Božična večerja: top ideje za serviranje

01. dec. 2024, ob 11.38
Posodobljeno pred 5 meseci
1273
320 SEK

Božič in z njim božična večerja sta že skoraj pred vrati. Ali veste, kaj boste postregli svojim prijateljem, družini in znancem? Božična večerja je lahko zelo težek zalogaj, saj si seveda želite narediti dober vtis. Kaj ponuditi?

Tradicionalna božična večerja

Kaj vse vključuje tradicionalna božična večerja? Če se ozremo čez lužo, navadno vključuje polnjenega purana, h kateremu ljudje lahko jedo različne priloge, npr. pire krompir, omako in različne vrste zelenjave. Sladica je seveda obvezen del večerje, priljubljena izbira je npr. jabolčna pita.

Pri nas imamo bolj proste roke, ko pride do božične večerje. Vsaka družina ima svoje priljubljene recepte, ki sestavljajo posebno družinsko tradicijo. Če pa vseeno še iščete kakšen nov in drugačen recept, je spodaj nekaj idej.

Bogata kremasta juha iz špinače in krompirja

Večerjo je dobro začeti z gosto kremasto juho, ki nas bo pripravila na dobrote, ki sledijo, in nam pogrela želodec.

Bogata kremasta juha iz špinače in krompirja
Bogata kremasta juha iz špinače in krompirja

Kaj potrebujete za pripravo kremaste juhe:

dve zvrhani jedilni žlici masla;

zelenjavno kocko; 

dve manjši ali eno večjo čebulo; 

nekaj strokov česna; 

tri krompirje;

korenček;

pol kilograma sveže špinače.

Priprava kremaste juhe: 

  1. korak: olupite in nasekljajte krompir na manjše, nekaj centimetrov velike kose. Olupite in nasekljajte korenček na majhne koščke. Olupite in nasekljajte obe čebuli in nekaj strokov česna.
  2. korak: v velikem loncu na zmerni temperaturi stopite maslo in dodajte čebulo. Premešajte in dodajte nasekljani česen.
  3. korak: dodajte dve skodelici vroče juhe iz kocke ter nasekljana krompir in korenček. Juha naj se pokrita kuha na zmerni temperaturi, dokler krompir ni tako mehak, da lahko vanj z lahkoto potisnete konico noža ali vilico.
  4. korak: operite špinačo in jo grobo nasekljajte. Dodajte jo v lonec in jo pokrijte, kjer naj se kuha še pet minut.
  5. korak: izklopite štedilnik in juhi dodajte peteršilj, timijan, rožmarin in krepak ščepec soli.
  6. korak: juha je pripravljena, da jo s paličnim mešalnikom zmešate do gladke, kremaste strukture. Dober tek!

Božična večerja z najboljšim pečenim krompirjem

Pečen krompir je dokaj tradicionalna možnost, ko pride do ustvarjanja božične večerje. Je preprost za pripravo, izjemno okusen in dejansko ne potrebujete kaj več kot krompir, začimbe, olivno olje in maslo.

Božična večerja z najboljšim pečenim krompirjem
Božična večerja z najboljšim pečenim krompirjem

Za pripravo pečenega krompirja potrebujete:

Kdo si sploh lahko privošči svoj bazen?
Ste si kdaj predstavljali, kako bi bilo, če bi lahko po napornem dnevu stopili na svojo teraso in se osvežili v kristalno čistem bazenu? Lasten bazen ni več privilegij le redkih – danes je to do
  1. krompir (količina je odvisna od vaše potrebe oz. za koliko ljudi pripravljate);

2. nekaj strokov česna;

3. začimbe: timijan, rožmarin in sol;

4. ekstra deviško olivno olje.  

Priprava praženega krompirja:

  1. korak: olupite krompir in ga narežite na nekaj centimetrov velike kose. Nato ga kakšnih deset, petnajst minut kuhajte v vreli vodi, ki ste ji dodali krepak ščepec soli. Krompir je pripravljen, da ga vzamete ven, ko lahko vanj zlahka potisnete konico noža ali vilice.
  2. korak: namastite pekač z dvema žlicama olivnega olja. Dodajte krompir, dve žlici masla in radodarno potresite s timijanom in rožmarinom. Dodajte ščepec soli. Temeljito premešajte, tako da se bosta stopljena maslo in olje premešala s krompirjem in začimbami. Vsak krompir mora biti prekrit s plastjo olja, masla in začimb – tako bo razvil okus in hkrati ohranil sočnost. Če krompirji niso prekriti s plastjo olja in masla, lahko v pečici hitro postanejo suhi.
  3. korak: pecite v predhodno ogreti pečici cca. pol ure na 200°C. Po pol ure bi moral biti krompir primerno zapečen. Postrezite še toplo. Dober tek!

