3 stvari, na katere morate biti pozorni, ko imate video razgovor

30. apr. 2024, ob 08.53
Posodobljeno pred 2 mesecema
13
100 SEK

V zadnjih letih, še posebej po pandemiji covida-19, so postali zelo priljubljeni razgovori za službo na daljavo, ki se opravijo kar prek videoklica. Vse to ima seveda svoje prednosti in slabosti. Po eni strani lahko tako delavcu kot delodajalcu prihrani veliko časa, po drugi strani pa smo med pogovorom v živo pogosto bolj sproščeni kot med pogovorom prek videoklica. Potem so tukaj še težave s tehnologijo ali slabe internetne povezave, ki lahko povsem uničijo vzdušje in vtis. Na kaj morate biti pozorni in kako se pripraviti na videoklic, če ste se prijavili na določeno delovno mesto?

Bodite urejeni

Pomembno je, da se kljub temu, da se boste z morebitnim delodajalcem videli le prek kamere, uredite. Pripravite se podobno, kot bi se pripravili za razgovor v živo. Večina smernic, kot so izogibanje pretiranemu razkrivanju gole kože, drznih ali pretirano vpadljivih kosov oblačil, je univerzalnih in veljajo tudi za videoklic.

Česa ne smete obleči na razgovor za službo?

Video razgovor vam ponuja več priložnosti, da nosite bolj svetle barve oblačil kot razgovor v živo, saj imajo takšni odtenki na kameri bolj pozitiven učinek kot v živo. Prepričajte se, da upoštevate ozadje, ki bo vidno med klicem in poskusite vse skupaj kombinirati tudi s slogom oblačil. Ker večina videoposnetkov pokaže osebo le od ramen navzgor, se lahko zdi mikavno, da bi se profesionalno oblekli le na vrhu svojega telesa, v spodnjem delu pa bi ostali v trenirki ali pižami. Toplo vam svetujemo, da se tega izogibate, saj nikdar ne veste, ali bi morali iz kakršnegakoli razloga med razgovorom vstati in pokazati celotno telo.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Preverite vse povezave in naredite predhodni preizkus

Da bo razgovor potekal brez težav, že vnaprej testirajte povezavo in naredite testni klic s prijateljem ali sorodnikom. Tako boste bolj mirni in se ne boste obremenjevali še s tehničnimi težavami. Le-te vas lahko naredijo nervozne in na koncu zaradi njih pustite slabši vtis.

MacBook prenosni računalniki so najbolj priljubljeni pri kreativnih delavcih

Govorite razumljivo in ne prekrivajte obraza

Na videoklicu je še toliko bolj pomembno, da govorite jasno in razumljivo, se izogibate dotikanju obraza med govorjenjem. Bodite sproščeni, nasmehnite se in poskrbite, da znate gledati v kamero, saj boste s tem pustili odličen vtis.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels, arhiv

13
100 SEK