• C Novo mesto
 • 09:47
 • Sob, 15.06.2024

Čevapčiči na nov način: Recept za čevape s svežim pridihom

godba

Čevapčiči so ena najbolj priljubljenih jedi v balkanski kuhinji, zlasti v državah, kot so Bosna in Hercegovina, Srbija, Hrvaška in seveda Slovenija. So majhne »klobase« iz mletega mesa, običajno narejene iz mešanice mlete govedine in jagnjetine, včasih pa lahko vključite tudi svinjino ali drugo meso. Meso je začinjeno z različnimi začimbami in zelišči, ki se lahko razlikujejo glede na regionalne preference.

Čevapčiči so tradicionalno pečeni na žaru ali žaru, kar jim daje izrazit okus po dimu. Pogosto jih postrežejo s prilogami, kot so somuni (približek piti), sesekljano čebulo, kislo smetano, kajmakom in ajvarjem. Kombinacija okusov in tekstur ustvari okusen in obilen obrok, v katerem uživajo po vsem Balkanu in širše.

Kaj pa, če bi čevapčičem vdihnili nekaj svežine? Verjetno se z recepti ne boste strinjali vsi, a poskusiti ni greh. Še vedno pa je tu klasika!

Recept za klasične čevapčiče, če jih slučajno ne znate pripraviti

Klasični čevapčiči in kako jih pripraviti.

Sestavine, ki jih potrebujete za klasične čevapčiče

 • 500 g mlete govedine
 • 300 g mlete jagnjetine
 • 1 majhna čebula, drobno naribana
 • 2 stroka česna, nasekljana
 • 1 čajna žlička paprike
 • 1 čajna žlička mletega črnega popra
 • 1 čajna žlička soli
 • 1 čajna žlička sode bikarbone
 • Sesekljan svež peteršilj (neobvezno)
 • Olje, za mazanje žara ali ponve

Priprava čevapčičev

Pripravo mesne mešanice začnite tako, da v posodo za mešanje zmešate mleto govedino in mleto jagnjetino. Majhno čebulo drobno naribajte in dva stroka česna sesekljajte, preden ju dodate k mesni mešanici. Potresite žličko paprike, žličko mletega črnega popra, žličko soli in žličko sode bikarbone, da meso prepoji okus. Za dodaten pridih svežine razmislite o mešanju sesekljanega svežega peteršilja. Vse sestavine temeljito premešajte in se prepričajte, da so dobro povezane. To lahko dosežete tako, da z rokami ali žlico enakomerno porazdelite začimbe po mesu.

Nato je na vrsti oblikovanje čevapčičev. Vzemite majhen del mesne mešanice in jo začnite oblikovati v majhne prstaste klobase. Tradicionalna velikost čevapčičev je približno 5 centimetrov v dolžino in približno 1 centimeter v debelino (povsem odvisno od vas). Ko oblikujete vsak čevapčič, poskušajte ohraniti enakomerno velikost in debelino za enakomerno termično obdelavo.

Preden začnete s peko, je pomembno, da segrejete žar ali ponev. Če uporabljate žar, ga nastavite na srednje visoko temperaturo. Če uporabljate kuhalno ponev, jo segrejte na srednje močnem ognju. Ta korak zagotavlja, da se vaši čevapčiči enakomerno skuhajo in razvijejo lepo zunanjost.

Ko je vaš žar ali ponev segreta, je čas, da se lotite peke čevapčičev. Da preprečite prijemanje, namažite rešetke žara ali ponev z malo olja ali masti. Oblikovane čevapčiče položite na žar ali v ponev. Pustite jih, da se pečejo približno 4 do 5 minut na vsaki strani. Pozorno jih spremljajte, saj se lahko časi kuhanja razlikujejo glede na velikost vaših čevapčičev in toploto vašega žara ali ponve. Vedeli boste, da so pripravljeni, ko dobijo bogato zlato rjavo barvo in se skuhajo.

Ko se čevapčiči kuhajo, lahko pripravite svojo gurmansko postrežbo. Ko so pečeni, jih previdno vzemite z žara ali ponve in položite na krožnik, obložen s papirnatimi brisačkami. To bo pomagalo absorbirati odvečno maščobo, kar bo zagotovilo, da bodo vaši čevapčiči okusni in ne preveč mastni.

