• C Novo mesto
 • 20:00
 • Sre, 12.06.2024

Recepti iz repe za vnos zdravilnih lastnosti

Repa je živilo iz katerega lahko ustvarimo številne okusne jedi. Najpogosteje jo povezujemo z zimskimi časi, ko tudi nastaja največ jedi iz repe, a je prav tako okusna tudi v drugih letnih časih. Kot večina zelenjave, je tudi repa polna hranljivih in zdravilnih snovi, ki jih naše telo preprosto mora dobiti. To lahko prejmemo z repo, ki pa je nimajo radi popolnoma vsi. S katerimi recepti lahko poskrbimo za vnos repe in kaj z njo sploh vnašamo v naše telo in skrbimo za naše zdravje?

Kratka zgodovina repe v naših krajih in po svetu

Repa je v uporabi že več stoletij, njen izvor pa se nekako deli med srednjo Evropo in centralno Azijo. Bila je pomembna hrana v antičnem Rimu, mediteranskem območju in Indiji. Zaradi velikega števila vrst repe, jo je zelo težko specificirati le na eno področje in izvor. V osnovi jo delimo na dve skupini, ki se delita glede na obliko in barvo. Po obliki sodeč poznamo okroglo in podolgovato repo, po barvi pa poznamo belo, roza, rjavo in rumeno repo. V naših krajih sta med vsemi repami najbolj pomembni strniščna in poletna repa, ki jim preprosto rečemo pač repa. Zdaj jo najdemo praktično povsod, saj jo gojimo doma in kupujemo v trgovinah. Tam največkrat najdemo svežo repo ali kislo repo, ki veljata za nepogrešljiv del naših jedilnikov.

Katere lastnosti s seboj prinaša repa?

Okus repe je sladkast in obenem nekoliko oster. Repa vsebuje veliko beljakovin in balastnih snovi. V njej najdemo manj maščob in drugih sestavin. Bogata je s kalcijem, kalijem, vitamini (C, B1, B2), folno kislino, železom, cinkom, natrijem, fosforjem in magnezijem. Poleg tega je bogat vir antioksidantov.

Uživanje repe v telesu vzpostavlja ravnovesje bakterij in preprečuje širitev ali razrast škodljivih mikrobov. To omogočajo tako antioksidanti kot probiotiki, ki so v njej. Radi jo imajo tisti, ki imajo laktozno intoleranco, za katere je priporočljiva. Repa velja za živilo, ki preprečuje staranje in nastanek nekaterih bolezni. Določene študije domnevajo, da ima pozitiven učinek na praktično vsako tkivo v telesu in je tako priljubljena pri starejših osebah in tistih, ki imajo rakava obolenja, avtizem ter gastrointestinalne težave. Slednje se navezujejo tudi na čiščenje sečnih poti, izboljšanje prebave in poživljanje presnove ter žleznih procesov.

Kisla repa, sveža repa ali katera koli druga repa

Repo lahko najdemo na popolnoma vsakem koraku. Vseeno pa bo vedno najboljša tista, ki je najbolj sveža. Če imamo možnost jo lahko sadimo doma, kupimo direktno od kmetij ali na tržnici. Naš naslednji izbor naj bodo trgovinski kompleksi, kjer je možno kupiti tako svežo kot kislo različico. Slednja je najpogosteje zapakirana v plastičnih lončkih, vrečkah ali steklenih posodah. Sveža bo zdržala veliko manj časa kot kisla, pri kateri se moramo zavedati, da je shranjena v plastiki. Vsako živilo je pametno porabiti čimprej in enako je pri repi, taki ali drugačni. Sveža se bo dlje ohranila na hladnem in temnem prostoru ali celo zakopana v žaganju ter pesku. Kisla mora biti na hladnem in zdrži tudi več mesecev, včasih tudi več kot leto in pol.

