Balkonske rože za sončno stran niso vse balkonske rože

13
340 SEK

Balkonske rože imajo vlogo dekoracije hiš in stanovanj, predvsem balkonov in teras. V poletnih in peklensko vročih dnevih je potrebno vedeti tudi katere so tiste balkonske rože za na sonce. Rože so čudovite in prelepe, na vsakem balkonu in terasi pa bodo okrasile tudi okolico. Ker je rož in cvetlic v Sloveniji na srečo izjemno veliko, se pri tem pojavi tudi mala težavica. Katere balkonske rože bi izbrali, koliko bi jih postavili in kam bi jih postavili? Vse to izveste v prispevku o balkonskih rožah.

Ponudba balkonskih rož je iz leta v leto večja, kar je lahko velika prednost ali pa zgolj omejitev. Balkonov je le toliko, rož pa nešteto in odločitev bo vedno težka. Seveda se lahko držimo receptov naših mam in babic, ki se oziroma so se tega posluževale že desetletja pred nami. In nastavljanje balkonskih rož ni tako enostavno, kot se zdi na prvi pogled. Govorimo o sončni strani, osojni legi, prisojni legi, ujemanju z okolico, količini zalivanja in še marsikateremu drugemu pogledu in opravilu.

Najpogostejše balkonske rože

Na balkonih najpogosteje najdemo rože kot so pelargonije, petunije, begonije, fuksije, vodenke, nageljne, kapucinke in dalije. V zadnjih letih se pojavljajo tudi balkoni, ki nimajo le omenjenih rož. Opazimo lahko tudi sončnice in kar je še bolj zanimivo, zelenjavo. Paradižniki so med tisto zelenjavo, ki vsekakor prevladuje, najde pa se tudi velika večina začimb, ki jih lahko gojimo v Sloveniji.

Pelargonije so nezahtevne in prijetne balkonske rože za sončno stran

Pelargonija oziroma bršljanka je nezahtevna rastlina, ki ima bogato cvetje. Na svetu poznamo več kot 200 vrst pelargonij, večina pa jih izhaja iz juga afriškega kontinenta. Ker izvirajo iz toplih krajev, spadajo med balkonske rože za na sonce. V kolikor bodo postavljene v senčna mesta, bodo imele manj cvetov in ti bodo manj bujni.

»Stara sem 41 let in sem devica, v življenju sem poljubila dva fanta«

To vrsto balkonskih rož gojimo v cvetličnih koritih ali visečih košarah. Veliko je odvisno od vrste pelargonije, saj bomo pokončne pelargonije sadili v korita ali sklede, viseče pelargonije pa bodo v visečih košarah in na področjih, kjer lahko njeni poganjki visijo.

Gre za zelo nezahtevne balkonske rože, ki ne potrebujejo veliko nege. Vse, kar rabimo početi z njimi je zalivanje in odstranjevanje odmrlih cvetov in listov. Lahko pa jih tudi prezimimo. To storimo tako, da jih postavimo v hladen, zračen in svetel prostor, ki ni toplejši od 10 stopinj Celzija. Na prostem so lahko vse do zmrzovanja, ko pa morajo biti premaknjene v notranje prostore.

Fuksije so med najpogostejšimi balkonskimi rožami

Med najpogostejše balkonske rože spadajo tudi fuksije, ki so bile ekstremno priljubljene pred nekaj leti. Njeno zanimivo ime izhaja iz botanika Fuchsa. Tudi fuksije so tiste balkonske rože, ki jih lahko delimo na pokončne in viseče. Slednje so zelo močne in razraščene, kar v nekoliko manjši meri velja za pokončne. Prav tako lahko fuksije ptištevamo med balkonske rože za na sonce, saj najbolje uspevajo s pomočjo vzhajajočega in popoldanskega sonca.

Kaj zahtevajo od nas? Tudi ta vrsta balkonskih rož ni pretirano zahtevna, saj jih je potrebno skozi celo poletje le zalivati in nekoliko gnojiti. Posajamo jih v korita in viseče košare, veliko ljudi pa se odloča tudi za gredice, ki pa na balkonih niso ravno najpogostejši način.

Fuksije ne obožujejo mraza zato jih prezimujemo v svetlem prostoru, ki ima temperaturo med 10 in 15 stopinj Celzija. Zimo na prostem bo preživela le škrlatna fuksija.

