
Holesterola ne dobimo od jajc in šunke, temveč od teh 2 stvari: To uničuje jetra in povzroča kopičenje maščobe
Srbski strokovnjak Predrag Nenadić je eden naših najbolj znanih nutricionistov, ki je svoje kvalifikacije pridobil na prestižnih svetovnih univerzah. Bil je predsednik Združenja nutricionistov Jugoslavije in predsednik Društva za napredek prehrane. Delal je in se strokovno izpopolnjeval na univerzitetni kliniki v Ludwigshafnu v Nemčiji kot dietetik-nutricionist, poroča Stil.
Sedaj pojasnjuje, kaj je glavni vzrok za nastanek holesterola in zamaščene jeter. ”Problem zamaščenih jeter ne nastane zaradi mastne hrane. To je velika zmota. Veliko ljudi se tu ujame. Jetra presežek sladkorja pretvarjajo v maščobno tkivo. Holin (vitamin B4), ki ga sicer najdemo v slanini, jajcih in mesu, razporeja ta holesterol in ne dovoli, da se zadržuje v jetrih, temveč ga pošilja v maščobno tkivo – tako dobimo večji trebuh, povečano zadnjico itd. Ko pa nimamo dovolj teh zdravih maščob, ki smo jih iz prehrane izločili iz strahu pred holesterolom, takrat se pojavi zamaščena jetra,” je poudaril v enem izmed intervjujev za omenjeno revijo ter dodal: ”To je t.i. nealkoholna zamaščenost jeter. Takšna jetra ne morejo opravljati svoje funkcije, ne morejo čistiti telesa toksinov, ne morejo razstrupljati. To bomo opazili tako, da se nam bo pojavilo več aken, mozoljev, povečala se bo prhljaj, nohti se bodo luščili, koža nas bo srbeča …”
Poudarja, da je dober holesterol nujen za pravilno delovanje organizma. ”Holesterol ni nekaj, kar bi narava ustvarila proti človeku. Holesterol je potreben – iz njega se sintetizirajo številni hormoni, sodeluje pri gradnji celične membrane, nujen je za človeka! A ko ga je preveč, predvsem tistega “slabega”, z nizko gostoto – LDL holesterola – takrat nastane problem.” Razkril je tudi, kako pride do povišanih trigliceridov. ”Če imate visoke trigliceride, niste jih dobili od svinjine – jedli ste sadje, veliko kruha, pekovskih izdelkov, rafiniranih mok – v tem je težava,” poudarja za Stil.
Kako najbolje očistiti jetra in telo?
”Vse je v prehrani! Zelo pomembno je, da vodite urejeno življenje. Uživanje zadostne količine vode – jetra imajo rada veliko vode, to je ključnega pomena! Vnašati moramo optimalne količine vlaknin – tako topnih kot netopnih. Jesti moramo hrano, ki jo jetra obožujejo,” grenke stvari, kot so encijan, regrat, korenina repinca ipd. Doktor Nenadić svetuje, da iz prehrane izločimo vse ogljikove hidrate in umetne sladkorje, če želimo znižati holesterol in trigliceride.

”Jejte hrano, bogato z zdravimi maščobami (domača mast, oljčno olje, hladno stiskana rastlinska olja), živila, bogata s holinom (slanina, jajca), jejte lososa, skušo, vse zdrave maščobe… Jetra se ne morejo očistiti s sokovi, še posebej ne s tistimi iz trgovine. Na njih piše, da vsebujejo fruktozo, ki je najnevarnejša za pridobivanje telesne teže. Fruktoza daje slast izdelku, a tudi maščobo telesu. Ta fruktoza povečuje trigliceride in holesterol v organizmu.”
Posebej poudarja, da to ni ista fruktoza kot tista iz sadja. ”Proizvajalci jo oglašujejo kot sadni sladkor. Res je, da je po strukturi enaka, a fruktoza, ki jo dodajajo industrijskim izdelkom, je narejena iz koruze (to je t. i. glukozno-fruktozni sirup), in ne prihaja iz sadja.”
(nd; Foto: Pixbay)