• C Novo mesto
  • 03:12
  • Ned, 27.11.2022

Vse o pasmi Chow Chow

Chow Chow je kitajska pasma psov, ki je po svetu zelo razširjena in priljubljena. Gre za zelo staro pasmo, saj naj bi zgodovina segala več kot tri tisočletja v preteklost. Chow Chow je tudi v Sloveniji prisoten in navdušuje s svojo puhasto podobo in modro-črnim jezikom. Čov čove, kot jim radi rečemo, uvrščamo med azijske špice, prinašajo pa veliko specifičnih značilnosti in drugih lastnosti. Vas zanima zakaj se bodoči pasji lastniki tako radi odločijo zanje? To in še več izveste v nadaljevanju prispevka.

Chow Chow in njegova zgodovina

Pasma Chow Chow močno prekaša naval modernih pasem, ki je nastal v devetnajstem stoletju. Njihovo zgodovino preko zgodovinskih zapisov datiramo v obdobje Kristusa ali celo pred njim, torej 2000 ali 3000 let nazaj. Sama pasma naj bi no nekaterih virih nastala na severu Azije, kjer se je nato počasi selila preko Mongolije na Kitajsko. Prav slednja država je tista, ki ima največje število zapisov o omenjeni pasmi. Ena izmed kitajskih legend opisuje vojsko kitajskega vladarja, ki naj bi imel v svojih vrstah več tisoč velikih vojnih psov, ki so spominjali na leve s črnim jezikom. Verjetno je v tem tudi nekaj resnice, saj so bili psi pogosti spremljevalci vojska, kar iz te legende naredi precej zanimivo zgodbo. Si predstavljate pet tisoč puhastih Čov Čovov, ki so opremljeni za spopad? Kitajci so jih v preteklih stoletjih uporabljali tudi za vleko snežnih sani, na kar je v svojih zapisih s potovanj omenil tudi Marco Polo.

Chow Chow je ena najbolj prepoznavnih pasem

So srednje veliki psi, ki v višino zrastejo približno 45-55 centimetrov in tako spadajo med srednje velike pasme. FCI jih uvršča v 5. skupino oziroma špici in pratipski psi. Kljub kompaktnemu izgledu to niso težki psi, saj le redko presežejo trideset kilogramov. Najpogosteje se gibajo tik pod to mejo, a nad petindvajsetimi kilogrami.  Za vizualno iluzijo poskrbi njihova dlaka, ki je običajno dolga, gosta in mehka. Kdaj pa kdaj naletimo tudi na kratkodlakega Chow Chowa, a so le ti bolj izjema kot pravilo. Slednjim se dlaka prilega telesu, dolgodlaki pa imajo gosto poddlako, srednje dolgo dlako in gost odlakan del okoli vratu. Prav zaradi tega bi jih na daleč zamenjali kar z levi.

Načeloma gre za dolgodlako pasmo z rdečo, črno, modro ali rjavo barvo. Prav ta dolga dlaka je eden izmed razlogov, ki veliko bodočih lastnikov odvrne od izbire tega psa, saj jim dlaka močno odpada. Njihova ušesa so majhne trikotne oblike s špičastimi, a še vedno nekoliko zaobljenimi konicami. Tisto, kar pasmo Chow Chow naredi še bolj unikatno, je njihov jezik. Modro-črn-vijoličen jezik je simbol pasme, kjer se ta barva preseli tudi na ustno votlino in ustnice. Drugi simbol, ki je vseeno nekoliko manjši, je njihov rep. Ima gosto dlako in je zavihan na njihov hrbet. Hitro se opazijo tudi njegove zadnje noge, ki so skoraj popolnoma ravne.

