Gerbera – vse, kar morate vedeti o pisani cvetlici z afriškimi koreninami

22. maj. 2024, ob 17.26
Posodobljeno pred 17 dnevi
170
440 SEK

Gerbera, znana tudi kot afriška marjetica, je pisana cvetlica, ki lahko popestri okenske police ali domač vrt. Je ena izmed najbolj priljubljenih rastlin, ki se uporablja za rezano cvetje, zacveti pa lahko v živahnih toplih barvah, od živo rumene, marelične, oranžne in bele do rdečkaste ter svetlo roza. Cvetovi so lahko tudi dvobarvni, njihova središča pa so običajno črna, rumena ali zelena, odvisno od sorte.

Gerbera lahko ima cvetove različnih barv.

Gerbera, ki jo poznamo pri nas, spada v skupino marjetic, vzgojena pa je bila iz avtohtone gerbere iz Južne Afrike. Ker izvira iz toplih krajev, najbolje uspeva v toplih podnebjih, kjer nekatere sorte gerber ostanejo celo zimzelene. V hladnih podnebjih pozimi preidejo v obdobje mirovanja in spomladi ponovno prebudijo. Potrebujejo sončno lego, pomembno pa je tudi, da so zaščitene pred močnimi vetrovi in hladom. Potrebujejo odlično drenažo zemlje, še posebej v hladnejših podnebjih.

Prednosti gojenja gerber

Gerbere so zelo privlačne cvetlice in enostavne za gojenje na vrtu. Imajo čudovite velike cvetove, ki popestrijo vsak dom,odlično pa se obnesejo tudi kot rezano cvetje. Če odrežete cvetove, ki so popolnoma odprti, bodo v šopku vzdržali od 10 do 14 dni. Obiranje cvetov ali odstranjevanje odcvetelih bo spodbudilo rast novih. Rezano cvetje gerbere je priljubljeno zaradi dolgih stebel, pisanih cvetov in dolgotrajne vzdržljivosti.

Gerbere so odlične sobne rastline, gojite pa jih lahko tudi pod nadstreški, na terasah ter balkonih. Najdlje bodo vzdržale gerbere, ki so posajene na prostem, lončnice namreč ne živijozelo dolgo.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Kakšno nego potrebuje gerbera?

V Sloveniji so zime precej hladne, zato je na začetku najbolje kupiti rastline, vzgojene v vrtnarijah. Čeprav je večino sort mogoče enostavno vzgojiti iz semen, se potem razvijajo relativno počasi, kar skrajša obdobje njihove enoletne rasti, razen če semena posadite v zaprtih prostorih pozimi ali zgodaj spomladi. V nasprotnem primeru je začetek gerber iz semen mogoč le v toplejših podnebjih, kjer ne bodo podlegle prvim jesenskim pozebam.

Glavne stvari, ki jih morate upoštevati pri sajenju in negi gerber:

 • Izberite sončno lokacijo z delno senco, ki je pomembna še posebej v vročih dneh.
 • Posadite gerbere v rahlo kislo zemljo, bogato z organskimi hranili.
 • Pazite, da rastline ne posadite pregloboko.Novo posajene gerbere redno zalivajte. Rastline, ki so se že ustalile, zalivajte z okoli 2,5 cm vode na teden, v vročem in suhem vremenu pa še več.
 • Spomladi in poleti jih mesečno gnojite z vodotopnim gnojilom.
 • Cvetove gerbere obirajte, ko so  popolnoma odprti, vendar je sredina še vedno čvrsta.
 • Da ohranite cvetove in lep videz, redno odstranjujte odcvetele cvetove.

1. Svetloba

Gerbere najbolje uspevajo na sončni legi, vendar kljub temu ne marajo vročine. V vročih poletnih dneh naj bodo posajene na mestu,ki jim omogoča popoldansko senco. Prav tako se izogibajte sajenju cvetov blizu raznih struktur, ki odbijajo toploto na rastlino, kot so temelji ali kamniti zidovi.

