
To je trik! Grška solata, ki jo boste naredili v 15 minutah in navdušili vse
Ko sonce pripeka in si zaželimo nekaj lahkega, a hkrati polnega okusa, je grška solata vedno zmagovalna kombinacija. Ta barvita in preprosta jed je utelešenje mediteranske kuhinje – sveža zelenjava, slana feta in aromatično oljčno olje. Najboljše pri vsem? Pripravljena je v hipu, brez kuhanja, in je popolna kot samostojen lahki obrok ali kot osvežilna priloga h kakšnemu mesu z žara.
Zakaj je grška solata tako priljubljena?
Njena priljubljenost ni naključna, ampak se skriva v preprostosti in kakovosti sestavin. Ne potrebuješ nič kompliciranega, le izjemne okuse, ki se med seboj popolnoma dopolnjujejo:
- Sveža zelenjava: Hrustljava kumara, sočni paradižnik in rahlo pikantna čebula tvorijo osnovo, ki zagotavlja osvežitev.
- Aromatične olive: Brez Kalamata oliv ni prave grške solate! Prinesejo tisti prepoznavni slani, rahlo sadni okus, ki je tako značilen za Grčijo.
- Kremasta feta: Seveda, brez fete preprosto ne gre! Njena slanost in kremasta tekstura se odlično ujame z ostalimi sestavinami. Vedno izberite kakovostno feto, najbolje takšno, ki je zorjena v sodih – razlika v okusu je neverjetna!
- Grško oljčno olje: Kot pika na i, kakovostno ekstra deviško grško oljčno olje poveže vse okuse in doda bogato aromo.

Pripravite jo v le 15 minutah!
Ta recept je namenjen za 4 osebe kot priloga, a ga zlahka podvojite, če želite, da bo solata glavna jed. Je super enostaven in ne potrebuješ niti prižigati štedilnika!
Potrebujete:
- 4 veliki vinski paradižniki, narezani na nepravilne kose
- 1 kumara, olupljena, razsemenjena in grobo nasekljana
- ½ rdeče čebule, tanko narezane
- 16 Kalamata oliv
- 1 čajna žlička suhega origana
- 85 g feta sira, narezanega na koščke (za najboljši okus izberi zorjeno feto)
- 4 jedilne žlice grškega ekstra deviškega oljčnega olja
- Sol in poper po okusu
Priprava (15 minut, brez kuhanja):
- Pripravi zelenjavo: Vse narezane paradižnike, olupljeno in nasekljano kumaro ter tanko narezano rdečo čebulo daj v veliko skledo.
- Dodaj ostale sestavine: Dodaj še Kalamata olive, posipaj s suhim origanom in po vrhu razporedi koščke fete.
- Začini in prelij: Previdno posoli in popraj (ne pozabi, da je feta že slana!). Nato obilno prelij z grškim ekstra deviškim oljčnim oljem.
- Nežno premešaj in postrezi: Vse skupaj nežno premešaj, da se okusi povežejo.
Naš nasvet
Grško solato postrezite takoj, še posebej pa priporočamo, da zraven ponudite hrustljav kruh. Z njim lahko pomakaš in pobereš vse slastne sokove, ki se naberejo na dnu sklede. Ne samo, da je to del grške tradicije, je tudi izjemno okusno!
Uživaj v svoji poletni grški solati. Pa dober tek!
Napisal: K. J.
Vir: bbcgoodfood.com, Canva