• C Novo mesto
 • 17:57
 • Sob, 18.05.2024

Špargljeva rižota: hitro pripravljeno poletno kosilo

Čeprav se sezona špargljev začne že v začetku pomadi, pa jih lahko tudi v poletnem času izkoristimo za kakšno dobro jed, kot je na primer špargljeva rižota. Ker spadajo med prvo vrsto pomladne zelenjave, se šparglji velikokrat nahajajo na jedilnikih slovenskih kuharjev in kuharic. Najboljša izbira je, da jih kupimo sveže na tržnici ali pri lokalnih pridelovalcih zelenjave, lahko pa jih vzgajamo in pridelujemo tudi sami doma.

Ločimo več vrst špargljev, med katerimi sta najbolj pogosta za uporabo beli in zeleni. Vse vrste vsebujejo asparagin, to je njihova glavna učinkovina, ki špargljem daje zdravilne lastnosti. Njihovo uživanje je zelo priporočljivo, saj vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, prav tako pa so zelo bogati s kalijem, fosforjem, cinkom, jodom, bakrom in železom. Pripomorejo tudi k znižanju krvnega tlaka in holesterola.

Ena izmed jedi, v katerih najbolj pogosto uporabljamo šparglje je špargljeva rižota. Gre za izredno hitro pripravljeno jed, ki je skuhana že v manj kot pol ure, zaradi česar je tudi tako priljubljena. Gre za lahek obrok, poln vitaminov in mineralov, ki ga lahko pripravimo po svojem okusu. Kako se torej lotiti špargljeve rižote?

Ena izmed jedi, v katerih najbolj pogosto uporabljamo šparglje je špargljeva rižota.

Ena izmed jedi, v katerih najbolj pogosto uporabljamo šparglje je špargljeva rižota.

Sestavine

 • 400 gramov riža za rižote (Arborio)
 • 1 velika čebula
 • 4 stroki česna
 • 2 paradižnika
 • 1 zelena paprika
 • 12 špargljev
 • 800 ml kokošje jušne osnove
 • 6 žlic olivnega olja
 • sol

Špargljeva rižota v treh korakih

Prvi korak – priprava vseh sestavin:

Šparglje očistimo, jim odstranimo trše dele in jih narežemo na koščke. Vse skupaj stresemo v slano vodo in jih pustimo nekaj minut. Vmes na majhne koščke narežemo zeleno papriko, paradižnik in čebulo ter sesekljamo česen. Seveda velja poudariti, da lahko v rižoto dodamo še ostalo zelenjavo po okusu, na primer bučke ali jajčevce. Vse sestavine so tako pripravljene na začetek kuhanja.

Drugi korak – priprava špargljeve rižote:

V posodo damo 3 žlice olivnega olja in vse skupaj zagrejemo. Nato dodamo 2 sesekljana stroka česna in pustimo, da se praži, dokler ne postane zlato rjave barve. Nato dodamo riž in vse skupaj pražimo na zmernem ognju nekaj minut, dokler riž ne postane prozoren. Vse skupaj zalijemo z vročo jušno (najboljše kokošjo) osnovo in dodamo žličko soli.

Na večjem ognju kuhamo približno 7 minut, potem pa zmanjšamo temperaturo in pustimo na majhnem ognju še nekje 6 minut. Če v tem času juha popolnoma izhlapi in je riž še pretrd, lahko dodamo malo vode. Ko je riž na tri četrt kuhan, ga pustimo počivati.

Paziti moramo, da ne vzamemo prevelike kozice, saj je pri kuhanju rižote izjemnega pomena, da se riževa zrna stikajo med seboj. Med stikanjem namreč sproščajo škrob, v prevelikem loncu se pa zrna med seboj porazgubijo in posledično riž ni enakomerno kuhan.

Špargljeva rižota se lahko pripravlja na nešteto načinov.

Če želimo preprečiti, da bi rižota postala kašasta, je najbolje, da šparglje pripravimo posebej. V drugi kozici ponovno segrejemo 3 žlice olivnega olja, nato pa vanjo dodamo narezane šparglje. Po nekaj minutah praženja dodamo še preostala 2 stroka česa in zeleno papriko. Na koncu dodamo še čebulo in na kocke narezan paradižnik. Vse skupaj dušimo približno 5-6 minut.

Riž nato dodamo k dušeni zelenjavi in vse skupaj dušimo še približno 3 do 4 minute, da se vse lepo poveže med seboj. Rižoto nato poskusimo in po potrebi dodamo še malo soli. Začinimo lahko po svojem okusu, ampak v osnovi druge začimbe niso potrebne.

Špargljeva rižota se lahko pripravlja na nešteto načinov. Prav vsaka gospodinja ima svoj recept, kaj vključiti v to hitro pripravljeno kosilo. Veliki kuharski mojstri priporočajo, da se v špargljevo rižoto doda tudi belo vino, ki bo še dodatno obogatilo njen okus. Vino v tem primeru dodamo v prvo kozico, kjer smo kuhali riž v jušni osnovi.

Tretji korak – špargljeva rižota je pripravljena za postrežbo

Na krožnik damo poljubno količino špargljeve rižote. Tik pred postrežbo lahko vanjo dodamo še kocko masla in nariban parmezan, da bo rižota še bolj kremasta in okusna.

Pa dober tek!

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels