• 19.55C Novo mesto
  • 19:30
  • Ned, 12.07.2020

Gordon Ramsey: šef brez dlake na jeziku

Ste kdaj gledali katerega izmed njegovih znanih kuharskih šovov, npr. Hell’s Kitchen (Peklenska kuhinja), v katerem rjovi na nadobudne kuharje pod svojim vodstvom, ali pa MasterChef, kjer išče najboljšega naslednjega kuharja sezone? Gordon Ramsey je kuharska ikona z restavracijami po celem svetu, od Evrope pa do Amerike in Bližnjega vzhoda. Samo v Londonu ima 15 restavracij in zaposluje več kot 700 ljudi.

Kako je Gordon Ramsey postal eno izmed največjih imen v kulinarični industriji

Gordon James Ramsay se je rodil 8. novembra 1966; v dobrih petih desetletjih svojega življenja je ustvaril veličasten opus na področju kulinarike. Udejstvovanje v kuharskih šovih je ustvarilo njegovo kariero in mu prineslo mednarodno prepoznavnost. Gledalci radi gledajo njegove šove ne le zaradi izjemnih kulinaričnih sposobnosti tekmovalcev, ampak tudi zaradi Ramseyevega neustavljivega sarkazma, nepopustljivosti in vzkipljivosti, ki je postala že zaščitni znak njegovih šovov.

Gordon Ramsey

Gordon Ramsey je v dobrih petih desetletjih svojega življenja ustvaril veličasten opus na področju kulinarike.

Še tako talentiran mlad kuhar bo le težko dosegel vrhunec svojega potenciala brez pravega mentorja. V primeru Gordona Ramseya je bil ta mentor prav tako dokaj dobro poznani in uveljavljeni francoski chef Guy Savoy. Savoy je danes glavni chef v svoji lastni restavraciji v Parizu, imenovani – seveda! – Guy Savoy, ima pa še eno sestrsko restavracijo v Las Vegasu. Obe restavraciji sta bili nagrajeni z več Michelinovimi zvezdicami, Savoy pa ima v Parizu še tri druge, manj znane restavracije.

Gordon Ramsey je v Franciji izpopolnjeval svoje znanje več let, preden je za nekaj časa obupal nad stresom v vrhunskih kuhinjah in se za eno leto zaposlil kot zasebni kuhar na jahti Idlewild v Bermudi. Gordon Ramsey je treniral tudi pod okriljem slavnega chefa Marca Pierra Whita, ki je bil prvi britanski šef, ki je prejel tri Michelinove zvezdice. White je, tako kot Ramsey, prav tako znan po svoji vzkipljivi naravi, bil pa je tudi ena izmed prvih televizijskih osebnosti s svojim šovom, posvečenem kuhanju.

Gordon Ramsey

Gordon Ramsey

1. Boiling Point (Vrelišče)

Čeprav danes Gordona Ramseya poznamo predvsem po serijah, kot sta Peklenska kuhinja in MasterChef, je slavo dosegel davnega leta 1998 z miniserijo v petih delih, imenovano Boiling point (Vrelišče). Miniserija spremlja Gordon Ramseyeve začetke: kako je odprl svojo prvo restavracijo v Londonu, ki je nemudoma prejela tri Michelinove zvezdice in mu prinesla uspeh, pa tudi zasebne stiske in težave, ki spremljajo začetek vsake kariere.

Snemanje dokumentarne serije je zajemalo 8 mesecev Gordon Ramseyevega življenja, stlačenih v 5 epizod, ki osvetljujejo Ramseyev temperamentni značaj. Že v prvi epizodi se Ramsay boji, da bo imel težave pri odprtju restavracije, ker se je posnetek skrite kamere pojavil v TV seriji Britain”Britain’s Most Unbearable Bosses“, odpusti pa tudi natakarja, ker je pred gosti pil iz kozarca vode. Kasneje v seriji Ramsay tudi vrže iz restavracije kritika, ki je o njem napisal neprijetno kritiko. Velik del Vrelišča se ukvarja z Ramseyevo željo, da bi prejel tri Michelinove zvezdice. To je še posebej pomembno, ker je bil njegov nekdanji mentor, Marco Pierre White, najmlajši in prvi britanski chef, ki je prejel tri Michelinove zvezdice. Leta 1987 je prejel prvo, skoraj takoj po odprtju restavracije, vendar je že leta 1999 vrnil vse svoje Michelinove zvezdice in obesil kariero profesionalnega chefa na klin, saj so pritiski kariernega življenja preveč vplivali na njegovo zasebno življenje.

