Nasveti za najboljšo guacamole omako
Guacamole je omaka iz avokada, ki je postala v zadnjih letih noro priljubljena po celem svetu. Omaka oziroma pomaka guacamole prihaja iz Mehike in latinske kuhinje, njene različice pa prirejajo po celem svetu. V nadaljevanju boste našli dva recepta za guacamole omako, ki bosta zadovoljila vse okuse. Prav tako pa smo pripravili tudi nasvete za lažjo pripravo guacamole omak.
Guacamole in avokado na hitro
Odkar so na območju Mehike poznali avokado, so poznali tudi guacamole omako. V dolini Tehuacan naj bi bil pred približno 10 tisoč leti najden avokado, vse od takrat pa se je pošteno zasidral v lokalno kulinariko. V zadnjih dveh stoletjih, še posebej pa v zadnjih desetletjih, sta avokado in guacamole vse bolj priljubljena.
Vsako leto obeležujemo tudi dan guacamole omake, kar je svet posvojil kar od Mehike. Ta dan je 16. september, ko mora biti guacamole omaka še boljša in še bolj pristna. Ste vedeli, da so na začetku aprila leta 2018 v mestu Junta Local de Sanidad Vegetal de Tancítaro v Mehiki pripravili rekordno količino guacamoleja? V Guinnesovo knjigo rekordov so se vpisali s kar 3788 kilogramsko porcijo omake.
Recept za klasično guacamole omako
Glavna sestavina omake guacamole je avokado. Za pripravo uporabljamo zrelo sredico avokada, ki mu lahko dodamo še paradižnik, čebulo, sol, poper, čili, kislo smetano, baziliko, grah in druge sestavine.
Sestavine za guacamole omako:
2 avokada
1 paradižnik
1 čebula
Sol
Poper
Čili
Limonin sok
3 žlice kisle smetane
Priprava klasične omake:
Operemo paradižnik in ga narežemo na drobne koščke. Olupimo čebulo in jo sesekljamo na zelo drobno. Olupimo avokado, ga razpolovimo in odstranimo koščico iz sredine ter ga narežemo na manjše koščke. Lahko ga tudi prepolovimo in notranjost izbrskamo z žlico, odločitev je veliko. Vse sestavine postavimo v skledo in jih pretlačimo z vilico ali zmiksamo s paličnim mešalnikom. Dodamo limonin sok in začinimo po željah in okusu (sol, poper, čili). Dodamo še kislo smetano in ponovno zelo dobro premešamo. Omaka Guacamole je zdaj pripravljena
Hranilna vrednost guacamole omake
Hranilne vrednosti se razlikujejo od omake do omake. V nadaljevanju boste našli nekaj približnih vrednosti, ki naj vam služijo bolj kot informativni naslon za dejansko omako. Kakšna je torej hranilna vrednost guacamole na 100 gramov?
Energijska vrednost – 140 kcal in 600 KJ
Maščobe – 11 g
Beljakovine – 2 g
Ogljikovi hidrati – 8 g
Vlaknine – 5 g
V manjših količinah najdemo tudi magnezij, kalij, kalcij, fosfor, selen, vitamin A in vitamin C.
Nasveti za popolno omako
Katere nasvete je vredno upoštevati pri pripravi guacamole omake? V nadaljevanju jih najdete kar nekaj, ki vam bodo v pomoč pri pripravljanju avokadove salse.
Avokado naj bo prave zrelosti
Vsakdo, ki je kdaj kupil vrečko avokada samo zato, da bi ga odnesel domov in videl, da so nekateri že mehki, ve, kako pomembno je nabrati avokado na popolni ravni, ki se imenuje »skoraj-vendar-še-ne-zrelo«. In kateri avokado izbrati za guacamole? Če boste avokado pojedli takoj, poiščite sadje s temno zeleno lupino in ga stisnite. Popustiti mora nežnemu pritisku. Če nakupujete dan ali dva vnaprej, poiščite avokado, ki popusti na nežen pritisk, in ga shranite v hladilniku, dokler ne boste pripravljeni postreči.
