Ali vam lahko uživanje olivnega olja pomaga izgubiti telesno težo?

11. mar. 2024, ob 07.32
43
110 SEK

Olivno olje je že pred leti zaslovelo in vzbudilo pozornost nutricionistov zaradi svojih blagodejnih in protivnetnih učinkih na telo, ki so se izkazali za zelo koristne. Je tudi ena glavnih sestavin mediteranskega načina prehranjevanja, ki dandanes velja za enega najbolj zdravih načinov prehranjevanja na svetu. Kljub temu, da je vir zdravih maščob in vsebuje številne koristne hranilne snovi, pa ne moremo reči, da je nizkokalorično živilo. Vam lahko kljub temu vsakodnevno uživanje olivnega olja pomaga izgubiti odvečne kilograme in preoblikovati telo tako, kot si želite?

Recept za zdrave njoke s česnom, olivnim oljem in mandlji

Raziskave pravijo: da!

Glede na široko raziskavo, ki je bila objavljena v European Journal of Nutrition, so posamezniki, ki so vsakodnevno uživali olivno olje za zajtrk, prej izgubili odvečne kilograme in uspešno uravnavali krvni pritisk v primerjavi s tistimi, ki so vsakodnevno za zajtrk uživali sojino olje. To pa še ne pomeni, da boste shujšali, če se boste posluževali le vsakodnevnega uživanja olivnega olja. Raziskovalci poudarjajo, da je uravnotežena prehrana, ki vsebuje veliko vlaknin in kvalitetnih beljakovin, ključnega pomena. Potem je tukaj še ustrezna vadba in dovoljšnja količina fizične aktivnosti, brez katere je težko preoblikovati telo in pošteno shujšati.

Okus poletja: 5 receptov za osvežilne limonade
S svojo bledo rumenkasto barvo, kiselkastim okusom in pravo zakladnico vitaminov limonada gasi žejo že veliko generacij. Današnji podatki kažejo, da sladkan sok limone najbrž izvira iz Azije, od

Olivno olje je lahko odličen dodatek k prehrani, ki deluje protivnetno in oskrbuje telo s številnimi nutrienti, vendar je pomembno, da se zavedate, da gre navsezadnje za maščobo in da količinsko ni dobro pretiravati, če je vaš cilj izgubiti odvečne kilograme. Udeleženci, ki so sodelovali v raziskavi, so zaužili eno veliko žlico olivnega olja za zajtrk, kar lahko vzamete za okvirno smernico, če želite preoblikovati telo.

Zato bi morali zmeraj imeti steklenico olivnega olja v kopalnici

Kako vam lahko olivno olje pomaga pri hujšanju in vzdrževanju želene telesne teže?

Čeprav je olivno olje kalorično, pa na telo deluje tako, da za dlje časa pusti občutek sitosti in zadovoljstva. S tem lahko uravnavate svoj apetit in željo po nezdravih kaloričnih prigrizkih. Gre za zdravo vrsto maščobe, ki ima kup koristnih učinkov na zdravje, za povrh pa vam preprečuje nenapovedane napade lakote. Tako boste lažje ostali pri načrtu prehranjevanja, ki ste si ga zastavili – sploh, če boste zraven zaužili še pester nabor vlaknin in beljakovin v kombinaciji z manjšo porcijo zdravih ogljikovih hidratov.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels, arhiv

43
110 SEK