5 bolečin, ki so lahko simptom srčnega infarkta

11. jun. 2024, ob 08.39
63
110 SEK

Srčni infarkt je ena najpogostejših sodobnih bolezni in vzrokov za smrt po vsem svetu. Pogosto je posledica nezdravega načina življenja; slabe prehrane, pomanjkanja gibanja, stresa, pomanjkanja spanca in nezdravih navad, kot je na primer kajenje, pogosto pa vzrok tudi ni znan oziroma očiten. Ogroženi so predvsem odrasli po 40. letu starosti, zato je pomembno, da poznate glavne simptome srčnega infarkta, saj je pravočasno prepoznavanje in ukrepanje ključnega pomena pri reševanju življenja in zniževanju negativnih posledic po infarktu. Katere bolečine v telesu lahko nakazujejo na to, da se v vašem telesu začenja odvijati srčni zastoj?

To so prvi znaki, da razvijate srčno-žilne bolezni

Bolečina v prsih

Najpogostejši in najbolj znan simptom srčnega infarkta je bolečina v prsih oziroma nelagodje, ki ga čutimo v tem predelu. Lahko se izraža kot zelo močna bolečina, kot pritisk, stiskanje ali občutek teže v prsih. Bolečina se lahko pojavi na levi strani ali na sredini.

Bolečina v roki

Bolečina ali nelagoen občutek v eni ali obeh rokah je lahko prav tako znak srčnega infarkta. Bolečina ponavadi potuje iz prsnega koša v roko, včasih tudi v predel ramen na obeh straneh in nazaj.

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

Bolečina v grlu ali čeljusti

Nekateri ljudje, ki so doživeli srčni infarkt, so ob tem izkusili tudi bolečino v grlu ali spodnjem delu čeljusti, še posebej med hojo ali fizično aktivnostjo. Lahko se čuti kot bolečina v zobu, občutek dušenja, občutek pritiska ali bolečina na predelu vratu.

Če v vaši prehrani primanjkuje teh živil, imate več možnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni

Bolečina v trebuhu

Tudi boleč občutek v zgornjem delu trebuha je lahko v nekaterih primerih znak srčnega infarkta. Če čutite topo bolečino, pritiskanje ali vas sili na bruhanje, nemudoma poščite pomoč

Včasih se srčni infarkt zgodi tudi brez posebne bolečine

Okoli 10 % ljudi, ki doživijo srčni infarkt, ob tem ne čuti posebne bolečine; lahko je blaga ali pa je sploh ni. Takšna vrsta srčnega infarkta se najpogosteje zgodi pri bolnikih s sladkorno boleznijo, starejših ljudeh in bolnikih z nevropatijo.

V vsakem primeru je izjemno pomembno, da čimprej ukrepate, če opazite pri sebi ali nekomu, ki je zraven vas, značilne simptome, ki namigujejo na srčni infarkt. Včasih štejejo tudi sekunde, da se reši življenje.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

63
110 SEK