Enostavni recepti, ki jih lahko pripravite iz konzervirane hrane
Konzervirana hrana ponavadi nima pozitivnega prizvoka, pa vendar si moramo priznati, da je včasih edina prava rešiteljica, ko nam zmanjkuje časa ali smo preobremenjeni. Prav tako se je treba zavedati, da vsa konzervirana živila niso nujno nezdrava – na primer pelati naj bi vsebovali še več vitamina C kot svež paradižnik. Pomembno je, da kupujete kakovostne konzerve preverjenega proizvajalca in jih zmerno v normalnih količinah uporabljate pri kuhanju. Če sestavljate uravnotežene zdrave obroke iz kvalitetnih živil, ne bo nič narobe, če se občasno obrnete tudi na nekatere sestavine, ki so konzervirane. Za vas smo pripravili nekaj idej, katere jedi lahko zelo hitro pripravite z njihovo pomočjo.
Omleta s fižolom, svežim paradižnikom in čebulo
Jed je pripravljena zelo hitro, privoščite pa si jo lahko tako za zajtrk kot tudi za malico, kosilo ali večerjo. Potrebujete jajca, fižol v konzervi (s tem prihranite čas, ki bi ga namenili kuhanju svežega fižola), paradižnik in čebulo. Na ponvi na hitro popražite fižol, dodate jajca, vse skupaj začinite in fižol umestite med jajca, da nastane omleta. Vmes narežete svež paradižnik in čebulo na drobne koščke ter vse skupaj posipate na omleto. Obrok je pripravljen, po želji lahko dodate še koščke avokada, da poleg beljakovin in vlaknin obroku dodate še zdrave maščobe.
Tortilje z zelenjavo in grškim jogurtom
Če nimate časa pražiti sveže zelenjave, se lahko obrnete na konzervirano. To ne pomeni, da je vsa zelenjava, ki sestavlja tortiljo, konzervirana, ampak jo kombinirajte s koščki popolnoma sveže zelenjave. Na primer: vzamite pločevinko fižola in koruze, zraven narežite svež paradižnik, kumare, papriko in rdečo čebulo. Vse skupaj zavijte v tortiljo in dodajte še grški jogurt s česnom in poprom.
Testenine s paradižnikovo omako in zelenjavo
Pri kuhanju testenin s paradižnikovo omako lahko seveda uporabite pelate ali vnaprej pripravljeno domačo paradižnikovo omako. Če ji dodate nekaj sveže zelenjave in koruzo iz pločevinke, boste zelo hitro pripravili topel obrok, ki pride prav še posebej takrat, ko se vam mudi.
Solata z jajci, stročnicami in dimljenim lososom
Konzervirana živila, kot je na primer fižol, koruza ali čičerika, vam lahko pride prav tudi pri pripravi pisane hranljive solate. Za podlago uporabite sveže liste zelene solate, rukolo in radič, dodajte stročnice iz pločevinke po svojem okusu, zraven pa še krhlje jabolka in kuhanega jajca. Če si zaželite beljakovin morskega izvora, lahko posežete tudi po dimljenem lososu.
Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels