• C Novo mesto
  • 17:08
  • Ned, 26.06.2022

Jajca

Jajca so nadvse slasten način, da v svoje telo vnesete zadostno količino vitaminov skupine B, proteinov in drugih hranilnih snovi. Strokovnjaki se strinjajo, da so jajca na našem jedilniku zelo pametna odločitev. Z raziskavo so namreč dokazali, da jajca za zajtrk zmanjšajo željo po sladkorju in mastnih živilih. V nadaljevanju članka vam razkrivamo nekaj stvari, ki jih morda o jajcih še niste vedeli.

Jajčni beljak pomaga pri razvoju možganov

Jajca oziroma bolj konkretno rumenjak je eden najbogatejših virov holina, ki ga povezujejo z boljšo nevrološko funkcijo in zmanjšanim vnetjem. Holin pomaga tudi pri razvoju možganov ploda v trebuhu matere, ki si je privoščila jajca. Holin pa vpliva tudi na boljše razpoloženje, saj se pri njegovi razgradnji tvorijo spojine, ki sodelujejo pri proizvodnji hormonov sreče, se pravi serotonina, dopamina in norepinefrina.

Jajca vsebujejo popolne beljakovine

Jajca vsebujejo beljakovine, ki jih človeško telo zlahka absorbira in uporabi.

Kaj pomeni barva rumenjaka?

Barva rumenjaka ne kaže na to, ali je kokoš zdrava ali ne. Strokovnjaki so ugotovili, da je barva odvisna od prehrane kokoši. Kokoši, ki se prehranjujejo z žiti in travo polno karotenoidov, imajo bolj živahno barvo rumenjaka. A to ne pomeni, da so takšna jajca bolj hranljiva.

Res pa je, da imajo kokoši iz proste reje na razpolago bolj raznovrstno prehrano, zato so tudi njihova jajca bolj hranljiva.

Barva beljaka

Barva beljaka je odvisna od starosti jajca. Starejša jajca imajo bolj bel beljak kot mlajša jajca.

Jajca
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.