• C Novo mesto
  • 16:36
  • Čet, 22.02.2024

Kruh

Kruh je zagotovo del naše vsakodnevne prehrane. Pa vam uživanje tega živila povzroča napenjanje, vetrove in druge prebavne težave? Potem ste morda občutljivi na pšenico. Pomagalo vam bo, če boste zamenjali vrsto kruha, ki ga jeste, ali pa se kruhu popolnoma odpovedali.

Vedno več ljudi namreč poroča, da trpijo zaradi preobčutljivosti na pšenico, ki jo kruh vsebuje. Poleg tega najdemo pšenico tudi v pšeničnih testeninah, nekaterih kosmičih in podobno.

Kaj storiti, če ste preobčutljivi na kruh – pšenico?

Če trpite zaradi močnih in dolgotrajnih simptomov, kot so kri v blatu, bruhanje ali boleči krči v želodcu, potem morate obvezno obiskati zdravnika, ki bo s pregledi izključil druge bolezni. Če pa potem, ko pojeste kruh, trpite zaradi blažjih simptomov, kot je na primer napenjanje, pa poskusite z izločitveno dieto.

V tem primeru boste iz svojega jedilnika za nekaj tednov popolnoma črtali vsa živila, ki vsebujejo pšenico, se pravi kruh, testenine in druga podobna živila. Nato pa jih boste spet postopoma dodajali na jedilnik in pri tem skrbno opazovali, če se bodo simptomi povrnili.

Kako začeti z dieto brez kruha?

So se simptomi povrnili?

Če so se simptomi v tem primeru povrnili, ste preobčutljivi na pšenico, ki jo vsebujejo kruh in druga živila iz pšenice. Ob tem naj napišemo, da imajo nekateri ljudje probleme le s testeninami, nekateri pa samo s kruhom.

V primeru preobčutljivosti  boste morali v svoj prehranjevalni način vpeljati dieto, s katero se boste izogibali živilom, ki vam povzročajo težave. Pri tem naj omenimo živila, ki vsebujejo pšenico: kruh, testenine, kosmiči, kuskus, torte in pecivo, piškoti, krofi, pivo, sojina omaka, …

Posegate pa lahko po živilih brez pšenice. Sem sodijo: kaša, riževi oblati, koruzni kosmiči, kvinoja, testenine iz ajde in podobno.

Kako začeti z dieto brez kruha?

S tem, ko boste iz svojega jedilnika črtali kruh in druga živila s pšenico, svojemu zdravju ne boste prav nič škodili. Seveda pa se morate tega lotiti na pravilen način. V preteklosti je ob tem res lahko prišlo do pomanjkanja določenih vitaminov in mineralov, a dandanes imate na izbiro ogromno živil brez pšenice, ki bodo poskrbela za uravnoteženo in zdravo dieto. Obstajajo namreč izvrstni izdelki brez glutena, vse od kruha, moke, piškotov, tortilj in podobno. Posegajte tudi po živilih, ki so naravno brez pšenice, omenili smo že kvinojo in koruzo.