Chow Chow ne prenaša visokih temperatur

Chow Chow ne prenaša visokih temperatur

Chow Chow je neodvisen pes

Lastnik bo kaj hitro opazil, da je njegov pes precej teritorialen in nezaupljiv do tujcev. Vsekakor je to odvisno od vsakega posameznega psa, a nekatere karakteristike so pri njih bolj opazne. Dobro se bo znašel v vlogi čuvaja. Načeloma se z otroci dobro razume, kar je še kako očitno če z njimi odrašča ali pa je lepo vzgojen in se otroci okoli psov znajo obnašati. Vseeno je odnos psa in otroka nekaj, kar se bo odločil sam lastnik, popolnoma neodvisno od pasme. Kjer Chow Chow peša je njegov periferni vid, zato je najboljše, če se mu približujemo iz vidnih kotov. Gre za pasmo, ki je zelo inteligentna in marljiva, a sta trening in vzgoja zelo dolgotrajna procesa, ki zahtevata veliko mero potrpežljivosti.

Kako se bo obnesel s preostalimi psi je prav tako odvisno od okolja, vzgoje in samega primerka. Načeloma pa gre pri tej pasmi za dobro razumevanje z drugimi psi, a je potrebno biti pazljiv ob stiku s psi istega spola. V kolikor se bodo že v otroštvu in odraščanju spoznali z drugimi živalmi, ne bi smelo biti večjih problemov. Zaradi močnega lovskega nagona bodite nekoliko bolj pozorni, ko greste mimo mačk ali drugih manjših domačih živali. Vsekakor ne želimo, da vas pes potegne za seboj.

Chow Chow se načeloma dobro ujame z drugimi živalmi, a ima vseeno močan lovski nagon

Chow Chow se načeloma dobro ujame z drugimi živalmi, a ima vseeno močan lovski nagon

Bivalni prostor pasme Chow Chow

Chow Chow lahko biva v stanovanju in hiši. V prvem primeru bo zahteval nekoliko več dnevne aktivnosti in sprehodov, obenem pa bo v notranjosti poskrbel za nekaj dodatne dlake. Pri bivanju v hiši je zaželjivo, če je le ta ograjena, saj bodo drugače začeli loviti druge živali in brez strahu bodo spuščeni. Zaradi njihove dolge dlake je zelo pomembna skrb v poletnih časih, ko je zelo vroče. Ker ne prenaša visokih temperatur, je pomembno zagotoviti hladen prostor, ki je po možnosti v senci.

Čeprav so večji psi, obožujejo in potrebujejo dnevne aktivnosti. Radi hodijo na sprehode, tako kot večina psov. Ob dovoljšni količini aktivnosti bodo tudi bolj umirjeni, ko se boste vrnili domov.

Vzgoja Chow Chowa

Pasma naj ne bo izbrana, če se prvič odločate za psa oziroma nimate dovolj časa zanj. Chow Chow je zelo dominantna vrsta in to zahteva tudi od svojega lastnika. Vzgoja bo naporna, saj so zelo trmasti psi in od vas bo zahtevala veliko potrpežljivosti. Za čov čova se ne odločajte, če nimate dovolj časa zanj ali zase veste, da niste dovolj izkušeni. Nikakor ne želite imeti nevzgojenega psa kot je Chow Chow.

Pred izbiro je potrebno vedeti tudi o nekaj zdravstvenih težavah, ki so najpogostejše pri pasmi. Nagnjeni so k entropiji – težave z vekami. Nekoliko bolj nagnjeni so tudi h kolčni displaziji in vnetju ušes, a se bi tega lahko načeloma izognili s primerno prehrano in zadostnemu gibanju. Gre za precej zdrave pse pri katerih je ponovno vse odvisno od vsakega posameznika.

Chow Chow je inteligentna in trmasta pasma psov

Chow Chow je inteligentna in trmasta pasma psov

Slavni lastniki Chow Chowov

Zaradi lepote in priljubljenosti te pasme, se je v zgodovini zapisal že večkrat kot ljubljenček številnih slavnih oseb. To vas vsekakor ne bo prepričalo v izbiro in vas ne sme, a gre za precej zanimivo informacijo. Kdo so bili lastniki pasme Chow Chow?

  • Elvis Presley
  • Sigmund Freud
  • Janet Jackson
  • Walt Disney
  • Mario Balotelli
  • Calvin Coolidge
  • Martha Stewart

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com