Božična večerja z jabolčno pito za sladokusce

Jabolčna pita je prav tako priljubljena sladica za božične praznike, in prav tako ni zapletena. Včasih je dobro prisegati na preproste in preverjene okuse, sploh ko pride do praznikov.

Božična večerja z jabolčno pito za sladokusce
Božična večerja z jabolčno pito za sladokusce

Za pripravo jabolčne pite potrebujete:

dve skodelici moke; 

kiselkasta jabolka;

skodelico rjavega trsnega nerafiniranega sladkorja; 

ščepec soli;

pol skodelice masla; 

pol skodelice mrzle vode.

Priprava jabolčne pite:

  1. korak: v veliko skledo, v kateri navadno pripravljate testo, dodajte dve skodelici moke, ščepec soli in pol skodelice masla. Najprej poskusite zmešati sestavine z vilico, saj ne bodo dobro šle skupaj. Dodajte malo vode in poskusite zmesiti testo; postopoma dodajajte vodo. Testo za pite je vendo videti, kot da se ne drži povsem skupaj, in nič ni narobe. če ni povsem gladko in se vsi deli ne držijo povsem skupaj. Ko je testo zmeseno, ga dajte v hladilnik, kjer naj počiva eno uro.
  2. korak: vzemite nekako 9-10 manjših jabolk ali 6-7 večjih. Olupite jih in jih narežite na krhlje. Posujte s cimetom in sladkorjem in temeljito premešajte, tako da se cimet in sladkor razporedita po površini narezanih jabolčnih krhljev.
  3. korak: testo je pripravljeno za nadaljno uporabo! Vzemite ga iz hladilnika, ga razdelite v dva dela in vsakega razvajljajte. Dodajte en razvaljan del testa v pekač oz. model za pite in ga razporedite tako, da bodo konci gledali ven iz pekača.
  4. korak: nato lahko v pekač dodate narezane jabolčne krhlje. Prekrijte krhlje s plastjo testa in se prepričajte, da se obe plasti testa držita skupaj. V vrhnjo plast testa naredite nekaj rezov, ki bodo nakazovali, kako bo pita kasneje razrezana. Rezi morajo seči čez vrhnjo plast testa do jabolčne plasti.
  5. korak: pita je pripravljena, da jo daste v predhodno ogreto pečico, kjer jo na 200°C pecite približno eno uro. Postrezite še toplo, tako najbolje tekne.

Ne pozabite na vegetarijance in vegane

Danes sta vegetarijansko in veganstvo že povsem običajni izbiri. Preden povabite goste domov, se tako prepričajte, koliko vegetarijancev oz. veganov je med gosti, in ali imajo katere druge omejitve pri prehrani. Zelo nerodno je namreč, če gostje pridejo na božično večerjo, kjer ne morejo jesti večine jedi. Če niste prepričani o tem, ali je med vašimi gosti kaj veganov ali vegetarijancev, vseeno pripravite vsaj eno glavno jed, ki bo ustrezala vsem – le tako se lahko izognete neprijetnim situacijam.

Ko pride do božične večerje, je pomembno, da uspete loviti ravnotežje med priljubljenimi starimi tradicionalnimi recepti in novostmi. Dobro je, če vsakič pripravite nekaj novega, vendar nikar ne pozabite na stare uspešnice.

Te lahko vedno pripravite malce drugače, s svojo osebno noto in novo začimbo, tako da bodo vsako leto izboljšane. Predvsem pa se ne pozabite tudi sprostiti in uživati – smisel božiča je, da se vsa družina in prijatelji zberejo na kupu in uživajo v skupnem času, in bilo bi nepotrebno, da bi vam skrbi za popolno božično večerjo pokvarile enega izmed najbolj slavnostnih dni v letu. Božič pride le enkrat na 365 dni, zato uživajte, kolikor se da! Srečen božič!

A.K.

Vir fotografij: Unsplash

1273
320 SEK