Fuksije so balkonske rože, ki so precej priljubljene v Sloveniji

Fuksije so balkonske rože, ki so precej priljubljene v Sloveniji

Viseči nagelj oziroma gorenjski nagelj je v Sloveniji zelo pogost

Gorenjski nagelj je pri nas kakopak zelo priljubljen. Pomembno je že na začetku vedeti, da to ni balkonska roža za na sonce, saj ne mara direktnega sonca. Sadimo jih na senčno stran, kjer se bo bohotil s prelepimi rdečimi cvetovi.

Obenem gre za zelo nezahtevne rastline in občutljive. Zalivamo jih le poredko, saj so namreč zelo občutljivi za gnilobo. To pa je le ena izmed bolezni, ki pesti gorenjske nageljne. Napadejo jih tudi rja, siva plesen in črnoba. Kar pa se tiče škodljivcev pa te balkonske rože napadajo uši, pršice in prelke.

Od nas zahtevajo redno odstranjevanje odcvetelih cvetov.

Petunije so najhitreje rastoče balkonske rože

Petunije so ponovno tiste balkonske rože za sončno stran. Gre za najhitreje rastoče balkonske rastline, ki nas ne obremenjujejo z veliko cvetovi ali umrlimi listi. Po svetu poznamo približno 15 vrst petunij, le redke pa so namenjene okrasu – zgolj križanci. V Sloveniji so daleč najbolj priljubljene viseče petunije, ki imajo drobne cvetove, obenem pa so zelo odporne balkonske rože.

So balkonske rože za na sonce, ki jih sadimo na mesta zaščitena pred dežje. Sadimo jih lahko v viseče košare, korita ali pa na prosto. Skozi celoten čas poletja jih pridno in obilno zalivamo in gnojimo s pripravki polnimi železa. Kot pri večini balkonskih rož tudi tu pazimo na bolezni, škodljivce in redno odstranjevanje odpadlih listov ter cvetov.

Petunije spadajo med najbolj priljubljene balkonske rože

Petunije spadajo med najbolj priljubljene balkonske rože

Vodenke so balkonske rože za sončno stran in senčna področja

Še ene balkonske rože za na sonce, ki pa jih tradicionalno sadimo po ledenih možeh oziroma po sredini maja. Čeprav gre za balkonske rože, ki obožujejo sončne žarke, jih lahko sadimo tudi na senčno stran – odvisno od sorte- Sadimo jih v korita, okrasne košare ali pa kar v gredice in obešanke.

Vodenke zalivamo po potrebi, cvetove pa lahko odstranjujemo redno ali po dežju, saj lahko tako preprečimo nastanek plesni. Kot pri ostalih tudi tu pazimo na škodljivce in razvoj bolezni.

Slak je lahko tudi balkonska roža

Tako imenovani Convolvulus tricolor oziroma tribarvni slak je rastlina, ki jo lahko sadimo na vrtu, balkonih, terasah in še kje. Gre za rastlino enoletnico, ki potrebujejo veliko sonca za rast. Je balkonska roža za na sonce, ki nas nato razveseljuje s cvetovi različnih barv – modra, vijolična, roza, bela. Slak raste pokončno, zraste pa tudi do 40 cm v višino. Čeprav obožuje sonce je slak rastlina, ki ne mara vetra zaradi svoje višine. Zanjo najdemo zavetje in sončno lego, ko bo razkazala svoje čudovite cvetove.

Dalija je raznolika balkonska roža za sončno stran

Dalije so prečudovite rože, ki jih lahko uporabimo tudi kot balkonske rože. Številne barve in oblike predstavljajo raznolikost in vsestranskost za naše balkone. Tako je potrebno biti pri teh balkonskih rožah tudi pazljiv, saj lahko zrastejo vse od 20 pa do 200 centimetrov visoko. In ja, so balkonske rože za sončno stran, saj ga za svojo rast tudi potrebujejo.

Redno zalivanje je pomembno, poskrbeti pa je treba tudi za prehajanje vode, saj lahko pride do gnitja. Zemlja v katero jih sadimo mora biti bogata, dobro pa mora zadrževati vodo. Ker obožujejo sonce, se bodo v senčni legi nekoliko osramotile, saj cvetovi ne bodo tako bujni in bogati.

Balkonske rože za sončno stran so tudi dalije, ki jih lahko sadimo praktično povsod

Balkonske rože za sončno stran so tudi dalije, ki jih lahko sadimo praktično povsod

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com

13
340 SEK