2. Hell’s Kitchen (Peklenska kuhinja)

Kultna serija se je začela v Veliki Britaniji, kjer je bila prva epizoda predvajana že leta 2004, vendar je že leta 2005 začela izhajati tudi ameriška verzija šova. V britanski verziji je dve sezoni gostil tudi Ramseyev nekdanji mentor, že omenjeni Marco Pierre White. V šovu so tekmovalci pod pritiskom časa ustvarjali jedi za obiskovalce restavracije.

V Peklenski kuhinji obiskovalci nikoli niso mogli dobro vedeti, ali bodo sploh dobili hrano – zato jim zanjo ni bilo treba plačati. Še več, v zameno za svoj čas so celo dobili kompenzacijo 50 dolarjev. Ni slabo za večer v restavraciji Gordona Ramseya, sploh če je zraven (morebiti!) všteta še večerja!

3. MasterChef

Obstaja več različic MasterChefa; najprej se je pojavila britanska serija, nato ameriška, kasneje pa se je razvila tudi različica tekmovanja, v kateri so bili tekmovalci otroci, stari od 9-12 let: Junior MasterChef. Osnovna ideja je, da šov da priložnost tekmovalcem, ki niso prejeli klasičnega izobraževanja na področju kulinarike, vendar imajo jasno izražen talent in strast do kuhanja: sodelovanje v šovu in možnost osvojitve denarne nagrade bi jim tako lahko pomagala pri zamenjavi karierne poti. Po drugi strani obstaja tudi različica šova MasterChef: The Professionals, v katerem tekmujejo kuharski mojstri s formalnim izobraževanjem oz. profesionalni kuharji.

Grenka zgodba z Michelinovimi zvezdicami

V celoti so Ramsayeve restavracije v preteklosti prekele 16 prestižnih Michelinovih zvezdic, vendar imajo trenutno samo (!) 7 zvezdic. To je še zmeraj zelo veliko – samo za primerjavo, Jamie Oliver, drugi izjemno znani televizijski chef, do danes še ni prejel nobene Michelinove zvezdice. Morda zanj najbolj pomembna restavracija, Restavracija Gordon Ramsay v Londonu, je prejela tri Michelinove zvezdice že v letu 2001, ki jih je obdržala vse do danes.  Leta 2013 se je v Ramseyevi restavraciji London v New Yorku zgodila katastrofa epskih razsežnosti: restavracija je izgubila obe svoji Michelinovi zvezdici, saj dva predstavnika Michelina nista bila zadovoljna s kvaliteto postrežene hrane. To je prvi primer v zgodovini, da je določena restavracija doživela tak drastičen padec od dveh do nič Michelinovih zvezdic zaradi težav s kvaliteto.

Strast do kulinarike je skupna celotni družini

Tega morda še niste vedeli, vendar Gordon Ramsey ni edini kuharski talent v svoji družini. Leta 1996 se je poročil s Cayetano (imenovano tudi Tano) Hutcheson, s katero imata 5 otrok. Cayetana je avtorica več knjig s področja kulinarike, prav tako pa je delala tudi na televiziji. Njuna osemnajstletna hči Matilda pridno sledi družinski tradiciji in ima na CBBC svoj šov, posvečen kulinariki in zabavi, naslovljen Matilda and the Ramsay Bunch, v katerem se pojavljajo tudi drugi člani njene slavne družine.

Če vas zanimajo Ramseyevi recepti, lahko na YouTubu najdete veliko njegovih videov, v katerih razlaga trike in nam kaže svojo verzijo nekaterih popularnih receptov, ki niti niso tako zapleteni ali nedostopni amaterskemu kuharju. Zagotovo boste med njimi našli tudi kaj zase ali pa se morda naučili novega načina, kako pripraviti jed, ki jo že sicer radi jeste. Skrivnost dobrega kuhanja se pogosto skriva v vaji, občutku, predvsem pa v detajlih – ena majhna sprememba recepta lahko naredi veliko razliko.

A. K.

Vir fotografij: Unsplash in gordonramsey.com