  • 18:56
  • Pon, 20.05.2024

Parna savna: Turška savna kar pri vas doma

Parna savna je poznana predvsem pod nazivom turška savna. V njej je precej visoka vlažnost, temperatura pa se giba okoli petdesetih stopinj Celzija. Parna savna prinaša precejšen nabor pozitivnih učinkov, ki jih bomo v prispevku podrobneje razložili. Povedali vam bomo tudi kako se obnašati v turški savni in kakšna je investicija, če bi jo želeli imeti doma. Izvedeli boste prav vse informacije o parni savni oziroma turške savne.

Parna savna ali turška savna?

Še preden začnemo z informacijami o omenjeni savni, je potrebno razložiti njeno ime. Se imenuje turška ali parna savna? Oboje. Parna savna je pri nas poznana kot turška savna, včasih pa se imenuje tudi vroča kopel ali parna kopel. Ko v nadaljevanju omenjamo turško ali parno savno, imamo v mislih eno in isto savno. Tako, zdaj se lahko lotimo podrobnostim in zanimivostim.

Kratka zgodovina parne savne

Take savne so postale priljubljene v času viktorijanske dobe, ko so se iz islamskega sveta in otomanskega imperija razširile v zahodne dežele v Evropi. Same stavbe savn so podobne tistim, ki jih poznamo kot rimske terme. Namenjene so bile relaksaciji in prečiščevanj telesa. Nekoliko drugače kot rimske terme, so bile turške savne namenjene vsem ljudem, ne glede na spol ali družbeni sloj. V Turčiji in islamskem svetu se vroča kopel in javna kopel imenujeta Hamam. Sama beseda hammam pomeni kopanje oziroma kopališče. Skozi svojo zgodovino je imel pomemben vpliv tako v verskem kot družbenem in državnem pogledu. Danes ta pomen ni več tako očiten, vsekakor pa ima veliko vpliva na naše zdravje in počutje.

Eden izmed Hamamov v Maroku, ki je javna turška oziroma parna savna

Eden izmed Hamamov v Maroku, ki je javna turška oziroma parna savna

Podrobnosti turške savne

Parna savna ne spada med najbolj vroče savne, saj je temperatura v njej med 42 in 52 stopinj Celzija. Če primerjamo z infrardečo savno, kjer je temperatura med 50 in 60 stopinj Celzija ali finsko savno, kjer temperatura doseže tudi 100 stopinj Celzija, je turška veliko bolj mila. Bolj pomembna od temperature je v parni savni vlažnost. Ta je dokaj relativno visoka, saj znaša med 45 in 65 odstotkov, včasih tudi kar 100-odstotna.

Tudi vi razmišljate o parni savni doma ali kar v svoji tuš kabini?

Izpolnite spodnji obrazec in pridobite neobvezujoče ponudbe parnih savn in njihove cene!

S prijavo se strinjam s splošnimi pogoji.

Zdravilni učinki parne savne

Turška savna je prav zaradi svoje visoke vlažnosti primerna za osebe, ki imajo težave z dihali, s srcem, revmo in artritisom. Z istočasno uporabo eteričnih olj je primerna za izboljševanje respiratornih težav, prečiščuje kožo in odpira pore. Skozi nje se enostavno vsrkavajo hranljive snovi, ki smo jih nanesli z oljem, kremo ali losjonom. Hkrati je turška savna koristna pri sproščanju mišic in umirjanju napetosti. Izočanje toksinov, izboljšanje prekrvavitve, izboljšanje metabolizma in imunskega sistema ter s tem splošnega počutja.

Parna savna ni enaka infrardeči ali finski savni, saj gre za pristno in nekoliko milejšo turško savno

Parna savna ni enaka infrardeči ali finski savni, saj gre za pristno in nekoliko milejšo turško savno

Pravila turške savne ali kako se obnašati

V Sloveniji je veliko ponudnikov savn, tudi turških in parnih. Vsa navodila boste izvedeli tam, a je vseeno biti nekoliko pripravljen že prej. Katera pravila moramo upoštevati v parni savni?