2. Zemlja

Postavite cvetlično gredico za gerbere, ki vsebuje bogato zemljo, polno hranil, hkrati pa je pomembno, da greda dobro prepušča vodo. Gerbere imajo rade zemljo s pH vrednostjo med 5,5 in 6,5—višje vrednosti lahko povzročajo klorozo, ki se kaže z rumenimi črtami na listih. Poleg tega se na listih pojavijo črne pike ali madeži, če je pH vrednost prenizka.

Šopek iz gerbere.

3. Voda

Gerbera potrebuje redno zalivanje, približno 2,5 cm vode na teden. Zalivajte le takrat, ko se zemlja posuši. Pogostejše zalivanje potrebuje, ko se prvič ustali na vrtu in predvsem med vročimi, suhimi obdobji. Pozimi zmanjšajte količino vode, saj gerbere takrat preidejo v stanje mirovanja in potrebujejo le redko zalivanje; okoli enkrat na mesec.

4. Temperatura in vlažnost

Gerbere imajo rade toplo temperaturo, ki ne sme biti prevroča, hkrati pa ne marajo zimskih temperatur. Posebnih potreb po vlažnosti nimajo, pomembno je le, da poskrbite, da voda ne zastaja.

5. Gnojilo

Količina gnojila, ki ga potrebujejo gerbere, je odvisna od kakovosti vaše zemlje. Spomladi in poleti gnojite rastline vsakih štirinajst dni z vodotopnim gnojilom, ki je bogato s fosforjem in vsebuje malo dušika. Sledite navodilom na izdelku, saj je vsako gnojilo drugačno. Uporabite pa lahko tudi kompost, ki ga enkrat mesečno razporedite okrog rastline.

6. Obrezovanje in odstranjevanje odcvetelih cvetov

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

Kot pri mnogih rožah, ki večkrat cvetijo, redno odstranjevanje odcvetelih cvetov podaljšuje obdobje cvetenja. Ko cvetovi ovenijo ali zbledijo in cvetni listi začnejo odpadati, obrežite ali odstranite cvetove vse do listov, od koder izvirajo.Odrežite odmirajoče popke, preden se začnejo oblikovati semena. Da bi vaše gerbere izgledale urejene in pripravljene na hitrejšo novo rast listov, obrežite zbledele oziroma ostarele liste.

Gerbera potrebuje dovolj svetlobe, vode in kislo zemljo.

Razmnoževanje gerber

Gerbere se najpogosteje razmnožuje s potaknjenci, lahko ap tudi z delitvijo ali semeni. Razmnoževanje s potaknjenci in delitvijo je najbolje opraviti spomladi ali poleti, med najbolj aktivnim obdobjem rasti rastline. Delitev zrelih rastlin pomaga ohraniti njihovo živahnost, izboljša kroženje zraka okoli rastline in spodbuja cvetenje.

Kako gojiti gerbere iz semen?

Če ste se odločili, da želito gerbero vzgojiti iz semen, postopek ni pretirano zahteven. Semena nežno potisnite na vrh pripravljene mešanice zemlje in jih nikar ne zakopljite pod njo— za kalitev namreč potrebujejo svetlobo. Posode ali lončke pokrijte s plastično folijo ali pokrovom, da zemlja in izpostavljena semena ostanejo vlažna. Postavite semena na toplo, sončno mesto (najboljša je temperatura med 21 in 24 stopinj Celzija) in počakajte približno dva do štiri tedne na prvo kalitev. Ko mine nevarnost zmrzali, presadite sadike na prosto in jih pred sajenjem utrdite.

@rakerrobertas From babies to full grown plants…these gerbera are started out from tissue culture in our 36 strip tray size here at R2! #rakerroberta #greenhouse #plantsoftiktok #grower #gerbera #gerberadaisy ♬ Chill Vibes – Tollan Kim

Sajenje in presajanje gerber

Gerbere je treba presajati vsako leto ali na dve leti spomladi, preden se začne nova rast. Izberite lonec, ki je za eno velikost večji od trenutnega. Gerbero iz trenutnega lonca odstranite tako, da lonec obrnete v roko in pri tem podprete predel korenin. Odstranite odvečno zemljo, odrežite porjavele ali obolele korenine ter postavite zdrave korenine na nov sloj zemlje, ki je debel približno 7 cm. Zalivajte, dokler voda ne začne iztekati iz drenažnih lukenj.

