• C Novo mesto
 • 19:21
 • Pon, 25.09.2023

Polpeti iz bučk za hitro kosilo

Polpeti iz bučk so odlična ideja za hitro pripravljeno kosilo ali večerjo; so polni zelenjave, slastni in okusni, pripravite pa jih lahko v mnogo različicah s svojimi najljubšimi živili. Lahko jih jeste skupaj s krompirjevim pirejem in zelenjavno solato, ali pa z njimi pripravite okusne sendviče za vso družino. Kaj vse gre lahko v bučkine polpete? Katere sestavine potrebujemo? Kako jih pripraviti? Koliko časa traja priprava? Preberite si, kako pripraviti okusne in preproste polpete iz bučk, ki ne zahtevajo veliko časa in energije!

Bučkini polpeti so odlična ideja za hitro kosilo ali večerjo.

Slastni polpeti iz bučk s korenčki in grahom

Za pripravo bučkinih polpetov potrebujete veliko zelenjave, vendar nič neobičajnega: po vsej verjetnosti imate vse potrebne sestavine že na voljo v domači kuhinji.

Za pripravo bučkinih polpetov s korenčki in grahom potrebujete:

 1. tri srednje velike krompirje
 2. tri manjše ali dve večji bučki
 3. dva manjša ali tri večje korenčke
 4. eno manjšo rdečo čebulo
 5. nekaj strokov česna (po okusu)
 6. olivno olje
 7. navadno moko
 8. četrt kilograma kuhanega graha
 9. začimbe: origano, rožmarin, timijan, sol in poper

Priprava bučkinih polpetov s korenčki in grahom:

 1. korak: krompirje operemo in jih v lupini skuhamo na zmerni temperaturi v slani vodi. Če se vam mudi in želite pospešiti proces kuhanja, lahko uporabite majhne krompirje, ali pa jih olupite in narežete na majhne koščke.
 2. korak: bučkam odrežemo konce, jih olupimo in nastrgamo. Dodamo krepak ščepec soli in postavimo v skledo; sol nam bo pomagala iz bučk odstraniti odvečno vodo, tako da končni polpeti ne bodo vodeni, ampak prijetno hrustljavi. Pustimo nekaj minut, in nato stisnemo odvečno vodo iz nastrganih bučk.
 3. korak: ostrgamo korenčke in jih narežemo na majhne koščke.
 4. korak: olupimo rdečo čebulo in jo narežemo na majhne koščke.
 5. korak: olupimo tudi nekaj strokov česna in jih stremo s plosko stranjo kuhalnice.
 6. korak: kuhane krompirje olupimo; lupino bomo zlahka odstranili kar s prsti.
 7. korak: kuhane krompirje z vilicami ali kuhalnico zmečkamo v veliki posodi, v kateri navadno pripravljamo testo. Mečkamo toliko časa, da nastane pire.
 8. korak: krompirjevemu pireju dodamo nasekljane korenčke, rdečo čebulo, česen in četrt kilograma kuhanega graha. Dodamo zvrhano jedilno žlico olivnega olja. Temeljito premešamo z vilico ali kuhalnico.
 9. korak: čas je, da mešanici dodamo začimbe; origano, rožmarin in timijan. Dodamo tudi ščepec soli in popra. Temeljito premešamo z vilico ali kuhalnico.
 10. korak: da zgostite mešanico, dodajte zvrhano žlico moke in ponovno temeljito premešajte. Pire bi moral biti primerne teksture, da lahko iz njega s prsti oblikujete kroglice; če se vam zdi preveč tekoč, lahko dodate še eno žlico moke.
 11. korak: s čistimi prsti vzemite nekaj mase v roko in jo oblikujte v kroglico. Ponovite tolikokrat, kolikor je treba. Vsako kroglico rahlo sploščite s kuhalnico, tako da bo bolj ploščata in ne več okrogla.
 12. korak: vzemite veliko ponov in prekrijte dno z olivnim oljem. Segrejte ponev na zmerno temperaturo. Popecite vsak bučkin polpet na obeh straneh, dokler ne bo lepo porjavel.

Polpeti iz bučk s papriko in koruzo

Priprava bučkinih polpetov s papriko, koruzo in grahom je v osnovi precej podobna prejšnjemu receptu, vendar bo končni okus precej drugačen.