Kisla repa ali sveža repa sta polni hranljivih in zdravilnih snovi

Kisla repa ali sveža repa sta polni hranljivih in zdravilnih snovi

Uporaba repe v kulinariki

Pri nas najraje pripravljamo jedi iz repinega ploda, a se včasih na meniju znajdejo tudi jedi iz repinih listov. Na spletu lahko najdete tudi veliko različnih receptov, ki jih pri nas ne poznamo. Azijske države obožujejo fermentirano zelenjavo, karamelizirano zelenjavo in popraženo zelenjavo med katero se pogosto najde tudi repa.

Repna juha

Za pripravo repne juhe boste potrebovali:

 • 2 repi
 • 1 čebulo
 • 1 krompir
 • 1 liter jušne osnove, ki naj bo zelenjavna
 • Oljčno olje
 • 2 stroka česna
 • Sol
 • Poper
 • Peteršilj

Vse začimbe in sestavine napisane na zgornjem seznamu je možno spremeniti in dodati po svojem okusu ter željah. Za začetek boste sesekljali česen in čebulo ter olupili krompir in repo. Repo in krompir še operite in narežite na poljubno velike kocke. Približno dve žlici olja segrejte v loncu in popražite čebulo. Dodajte česen in nato krompir ter repo. Premešajte, znižajte temperaturo in pokrijte za približno deset minut dušenja. Zelenjava se bo nekoliko zmehčala vi pa boste prilili jušno osnovo, premešali in kuhali še dvajset minut na srednji temperaturi. Občasno premešajte in po pretečenem času odstavite ter pustite, da se juha pomiri. Zmešajte jo s paličnim mešalnikom ter začinite po svojem okusu. Repna juha je pripravljena.

Repna juha je eden izmed najbolj preptostih receptov repe

Repna juha je eden izmed najbolj preptostih receptov repe

Solata iz repe

Petsto gramov repe operite in olupite. Narežite jo na tanke rezine in na trakove ali pa naribajte – izbira je vaša. Stresite v skledo za solato in pripravite želeno polivko (olje, limonin sok, sol, poper,..). Premešajte, da se začimbe razporedijo in raztopijo. Vaša solata iz repe je pripravljena.

Repa s krompirjem v pireju

Za pripravo jedi (za 4 osebe) boste potrebovali:

 • 500 g repe
 • 500 g krompirja
 • 100 g slanine
 • 50-60 g masla
 • Sol
 • Poper

Repo in krompir operite, olupite in še enkrat operite ter zrežite na poljubno velike kose. Stresite v lonec in prilijte toliko vode, da sega nad vso zelenjavo ter posolite z žličko soli. Zvišajte temperaturo iin počakajte, da zavre in zmanjšajte ter kuhajte še dvajset minut. Medtem slanino zrežite na manjše rezine ter popecite v ponvi, da se hrustljavo zapeče. Repo in krompir odcedite, ko sta skuhana in zmečkajte v pire. Razdelite na krožnike in dodajte slanino. Po želji še začinite.

Repin pire je eden izmed receptov repe, ki se ga lahko uporabi kot prilogo ali glavno jed

Repin pire je eden izmed receptov repe, ki se ga lahko uporabi kot prilogo ali glavno jed

Kisla repa na domači način

Za pripravo jedi (za 4 osebe) boste potrebovali:

 • 500 g kisle repe
 • 425 g krompirja
 • 200 g fižola iz pločevinke
 • Lovorjevi listi
 • Sol in začimbe
 • Ocvirke
 • Belo moko
 • Mleto sladko rdečo papriko
 • Vodo

Kislo repo stresite v lonec in prelijte z dvema decilitroma vode ter kuhajte približno pol ure. Repa se mora zmehčati, kar naj bo vaš cilj. V drugem loncu skuhajte krompir, ki se ga oprali in počakajte, da se tudi krompir zmehča. Olupite ga in pretlačite, nato pa postavite v lonec kuhane repe in dodajte pe fižol iz pločevinke ter vse skupaj premešajte. V ponvi segrejte ocvirke z mastjo in moko ter pražite približno dve minuti. Dodajte papriko, premešate in zalijte s toplo vodo ter počakate, da zavre. Dodajte kuhani repi s krompirjem in fižolom ter kuhajte še dodatnih deset minut. Občasno premešajte in postrezite.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com