Pred vstopom v savno se je potrebno stuširati in temeljito obrisati. Le tako je lahko sproženo dovolj močno potenje telesa. Po vstopu in pred izstopom iz savne nekaj časa posedimo na nižji klopi, da se lahko naše telo lažje navadi na spremembo temperature v okolici. Večina turških savn ne dovoljuje uporabe brisače, do drugih obiskovalcev pa je potrebno biti uvideven. Sam obisk parne savne traja največ petnajst minut s pol urnim premorom oziroma počitkom v sprostitvenem prostoru znotraj kompleksa. V tem času je potrebno prisluhniti svojemu telesu in se prepustiti občutkom. Dvakrat ali trikrat ponovimo in savnanje je končano.

Pravila v parni savni ali turški savni so jasna in se jih je potrebno držati

Pravila v parni savni ali turški savni so jasna in se jih je potrebno držati

Parna savna pri vas doma

Ste že kdaj razmišljali o tem, da bi imeli savno kar doma? Če ste, vas bo največ stala prav investicija v parno savno oziroma turško savno. Gre za dražjo investicijo in zahtevnejšo postavitev, ki »premaga« tudi infrardečo in finsko savno. Veliko bo odvisno od načina gradnje za katero se boste odločili. Tako obstaja postavitev parne savne, ki je videti kot nekakšna kabina za prhanje – narejena iz plastičnih mas. Poleg te pa je na voljo tudi postavitev dražje, a pristnejše parne savne, ki je zidana in obložena s ploščicami oziroma mozaikom.

Koliko stane postavitev parne savne? To je glavno vprašanje, ki zanima vsakega. Parna savna za najmanj dve osebi vas bo stala vse od 5 tisoč evrov navzgor, povprečje pa je tam nekje med 7 in 10 tisoč evri. Nekoliko dražje so turške savne na ključ.

Nasveti pri nakupu in postavitvi parne savne

Še preden postavimo ali kupimo parno savno, je potrebno vedeti nekaj različnih dejavnikov. Zaradi visoke vlažnosti je potrebno tehtno razmisliti o mestu montaže parne savne. Tako sta daleč najboljši mesti v obstoječi hiši dve: kopalnica in klet. Če bo turška savna na napačnem mestu lahko kaj kmalu pričakujemo pojav plesni. Zato nikakor ne smemo pozabiti na vlažnost, ki jo ustvarja savno in tako zagotoviti zadostno toplotno izolacijo in hidroizolacijo. Le v tem primeru se lahko odločimo za postavitev savne v gospodinjstvu.

Turška savna naj doseže dimenzije 150 x 150 centimetrov. S tako velikostjo in prostorom bo pomenila, da se v njej ob visoki vlažnosti ne boste počutili utesnjenih. Če postavljamo parno savno za dve osebi, naj bo ta dimenzije 200 x 200 in tako dalje po 50 centimetrov z vsako dodatno osebo.

Pri postavitvi savne iz plastične mase je potrebno razmisliti o vodovodnem in električnem priključku, odtoku vode, ploščic v okolici, kanaleti in obliki stropa.

Pri zidani turški savni pa bo celotna zadeva nekoliko bolj zakomplicirana in zahtevna. Vsekakor gre za dolgotrajno naložbo, ki jo boste uporabljali še mnogo let in ki je ni enostavno odstraniti. Materiali naj bodo ustrezno toplotno in hidro izolativni, saj se boste s tem v velikem loku izognili težavam s plesnijo. Katere nasvete je pri tem še kako vredno poslušati? To so vsekakor talno gretje, parni agregat, fugiranje z epoksi smolo, izolacija in naklon tal.

Tudi vi razmišljate o parni savni doma ali kar v svoji tuš kabini?

Izpolnite spodnji obrazec in pridobite neobvezujoče ponudbe parnih savn in njihove cene!

S prijavo se strinjam s splošnimi pogoji.

 

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com