Bolezni in težave

Gerbere so enostavne za gojenje na prostem, vendar so občutljive na nekatere škodljivce in glivične bolezni. Kaj jih najpogosteje prizadene?

 • Pogosti škodljivci

Listne uši in razne pršice se hranijo z listi gerber. Privlačijo jih rastline, ki so v stresu, zato je pomembno, da skrbite za dobro zdravje cvetlice in jo redno preglejujete. Če ste opazili škodljivce in se še niso prekomerno namnožili, jih lahko enostavno odstranite z močnim vodnim curkom. Za obvladovanje večjih populacij škodljivcev uporabite insekticidno milo ali naravna hortikulturna olja, kot je na primer neemovo olje. Če so listi poškodovani, jih odstranite.

 • Pepelasta plesen ali pepelovka

Čeprav je na videz neprivlačna, pepelasta plesen večinoma predstavlja estetsko težavo in je redko zares škodljiva za rastline. Plesen lahko povzroča cvetlici stres, ponavljajoče se okužbe pa jo oslabijo in naredijo bolj dovzetno za druge bolezni in škodljivce. Predlagamo, da odstranite dele rastline, kjer je vidna plesen. Če je prizadeta celotna rastlina, plesen očistite in počakajte, da se stanje izboljša s spremembo sezone.

 • Siva plesen

Glivice Botrytis cinerea so krivec za žametno prevleko na okuženih cvetovih in listnih tkivih. Drugi znaki sive plesni so madeži ali rjave pike na listnih pecljih in rjave pike na cvetnih listih.

Da bi plesen preprečili, zagotovite dobro kroženje zraka okoli rastline v obdobjih visoke vlažnosti in zalivajte zemljo, ne pa cvetov ter listov. Če se je plesen kljub temu pojavila,odstranite vse okužene dele rastline. Uporabite lahko tudi fungicid, specializiran za zdravljenje botrytisa.

 • Pomanjkanje železa

Pomanjkanje železa se lahko na gerberi kaže kot rumenenje listov in težave s cvetenjem. Vzrok je ponavadi premalo železa v zemlji ali gnojilu ali pa pH zemlje, ki je višji od 6,2.

Drugi dejavniki, ki ovirajo absorpcijo hranil, so tudi temperature pod 20 stopinj Celzija, preveč mokra zemlja in gnile ali poškodovane korenine. Najprej preverite temperaturo, vlažnost zemlje, pH vrednosti in zdravje korenin, da določite vzrok. Če je potrebno, znižajte pH vrednost zemlje ali v zemljo dodajte železo. Izogibajte se prekomernemu zalivanju.

Gerbera, čudovita popestritev doma.

Najpogostejša vprašanja

 • Ali je gerbere bolje gojiti v zaprtih prostorih ali na prostem?

Čeprav gerbere pogosto začnemo gojiti iz semen ravno v zaprtih prostorih, bodo najbolje uspevale na prostem. Zunaj namreč lažje zagotovimo več sončne svetlobe, zraka in bogatozemljo. Gerbere se pogosto prodajajo v lončkih, vendar običajno ne vzdržijo zelo dolgo oziroma ne cvetijo velikokrat.

 • Kdaj gerbera cveti?

Cveti ponavadi od maja do septembra, odvisno od pogojev, ki jih nudite.

 • Kako hitro gerbera zacveti?

Svoje prve cvetove gerbera požene v 14 do 18 tednih in cveti ponavadi najbolj poleti.

 • Kakšna naj bo temperatura, če gerbere gojite v notranjih prostorih?

Najbolje bodo uspevale na temperaturi okoli 20 stopinj Celzija, postavite pa jih na okensko polico, kjer bodo prejele čim več sončne svetlobe.

 • Ali so gerbere enostavne rastline za gojenje?

So relativno enostavne za gojenje na prostem, čeprav boste morali posvetiti nekaj pozornosti potrebam po vodi, svetlobi in kakovostni zemlji, če jih želite uspešno gojiti.

 • Kakšne velikosti je gerbera?

V višino sega od 25 do 45 cm, v širino pa od 20 do 30 cm.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

 

170
440 SEK