Za pripravo bučkinih polpetov s papriko in koruzo potrebujete:

 1. tri srednje velike krompirje
 2. tri manjše ali dve večji bučki
 3. eno manjšo navadno čebulo
 4. nekaj strokov česna
 5. eno rdečo papriko
 6. olivno olje
 7. navadno moko
 8. četrt kilograma kuhane koruze
 9. origano, rožmarin, sol in poper

Priprava bučkinih polpetov s papriko in koruzo:

 1. korak: tako kot v prejšnjem receptu, krompirje najprej operemo in jih nato v slani vodi in še vedno v lupini skuhamo na zmerni temperaturi. Ko so kuhani, lahko z njih zlahka odstranimo lupino in pripravimo pire, ki mu bomo kasneje dodali vso nasekljano zelenjavo.
 2. korak: tako kot v prejšnjem receptu, trem manjšim ali dvema večjima bučkama odrežemo konca, ju olupimo in nastrgamo. Dodamo krepak ščepec soli in pustimo stati pri miru nekaj minut, nakar lahko stisnemo odvečno vodo iz nastrganih bučk.
 3. korak: olupimo čebulo in jo narežemo na majhne koščke. Olupimo tudi nekaj strokov česna in jih nasekljamo na majhne koščke.
 4. korak: operemo rdečo papriko pod tekočo vodo in odstranimo semena. Narežemo na manjše koščke.
 5. korak: olupljene kuhane krompirje z vilicami ali kuhalnico zmečkamo do pireja, ki mu dodamo nasekljano čebulo, česen, papriko, četrt kilograma kuhane koruze in zvrhano jedilno žlico olivnega olja. Temeljito premešamo.
 6. korak: dodamo ščepec origana, rožmarina, timijana, soli in popra, ter temeljito premešamo.
 7. korak: za zgostitev dodamo zvrhano žlico moke in ponovno temeljito premešamo; če se vam mešanica zdi zelo tekoča in se sestavine le slabo držijo skupaj, dodamo še eno zvrhano žlico moke.
 8. korak: s čistimi prsti vzemite nekaj mase v roko in jo oblikujte v kroglico. Ponovite, dokler ne porabite mase. S prsti potisnite vsako kroglico proti dnu ponve, tako da se bo nekoliko sploščila.
 9. korak: na zmerni temperaturi v olivnem olju popecite vsak bučkin polpet na obeh straneh, dokler ne bo lepo porjavel. Polpet se najbolje prileže še topel. Dober tek!

Polpeti iz bučk se odlično podajo v sendvič.

Zraven česa vsega se podajo polpeti iz bučk?

Polpeti iz bučk predstavljajo okusno izbiro tako za v hiter sendvič kot tudi nadomestilo za zrezek pri kosilu. Lahko jih vzamete s seboj kot prigrizek na piknik ali pa v službo za malico; v vsakem primeru je paleta možnosti raznovrstna.

Sendviči s polpeti iz bučk

Potrebujete: 

 1. dve debeli rezini rženega kruha;
 2. žlico kisle smetane;
 3. rdečo papriko;
 4. manjši paradižnik;
 5. nekaj listov sveže rukole;
 6. svež peteršilj;
 7. hladno stiskano bučno olje.

Priprava:

 1. korak: Pokapajte obe rezini kruha na eni strani s hladno stiskanim bučnim oljem.
 2. korak: Namažite obe rezini kruha na z oljem pokapani strani s plastjo kisle smetane.
 3. korak: Operite papriko pod tekočo vodo, odstranite semena in jo nasekljajte na tanke rezine. Dodajte narezane rezine paprike na eno rezino namazanega kruha.
 4. korak: Operite paradižnik pod tekočo vodo in ga narežite na tanke rezine. Dodajte na vrh.
 5. korak: Na kruh in zelenjavo dodajte sveže pripravljen, po možnosti še topel bučkin polpet.
 6. korak: Operite rukolo in peteršilj pod tekočo vodo in dodajte na vrh.
 7. korak: Zaprite sendvič z drugo rezino kruha.
 8. korak: Dober tek!

Ne pozabite uravnotežiti okusa

Čeprav so bučkini polpeti pretežno sestavljeni iz zelenjave, gre še vedno za dokaj nasitno hrano, zato ne pozabite dodati osvežilne omake in sveže solate, ki bosta uravnotežili okus. Zraven bučkinih polpetov se npr. dobro podata omaka tzatziki in solata s kumaricami.

A. K.

Vir fotografij: Unsplash