• C Novo mesto
  • 03:21
  • Ned, 27.11.2022

Prva spomladanska dela na vrtu

Pomlad je končno prispela tudi v deželo na sončni strani Alp in prepričani smo, da ste vsi vrtičkarji že kar malo nestrpni, saj komaj čakate, da bi začeli s spomladanskimi opravili na vrtu. Čakajo vas prekopavanje, sejanje najljubših vrtnin in druga dela, ki sodijo med prva spomladanska opravila na vrtu.

Prva spomladanska opravila na vrtu: Čiščenje gredic

Med prva spomladanska opravila na vrtu prav gotovo sodi to, da iz zemlje poberete vse pridelke, ki so v njej še ostali. Poberite tudi ostanke steljke, listje, koreninice, polomljene vejice dreves. Vrt torej dobro očistite. Če imate na vrtu rastline, ki so prezimile, morate ustrezno poskrbeti tudi za njih. Sem sodijo motovilec, solata, špinača, blitva in podobno. Le-te je potrebno okopati, opleti in urediti njihove gredice.

Med prva spomladanska opravila na vrtu sodi tudi odločitev, katere vrtnine sploh želite imeti na vrtu to sezono. Zato si uredite seznam in plan, kam in kako jih boste posejali ali posadili. Pri tem imejte v mislih dobre in slabe sosede na vrtu.

Prva spomladanska opravila na vrtu: Prekopavanje in gnojenje

Prekopavanje oziroma obračanje zemlje z lopato je splošno uveljavljeno pravilo obdelave in priprave tal na setev in sejanje vrtnin. Kljub temu, da vas najbrž že srbijo vaši zeleni prsti, vam svetujemo, da s prekopavanjem vrta še nekoliko počakate, saj se mora zemlja najprej vsaj nekoliko osušiti. Če boste namreč zemljo prekopali takrat, ko je še premokra, boste žal uničili njeno strukturo, rahlost in zračnost. Pazite pa tudi na to, da zemlja pri prekopavanju ne bo presuha.

Prekopavanje še kako sodi med prva spomladanska opravila na vrtu. Izboljša namreč sestavo vrhnjega sloja zemlje in odvodnjavanje, poleg tega pa se pri tem postopku spravijo na površje zemlje hranilne snovi iz spodnjih slojev. S tem se spodbudi tudi delovanje deževnikov in različnih koristnih bakterij. Lopatanje odkrije tudi morebitne škodljivce, ki se skrivajo v prsti. Za res učinkovito prekopavanje vrta pa ne bo dovolj le ena lopata, potrebovali boste pravi arzenal orodja, kamor sodijo še grablje, motika, prekopna lopata in vrtne vile. Poskrbite, da bodo vsi ti pripomočki kakovostne izdelave, saj bo tako delo na vrtu veliko lažje.

Tla, ki so dobro odcedna, prekopljete v globini ene lopate. Pri zbitih in težkih tleh pa se boste morali še bolj potruditi, tla boste morali prekopati za dve lopati globoko. Zato si za to opravilo vzemite vsaj nekaj dni časa, saj vam bo vzelo veliko energije in časa. Ste zemljo z lopato dodobra prekopali že jeseni? Potem bo sedaj zadostovalo, da jo le nekoliko zrahljate z motiko.  Oblikujte prve gredice in vaš vrt bo pripravljen na višje temperature. Takrat boste lahko pričeli s sajenjem.

Prva spomladanska opravila na vrtu pa seveda ne smejo miniti brez gnojenja. Gnojite takrat, ko boste zemljo prekopali. Zelenjava za svojo rast potrebuje zelo veliko hranil, zato moramo zemljo oskrbeti z vsemi potrebnimi organskimi in mineralnimi snovmi. S tem uravnamo delež humusa in mineralnih snovi v tleh. Tla zato obogatite  z različnimi sodobnimi organskimi gnojili, dodajte pa še mineralne mešanice, kompost z domačega vrta ali pa hlevski gnoj.

Prva spomladanska opravila nadaljujemo še z merjenjem pH zemlje: Najbrž že veste, da večina rastlin najbolje uspeva v tleh, ki imajo kisel pH, in sicer med 6 in 7. Kislost tal preverite na povsem preprost način. Vzamete 3 žličke zemlje in jo stresete v kozarec s 3 dcl vode. Pustite stati eno uro, medtem večkrat pomešajte. Nato z lakmusovim lističem izmerite pH.

Prva spomladanska opravila na vrtu: sejanje

Vaš vrt je zdaj pripravljen, da vase sprejme semena in sadike novih rastlin. A vseeno ne prehitevajte! Ozračje se je resda že nekoliko ogrelo, a pazite tudi na temperaturo zemlje. Ogreta mora biti vsaj na 5 stopinj Celzija. Prva spomladanska opravila na vrtu zajemajo to, da posadite solate (berivka in lisnata solata), zasejete pa lahko tudi spomladanski česen in čebulo. V nekoliko bolj hladno zemljo lahko sejete tudi bob, špinačo in grah. Pri nekoliko višji temperaturi zemlje (8 do 10 stopinj Celzija) lahko zasejete tudi krompir, korenje in peteršilj. Zelo zgodaj lahko sadite tudi kapusnice (zgodnja repa, redkvica, rukola). Za sejanje semen smo za vas pripravili še nekaj koristnih napotkov:

  • Semena, ki za kalitev potrebujejo svetlobo, le malo pokrijte z zemljo.
  • Semena, ki kalijo v temi, posujte z debelo plastjo zemlje.
  • Če so semena zelo drobna, jih le neznatno prekrijete s prstjo.
  • Večja semena pa potrebujejo debelejšo plast zemlje.

Še par besed za konec. Ko se odločate, kaj sploh sejati, najprej pomislite, katere vrtnine boste sploh potrebovali. Pomislite tudi na število družinskih članov, upoštevajte, katere rastline najraje jedo in podobno. Na osnovi tega se odločite, kaj bo vaš zelenjavni vrt vseboval.

Pripravila: Monika M.