• C Novo mesto
 • 05:45
 • Tor, 21.03.2023

Por – njegovi pozitivni učinki na zdravje in način priprave

Por je zelenjava, ki jo lahko kombiniramo z različnimi vrstami jedi. Lahko pa ga postrežemo tudi samostojno. Spada v družino čebulnic. Lahko ga uživamo surovega ali kuhanega. Surov ima sicer nekoliko trpek okus. Za uživanje so primerni predvsem beli predeli in mlajši listi.

Možnosti za pripravo jedi iz pora so zelo široke. Pripravimo lahko porovo juho, različne narastke, uživamo ga lahko dušenega, ga kombiniramo kot prilogo ali pa z njim obogatimo različne solate. Tudi porov burek je jed, ki jo je vredno poskusiti.

Ko izbirate por v trgovini, se odločite za takega, ki je čvrstega videza in na videz ni poškodovan. Listi naj bi pri tem bili svetlo zelene barve, čvrsti, vendar ne pretrdi. Mlajši listi so običajno sladki in bolj mehki.

Por sicer raste po celotni južni in srednji Evropi, v srednji Evropi, severni Afriki, Indiji. V Sloveniji ga največ pridelamo na Primorskem, sicer pa raste po vsej državi. Sicer pa med evropske države, ki pridelajo največ pora, spadajo Avstrija, Francija, Španija, Italija in Belgija.

Por 1

Priprava pora

Zgodovina pora

Poznali so ga že stari Egipčani, Grki in Rimljani. Egipčanski zdravniki so zagovarjali nekatere pozitivne učinke pora na zdravje, kot so preprečevanje težav s srcem, tumorjev, glavobola in bolečin pri pikih strupenih žuželk. Rimljani so ga uporabljali pri zdravljenju vnetega grla. Na antičnih olimpijskih igrah so por postregli tekmovalcem kot poživilo za boljše dosežke.

Indijci so por uporabljali v svoji tradicionalni medicini kot zdravilo za srce in antiseptik. Kitajci so za zdravljene vročine, glavobola in kolere pripravili čaj iz pora in čebule.

Možnosti priprave pora

Moramo biti previdni, da pred uporabo por dobro operemo. Med listi se namreč velikokrat nahaja umazanija. Smiselno je torej vzeti vsak list posebej in ga očistiti. Najprej odrežite spodnji del rastline, odstranite pa tiste liste, ki so v najslabšem stanju. Mlad por lahko uživamo surovega, medtem ko je starejšega priporočljivo pred uživanjem toplotno obdelati.

Kuhanje pora traja približno 8 minut, če je narezan na kose. Če kuhamo celo rastlino, pa se čas kuhanja podaljša še za enkrat toliko. Jedi iz pora, ki jih je vredno poskusiti, so narastki, pite, juhe in rižote.

Shranjevanje pora

Por lahko v hladilniku shranite največ en teden. Priporočljivo je, da ga skladiščite v neprodušni posodi, sicer se bo ostala hrana v hladilniku navzela njegovega vonja. Zmrzovanje in vlaganje pora je manj primerno. Edino v primeru, če nameravate po tem postopku por uporabiti v juhah. Sicer pa por po zamrzovanju ali vlaganju postane zdrizast in grenkega okusa. V primeru zmrzovanja por narežete na kose in in ga dajte v vrečke. Porabite ga v roku treh mesecev.

Zakaj je por zdrav?

Por ima nizko energijsko vrednost, vsebuje pa veliko prehranskih vlaknin. Te so odgovorne za dobro prebavo. Por pripomore tudi k tvorbi novega vezivnega tkiva. Vsebuje cink, mangan, selen, baker, železo, krom ter razne vitamine, kot so vitamin A, C, B1, B2, B6, E in folna kislina. Por vsebuje tudi žveplove spojine. Ta je nekoliko neprijetnega vonja in ima značilen okus, je pa znana po številnih pozitivnih učinkih na zdravje. Zmanjšuje tveganje za nastanek raka.

Če želite okrepiti imunski sistem, je por odlično živilo za to. Hkrati spodbuja delovanje žleze ščitnice in preprečuje napenjanje in vetrove. Uživanje pora varuje pred boleznimi srca in ožilja, pa tudi pred rakom.

Por 2

Nasekljan por

Recepti za jedi iz pora

Da ne bomo samo podajali teoretičnih dejstev o poru, vam podajamo še nekaj receptov za pripravo porovih jedi.

Porova juha

Sestavine za 4 osebe:

 • 300 g dobro očiščenega pora
 • 15 ml oljčnega olja
 • 10 g masla
 • Liter vode ali zelenjavne jušne osnove
 • Žlica moke ali dva kuhana krompirja
 • Sol, poper in sesekljan peteršilj

Priprava:

Por očistimo in narežemo na kolobarje. Prepražimo ga na olju in ga nato damo dušiti. Popopramo in posolimo ga. Ko smo ga podušili, ga zalijemo z juho ali vodo in ga kuhamo 20 minut. Juho nato zgostimo z moko, ki smo jo pregnetli z maslom ali s kuhanim krompirjem. Nato jo zavremo in toplo postrežemo. Zraven ponudimo opečene kruhove kocke ali pa v te namene že prej skuhamo riž.

Porova pita s krompirjem

Med jedi iz pora sodi tudi porova pita s krompirjem. Poglejmo si, kako jo lahko pripravimo. Predstavljen recept zadošča za 6 oseb.

Sestavine:

 • 3 stebla pora
 • Žlička masla
 • Ščepec rožmarina ali timijana
 • 450 gramov krompirja, ki smo ga prej narezali na koščke
 • 140 gramov topljivega sira, kot je chedar
 • 500 g krhkega testa, kot ga uporabljamo za pripravo pit
 • Stepeno jajce

Priprava:

V ponev zamešajte por, maslo in začimbe. Nato vse skupaj prekrijte s pokrovom in kuhajte približno 20 minut. Vmes večkrat premešajte. V vmesnem času nekoliko pokuhajte krompir. Ko zavre, ga na ognju pustite še 5 minut. Krompir odcedite in ga dodajte v ponev skupaj s porom. Vse skupaj ponovno premešajte. Ugasnite ogenj in počakajte, da se vse skupaj ohladi. Nato vmešajte še sir, solite in izdatno popoprajte.

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Testo razdelite na dva dela. En del razporedite po dnu pekača. Nanj stresite nadev, ki ste ga prej pripravili. Ob strani pri tem pustite nekaj centimetrov praznega prostora. Ta rob namažite s stepenim jajcem, nato pa čez nadev poveznite še preostanek razvaljenega testa. Enakomerno razporedite testo, robove pa stisnite skupaj, da ne bi nadev šel čez. Pito premažite z ostankom razžvrkljanega jajca. Pito dajte v pečico in pecite 35 do 40 minut. Znak za to, da je pita pečena, je testo, ki se pobarva v zlato rumeno barvo. Ko je pita pečena, naj počiva še 10 minut. Po preteku tega časa jo narežete na kose in postrezite. Pa dober tek!

Pripravila: P.K., vir slik: Pixabay