4 razlogi, zakaj bi morali imeti v kuhinji sveža zelišča

19. feb. 2024, ob 10.31
Posodobljeno pred 2 mesecema
35
110 SEK

Ne glede na to, ali živite v hiši ali stanovanju, imate verjetno na voljo majhen kotiček v kuhinji ali drugi sobi, kjer bi lahko postavili notranji zeliščni vrt. Marsikdo, ki ima zunaj vrt, doma goji različna zelišča in celo zelenjavo, marsikdo v bloku pa goji zelišča tudi na balkonu. Dejstvo je, da je kuhanje z domačimi svežimi zelišči veliko bolj zabavno, okusno in zdravo, zato je skrajni čas, da si omislite lončke z domačimi zelišči še danes. Kaj vse vam lahko doprinese domač zeliščni vrt?

Sveže sestavine za okusno pripravljene domače obroke

Ena od glavnih skrivnosti priznanih kuharskih mojstrov so zagotovo kvalitetne sestavine. In sem spadajo tudi začimbe ter zelišča. Če testeninam s paradižnikovo omako dodate listič sveže bazilike, boste naredili čudež. Če v domač ledeni čaj dodate lističe sveže mete, boste okusili domačo osvežilnost. Če v domačo solato dodate svež drobnjak, bo okus popolnoma drugačen. Čas je, da začnete koristiti božanske arome, ki nam jih ponujajo sveža zelišča. Še najbolj dolgočasno jed ali pijačo lahko spreobrnejo v pravo specialiteto.

Uživajte v slastni domači solati.

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

Ogromno vitaminov in mineralov

Najbolj lahko zuapate hrani, ki ste jo vzgojili in pridelali sami. Če nimate druge vrste zelenjave, je najlažji prvi korak gojenje domačih zelišč. Lahko jih uporabljate sveže ali jih sušite za različne čaje in jedi. V vsakem primeru pa so neškropljena doma pridelana zelišča bogat vir hrnailnih snovi, številnih vitaminov in mineralov. Vašim jedem bodo dodala tudi nekaj dodatnih vlaknin.

Čudovita dekoracija kuhinje

Sveža zeliča v cvetlčnih lončkih so kakor sobne rastline – vašemu domu dodajo prijeten pridih domačnosti in udobja. Popestrijo lahko vsako kuhinjo, balkon ali drug bivalni prostor. Ne samo, da mu dodajo estetsko vrednost, ampak lahko služijo tudi kot naravna dišava. Predstavljajte si, da v vaši kuhinji vsak dan diši po sveži baziliki ali meti.

Manjša potreba po nezdravih dodatkih

Ko začnete v kuhinji vsakodnevno uporabljati sveža zelišča, boste hitro ugotovili, da dodajo jedem tako okusno aromo, da sploh ne potrebujete več drugih umetnih arom in sladil. Tako boste pri kuhanju uporabljali manj soli, sladkorja in drugih nezdravih ojačevalcev okusa, vaša hrana pa bo zdrava in slastna.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

35
110 SEK