Tradicionalno se čevapčiči postrežejo topli oziroma vroči. Razporedite jih po servirnem krožniku in jih kombinirajte z izbrano prilogo. To so lahko kruhki, sesekljana čebula, kanček kisle smetane, kajmak in ajvar. Kombinacija okusov in tekstur ustvari prijeten in zadovoljiv obrok, ki slavi bogato kulinarično dediščino Balkana.

Recept za čevapčiče s sirom in špinačo

Z vsakim grižljajem bodo vaše brbončice deležne bogate kombinacije začinjenega mesa, topljenega sira in zemeljskih not špinače. Te polnjene užitke združite s kruhom po vaši izbiri, začimbami in morda svežo prilogo solate za dobro zaokrožen in zadovoljiv obrok.

Sestavine, ki jih potrebujete za čevapčiče s sirom in špinačo

 • 500 g mlete govedine
 • 300 g mlete jagnjetine
 • 1 majhna čebula, drobno naribana
 • 2 stroka česna, nasekljana
 • 1 čajna žlička paprike
 • 1 čajna žlička mletega črnega popra
 • 1 čajna žlička soli
 • 1 čajna žlička sode bikarbone
 • Sesekljan svež peteršilj (neobvezno)
 • Olje, za mazanje žara ali ponve
 • Feta sir, narezan na majhne kocke
 • Sveži liste špinače, blanširane in ožete do suhega

Priprava čevapčičev s sirom in špinačo

Če želite ustvariti svež pridih klasičnih čevapčičev, začnite s pripravo mesne mešanice, kot bi jo za tradicionalne. V skledi za mešanje zmešajte mleto govedino in jagnjetino. Dodamo naribano čebulo, sesekljan česen, papriko, mleti črni poper, sol, sodo bikarbono in po želji sesekljan peteršilj. Sestavine temeljito premešajte, dokler ne nastane prava zmes. Ko je ta pripravljena, je čas za oblikovanje čevapčičev. Vzemite del mešanice in ga oblikujte v majhen podolgovat pravokotnik, približno 3 cm v dolžino in 1 cm v širino. Zdaj pa sledi preobrat: na en konec čevapa položimo kocko feta sira in blanširan list špinače.

Mesno mešanico previdno povaljajte okoli sira in špinače, tako da ustvarite obliko klobase. Prepričajte se, da je nadev obdan z mesom in zaprite robove, da preprečite morebitno puščanje med pripravo. Ta ustvarjalni korak vsakemu grižljaju doda kanček sirastega okusa in pridih živahne zelene barve.

Nadevane čevapčiče položimo na žar ali v ponev in pustimo, da se na vsaki strani pečejo približno 4 do 5 minut. Bodite pozorni nanje, saj se lahko časi kuhanja razlikujejo glede na velikost polnjenih klobas in toploto vašega žara ali ponve. Cilj je doseči čudovito zlato rjavo zunanjost, hkrati pa zagotoviti, da je notranjost, prepojena s sirom in špinačo, popolnoma pečena.

Ko so nadevani čevapčiči do popolnosti pečeni, jih odstranimo z žara ali ponve. Pustite jih za kratek trenutek počivati, da se okusi umirijo in sir nekoliko strdi.

Recept za čevapčiče s feta sirom in špinačo - slika je simbolična

Recept za čevapčiče s feta sirom in špinačo – slika je simbolična

5 nasvetov za pripravo čevapčičev

Izberite mešanico mesa: Medtem ko klasični recept zahteva kombinacijo mlete govedine in jagnjetine, lahko eksperimentirate z drugim mesom, kot sta svinjina ali teletina, za različne okuse.

Tehnika dodajanja začimb: Zagotovite enakomerno mešanje – Ko dodajate začimbe in začimbe, pazite, da so enakomerno porazdeljene po mesni mešanici.

Čas počivanja mase: Dajte masi čas, da se okusi poenotijo – Ko zmešate meso in začimbe, pustite mešanico počivati ​​v hladilniku vsaj eno uro.

Temperatura pečenja: Prizadevajte si za srednje visoko temperaturo. Predgrejte žar ali ponev na srednje visoko temperaturo. Ta temperatura poskrbi, da se čevapčiči dobro zapečejo na zunanji strani, hkrati pa poskrbijo, da se čevapčiči skuhajo, ne da bi preveč zogleneli.

Ustrezen čas kuhanja: Čevapčiče pecite na žaru približno 4-5 minut na vsaki strani. Obrnite jih le enkrat, da dobite tiste klasične oznake žara.

Nasveti za pripravo čevapčičev

Nasveti za pripravo čevapčičev

Avtor: ŽK, FOTO: pixabay.com