Jajca: Zajtrk brez njih? Nemogoče!

17. mar. 2018, ob 12.42
Posodobljeno pred 5 meseci
278
180 SEK

Morda res ena najbolj samoumevnih stvari v kuhinji, pa vendar, ko začneš razmišljati, kolikokrat v tednu posežeš po njih, si hitro priznaš, da brez njih preprosto ne gre. Zanimivo, da prav jajca že desetletja veljajo za skoraj popolno hrano, čeprav so jih nekoč po krivem obtoževali, da niso najbolj zdrava. Danes vemo, da so odličen vir vitaminov skupine B, proteinov in še česa. Ni čudno, da jih priporočajo strokovnjaki, a vsak ima tudi svojo izkušnjo. Recimo, ni vsak zajtrk isti brez jajc. Jajca na oko, umešana jajca, kuhana, celo v palačinkah. Vsaka verzija ima svojo zgodbo, okus, morda spomin na kakšno nedeljsko jutro.


Vsakdanja uporabnost in občutek sitosti

Nekateri pravijo, da so jajca pravi multipraktik v kuhinji. Z malo domišljije jih lahko uporabiš tako v sladkih kot slanih jedeh. Ampak vsa ta praktičnost ni glavni razlog, da jih toliko ljudi ceni. Bolj gre za tisti občutek sitosti in zadovoljstva po dobrem zajtrku ali kosilu, kjer jajca igrajo glavno vlogo. Zanimivo, raziskave so pokazale, da uživanje jajc za zajtrk zmanjša željo po sladkarijah in mastni hrani čez dan. Mogoče se spomniš trenutka, ko si si privoščil(a) umešana jajca in si potem lažje rekel(a) “ne” krofu ali čokoladi.


Rumenjak in holin – skrivnost za razvoj možganov

Pa gremo naprej, rumenjak in beljak. Včasih se ljudje prepirajo, katera polovica jajca je boljša. A ravno v rumenjaku najdemo tisti skoraj spregledan hranilni biser, holin. Ta snov je povezana z razvojem možganov, boljšim delovanjem živčevja in celo vpliva na razpoloženje. Če malo pobrskaš po spominu, morda poznaš koga, ki je v nosečnosti pogosto jedel jajca, ker naj bi bila dobra za razvoj otroka. Ni naključje, prav holin podpira razvoj možganov pri plodu. Mimogrede, ta snov sodeluje tudi pri tvorbi hormonov sreče, zato ni čudno, da po dobrem obroku z jajci včasih čutiš več energije ali celo boljšo voljo.

Mitsubishi Electric, toplotne črpalke v deljeni izvedbi
Ko govorimo o sodobnem, energetsko varčnem ogrevanju, je ena prvih asociacij Mitsubishi Electric. Njihove toplotne črpalke zrak–voda že več kot petnajst let prinašajo toplino slovenskim domovom
Rumenjak in beljak jajca, ločen v posodicah
Foto: Jajca

Beljakovine in enostavna absorpcija

Ne smemo pozabiti na beljakovine. Jajca vsebujejo take, ki jih telo dejansko zna izkoristiti do zadnjega delčka. Marsikdo misli, da so dobre beljakovine samo v mesu ali mlečnih izdelkih, a jajca so preprost, naraven vir, ki ga razume tudi naše telo, nobenega kompliciranja, nobenih skrivnosti.


Barva rumenjaka in prosta reja

In potem pridemo do debate o barvi rumenjaka. Ljudje včasih radi primerjajo: ta je oranžen, ta bolj bled, je to znak, da je kokoš srečna? Ne čisto. Strokovnjaki pravijo, da barva rumenjaka največ pove o tem, kaj je kokoš jedla. Če je na meniju več trave, koruze, žit s karotenoidi, potem je rumenjak lepše barve, bolj živ. A čeprav je tak rumenjak za oko lepši, to še ne pomeni, da je tudi bolj hranljiv. Vseeno pa jajca kokoši iz proste reje običajno vsebujejo več koristnih snovi, ker so kokoši izpostavljene raznoliki hrani in več gibanju. Ta jajca pogosto tudi lepše dišijo in imajo bolj poln okus.


Beljak – pokazatelj svežine

Beljak pa, zanimivo, z leti izgubi svojo prosojnost. Pri svežem jajcu je rahlo moten, skoraj želatinast. Starejši ko je, bolj je bel in redek. To lahko opaziš pri kuhanju, če razbiješ jajce v ponev in se beljak takoj razleze, veš, da ni najmlajše. Če pa ostane lepo okrogel okoli rumenjaka, imaš opravka z zelo svežim jajcem.


Kulturna pestrost in osebni spomini

Še nekaj, čeprav jajca pogosto jemljemo kot nekaj samoumevnega, se v njih skriva precej zanimivosti. Recimo, v vsaki kulturi obstajajo svojevrstni načini priprave jajc: francoska omleta, japonski tamago, španska tortilla. Nekateri prisegajo na tekoč rumenjak, drugi imajo radi trdo kuhana jajca v solati. In mogoče je prav v tej raznolikosti njihov čar, včasih nas vrnejo nazaj v otroštvo, drugič so odlična rešitev, ko zmanjka idej.

Naj se še tako sliši preprosto, jajca so v resnici mnogo več kot le vsakdanja sestavina. V njih najdeš zgodbo, okus, domačnost in, če imaš srečo, mogoče tudi spomin na kakšen poseben trenutek.

278
180 SEK