
Brezalkoholno vino? Nemogoče
Brezalkoholno vino? Brezalkoholno vino rešuje težave v prodaji vina in poveča konkurenčnost. Potrebe potrošnikov se spreminjajo. Vinski sektor je ogrožen.
Brezalkoholno vino Nemogoče? Pa je. Poglejte kako in preverite zakaj tako.
Vinski sektor je ogrožen. Glede na vrtoglave skoke in te dni tudi padce davkov s strani ZDA, je prodaja vina v negotovosti.
Kako rešiti težave v prodaji vina?
EU komisija je predstavila ukrepe za večjo konkurenčnost na področju prodaje in izvoza vina.
Med drugim naj bi se spodbudila proizvodnja brezalkoholnih vin.
Kot je že znano, se številne države po Evropi usmerjajo k ukrepom za preprečevanje pretirane zlorabe alkohola. Mnoge turistične destinacije imajo oblikovane jasne zapovedi točenja alkohola, vožnje pod vplivom alkohola in podobno.
To jasno nakazuje, da se Evropa usmerja k bolj zdravemu načinu življenja. Kampanje v boju proti alkoholu (spomnimo na 40 dni brez alkohola), so močno vplivale na zmanjšanje porabe alkoholni.
Problem nastane pri vinarjih
Vinarji opažajo zmanjšano povpraševanje po vinu, zato stavijo na brezalkoholno vino.
V bližini mesta Charleroi, Associated Beverage Solutions od leta 2018 proizvaja brezalkoholno vino z uporabo vakuumske destilacije vina z uporabo vakuumske destilacije. Ta postopek pa ohranja okus in aromo vina.
Postopek vključuje segrevanje vina pod posebnimi pogojo (vakuum). V tej pogojih se vrelišče alkohola zniža. Normalno ima alkohol vrelišče pro 90 stopinjah, v vakuumu pa pri 35 stopinjah Celzija.

Postopek dealkoholizacije vina na žalost odstrani tudi arome in spremeni okus vina. Te se dodajo v postopku ki sledi.

Za Euronews jel Benoit Poisson, vodja proizvodnje pri Associated Beverage Solutions povedal:”Okus in kakovost brezalkoholnega vina se očitno izboljšujeta. Videli smo kar nekaj proizvajalcev arom ali dobaviteljev ekoloških izdelkov, ki so se zanimali za brezalkoholna vina. Razvili so i paleto izdelkov posebej za brezalkoholna vina, kar nam pomaga narediti zanimivejše proizvode.” Podjetje proizvaja brezalkoholna bela in peneča vina v večjih količinah kot rdeča in rosé.
“Težje je narediti rdeče vino brez alkohola, ker je občutek (okus vina) bolj zaokrožen in težko je doseči ravnotežje, ko je alkohol odstranjen,” je pojasnil Poisson.
A stranke že prihajajo. Proizvodnja brezalkoholnega vina družbe se je z 1,2 milijona litrov leta 2019 povečala na 5,3 milijona litrov leta 2024.
Dobavitelji vina prihajajo večinoma iz Francije, Španije in Italije. Brezalkoholno vino pa se nato izvaža v skandinavske države, Belgijo, Anglijo in na Nizozemsko.
Te države veljajo za bolj odprte za novosti. Zato je prodaja bistveno bolj enostavna.
Brezalkoholno vino je 0,0% ali malo alkohola
Evropska komisija je konec marca predstavila akcijsko načrt za povečanje konkurenčnosti vinskega sektorja. Kot osnova za načrt je bilo vedenje potrošnikov, njihove navade, podnebne spremembe in negotovost na trgu.
Potebna je standardizacija. Ta se ne nanaša samo na vsebino. Jasno je potrebno označiti, za katero vrsto vina gre: “Brez alkohola”, “0,0% alkohola” ali morda “z nizko vrednostjo alkohola”. Države EU tega še nimajo urejenega, želja pa je, da so označbe povsod enake. Kako bo označeno, bo treba še počakati.
Standardizacija naj bi zajemala tudi postopke dealkoholizacija in dodatki si se naknadni vnašajo. Na prvem mestu mora biti potrošnik. Dobiti mora jasne informacije o sestavi in postopku dealkoholizacija.
Prednosti brezalkoholnega vina
Z vidika trga brezalkoholnega vina, se pomaga in spodbija ohranjati vinarstvo. Brez pravega vine enostavno ne more nastati brezalkoholno vino. To je dejstvo. Na ta način se ohranjajo vinogradi, spodbuja vinogradništvo in vinarje. Vsekakor je to dober korak v pravo smer.
Brezalkoholno vino nekoč
Nekoč so vinogradniki in vinarji zaničljivo gledali na vino brez alkohola. Podobno se je dogajalo tudi v hmeljarski industriji. Vsi so bili vajeni pravega piva. O brezalkoholnem ali celo z dodatkom arom, niso želeli niti slišati. Danes je to drugače. Okus je enak, alkohola pa nič ali zelo malo.

Vinarji in vino bodo morali verjetno po enaki poti. Za mnoge vinarje in kletarje je vino kot otrok. Skrbijo zanj in ga negujejo. Ohranjajo takega kot je. Trend potrošnikov se spreminja. Vse več je povpraševanja po brezalkoholnem vini. Vinarji počasi spreminjajo miselnost.
To je šele začetek
Dobro se je vprašati: Ali so brezalkoholna vina ključ do ohranjanja propadajoče vinske industrije? In ali je alkohol bistvena lastnost vina?
Odgovor se glasi – Seveda je. Ohranjanje vinogradov je pomemben del trajnostnega razvoja. Z brezalkoholnim vinom pa se izkoristi vrzel na trgu. ta je nastala potem, ko so se masovno sprožile kampanje proti alkoholu. Pa naj bo to na tak ali drugačen način. Z zakoni ali z mestnimi, krajevnimi odloki. Ljudje so to sprejeli.

EU komisija ponuja pomoč
Evropska komisija je nedolgo nazaj predstavila paket pomoči industriji pri “veslanju” med spreminjajočimi se okusi družbe, pri upravljanju proizvodnje in razvoj novih tehnologij in metod. Ni pozabila na naraščajoče želje potrošnikov po brezalkoholnih pijačah.
Imena skuša standardizirati. Ta so:’brez alkohola’, ‘0,0 %’ in ‘alcohol light’. Upajo, da bodo imena dobro sprejeta med potrošniki.i nove sorte vin naredile privlačnejše za kupce.
Označevanja še ni konec
Želja je, da bi se v namen proizvodnje brezalkoholnega vina, temu podredila tudi trgatev. Grozdi, ki niso primerni (preveč zreli, gnilo ali še zeleno grozdje), bi se odstranili. Verjetno se bo vsak dober vinar zavedal pomembnosti dobrega grozdja. O tem ni potreba da bi izgubljalo še kaj besed.
Proizvodnja brezalkoholnega vina poteka, trgi se odpirajo. edino kar še ostaja je kislo jabolko, ki ga ponujajo ZDA. Kako bo evropsko vino obdavčeno, nihče ne ve.
Mogoče pa bo ravnovesje ustvaril ameriški viski.
Pripravila: AK
vir: euronews