Uporabite terilnik
Za resnično pristen videz, teksturo in okus pripravite guacamole v terilniku. Polovice avokada preprosto položite v možnar in jih s pestilom razdrobite na drobne koščke, nato pa jih premešajte, dokler zmes ne postane kremasta.
Čebula naj bo prava za guacamole
Najboljša čebula za guacamole je odvisna od želje okusa vašega guacamola – in obstaja mali milijon možnosti. Tradicionalni recepti za guacamole zahtevajo sladko belo čebulo, rdeča čebula pa bo vaši omaki guacamole dala močan čebulni ugriz. Rumena čebula je nekoliko blažja in se najbolje poda k slajšim, preprostejšim guacamolom.
Sveži limetin sok je neprecenljiv za guacamole
Tudi samo majhen brizg limetinega soka doda piko na i vaši omaki guacamole. Askorbinska kislina v limetinem soku tudi upočasni naravno rjavenje vašega guaca. Iz svojih limet lahko sok kar najbolje izkoristite tako, da jih pred ožemanjem večkrat trdno povaljate po pultu.
Premiksajte sestavine vaše guacamole omake
Začnite z eksperimentiranjem s standardnimi sestavinami. To so seveda avokado, paradižnik, čebula, česen, koriander, sol, limeta in jalapeno paprika. Po tem pa so možnosti neskončne. Poskusite sadni okus z ananasi, mangom ali pomarančo ter ustvarite sadni guacamole ali pa se navdahnite s sredozemskim tabuleh guacamolom ali kimchi guacamoleom. Ste sladkosnedi? Poskusite semena granatnega jabolka. Če na vrh dodate žlico sladke koruze, lahko dodate tudi nekaj slastnega okusa. Poskusiti ni greh.
Za lažjo pripravo guacamole
Ko dve roki nista dovolj, pod posodo za mešanje položite vlažno krpo, da bo posoda ostala na mestu. Tako boste lahko z eno roko mešali in z drugo dodajali sestavine. Ta trik izpolni dve nalogi v eni. Ko je mešanje končano, lahko s krpo obrišete pult okoli mešalne posode in tako ste brez težav dosegli, da je pult čist.
Kaj pravite na pekoči guacamole?
Pikantni ali pekoči guacamole je najboljša predjed za zabave in vedno je bo hitro zmanjkalo. Ta začinjen guacamole prižge majhen ogenj v vaših ustih in vas prisili, da ga jeste počasi in uživate v vsakem grižljaju. Poleg tega lahko prilagajate pikantnost glede na to, katero papriko dodate.
Za pripravo pekoče guacamole omake boste potrebovali:
3 avokade
3 žlice limetinega soka, sveže stisnjenega iz 1 ½ limete
1 srednje velik paradižnik, brez semen in narezan na kocke
½ bele čebule, drobno sesekljane
8 g cilantra
2 jalapeno papriki, drobno sesekljani (ali pa serrano papriki za še bolj pekoč guac)
2 stroka česna, stisnjena
½ žličke morske soli ali po okusu
¼ žličke mletega črnega popra ali po okusu
½ žličke mlete kumine
Postopek priprave pekočega guacamoleja
Avokado prerežite na pol, mu odstranite pečke in ga postrgajte v posodo z ravnim dnom. Če ima posoda ravno dno, boste avokado lažje pretlačili. Zdrobite s tlačilko za krompir ali vilicami. Limetin sok iztisnite neposredno na avokado. Sesekljajte čebulo in jo dodajte v skledo.
Jalapeñosom (ali serranosom, če bi želeli še bolj pikanten guacamole) odstranite semena. Jalapeñose zdaj drobno sesekljajte. Paradižnik razpolovite vzporedno z vrhom in odstranite semena Lahko jih iztisnete ali pa odstranite z žličko. Paradižnik narežite na kocke. V skledo dodajte sesekljan paradižnik. Dodajte ½ čajne žličke suhe kumine v prahu, ¼ čajne žličke sveže mletega črnega popra, ½ čajne žličke soli in mešajte, dokler se ne združi.
Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com