Jabolčna pita: Najboljši recept

07. okt. 2024, ob 14.51
Posodobljeno pred 4 meseci
625
330 SEK

Jabolčna pita je zakon! S tem se strinjamo prav vsi, a le nekateri izmed nas jo znajo pripraviti tako, da bo vseskozi navduševala tiste, ki jo poskusijo. Kako narediti najboljšo jabolčno pito? V prispevku najdete recept za klasično jabolčno pito. To pa še ni vse, saj smo pripravili tudi eksperimentalen recept za jabolčno pito, ki vas bo simbolično vrgel na rit. Še več okusnih sladic pa lahko najdete tukaj.

Jabolčna pita: Klasičen recept

Ni je čez klasiko, pravijo. Zato smo vam, preden postrežemo z “eksperimentalnim” receptom za jabolčno pito, pripravili recept za jabolčno pito.

Sestavine, ki jih boste potrebovali za jabolčno pito

Za skorjo pite:

  • 2 ½ skodelice večnamenske moke
  • skodelica masla, ohlajeno in narezano na majhne koščke
  • čajna žlička soli
  • čajna žlička granuliranega sladkorja
  • 6-8 žlic ledene vode

Za jabolčni nadev:

  • 6-7 srednje velikih jabolk (mešanica trpkih in sladkih sort, kot je Granny Smith), olupljenih, brez sredice in na tanke rezine narezanih
  • ¾ skodelice granuliranega sladkorja
  • ¼ skodelice rjavega sladkorja
  • 1 žlica limoninega soka
  • 2 žlici večnamenske moke
  • 1 čajna žlička mletega cimeta
  • ¼ čajne žličke mletega muškatnega oreščka
  • ¼ čajne žličke soli

Za sestavo pite:

  • 1 žlica masla, narezanega na majhne koščke (za piko na vrhu)
  • jajce
  • žlica granuliranega sladkorja (za posipanje po vrhu)
Jabolčna pita klasičen recept
Jabolčna pita klasičen recept

Jabolčna pita: Postopek priprave

Začnite s pripravo skorje za pito oziroma testa samega. V veliki skledi zmešajte 2 ½ skodelice večnamenske moke, 1 čajno žličko soli in 1 čajno žličko sladkorja. Dodajte 1 skodelico ohlajenega, na majhne koščke narezanega nesoljenega masla. Z rezalnikom za pecivo ali kar s prsti vmešajte maslo v moko, dokler zmes ne postane podobna grobim drobtinam. Postopoma dodajte 6-8 žlic ledene vode, eno žlico naenkrat, in mešajte, dokler se testo ne poveže. Testo razdelite na pol, vsako polovico oblikujte v »disk«, zavijte v plastično folijo in postavite v hladilnik za vsaj 1 uro.

Spoznaj svoj poklic – obišči Šolski center Novo mesto
Šolski center Novo mesto, največji srednješolski center v Sloveniji, vabi vse devetošolce, daobiščejo in spoznajo šole ter izberejo poklic, ki bo osmislil njihovo življenje. Na štirihsrednjih

Pečico segrejte na 190 °C. Medtem ko se testo hladi, pripravite jabolčni nadev. Olupite, odstranite sredico in na tanke rezine narežite 6-7 srednje velikih jabolk z mešanico trpkih in sladkih sort, kot je Granny Smith. Jabolčne rezine premešajte z 1 žlico limoninega soka v veliki skledi, da preprečite njihovo porjavitev. V ločeni skledi zmešajte ¾ skodelice granuliranega sladkorja, ¼ skodelice rjavega sladkorja, 2 žlici večnamenske moke, 1 čajno žličko mletega cimeta, ¼ čajne žličke mletega muškatnega oreščka in ¼ čajne žličke soli. Dodajte sladkorno mešanico jabolkom in premešajte, dokler niso enakomerno prekrita.

Enega od ohlajenih kolutov skorje za pito razvaljajte na pomokani površini in jo položite na dno pekača za pito. Jabolčni nadev z žlico položite na skorjo, rahlo zabodite v sredino in pokažite nadev z majhnimi koščki 1 žlice nesoljenega masla. Razvaljajte drugo skorjo za pito in jo položite na jabolčni nadev. Odrežite odvečno skorjo in pustite majhen previs ter stisnite robove zgornje in spodnje skorje skupaj, da se zapreta. Robove lahko stisnete z vilicami ali prsti za dekoracijo. Zarežite nekaj rež ali naredite okrasni vzorec na zgornji skorji, da bo med peko lahko uhajala para.

V majhni skledi stepite jajce in ga premažite po zgornji skorji za zlato barvo. Po vrhu potresemo 1 žlico granuliranega sladkorja. Pito položimo na pekač, da ujamemo morebitne kaplje, in pečemo v predhodno ogreti pečici 45-55 minut oziroma dokler skorja ni zlato rjava, nadev pa mehurčkast. Pustite, da se jabolčna pita ohladi na rešetki, preden jo narežete. Po želji rezine postrezite s kepico vanilijevega sladoleda. Uživajte v okusih domače jabolčne pite.

Jabolčna pita postopek priprave
Jabolčna pita postopek priprave

Poglejte si še ta videoposnetek.

Recept za jabolčno pito z bourbonom in karamelnim pekanom

Kaj pa če bi poskusili jabolčno pito s karamelnim pekan orehom in kančkom burbona? Ta recept doda pridih sladkosti karamele, hrustljavost pekan orehov in prikrito toplino burbona.

Kiretaža: krvaveče dlesni niso normalne
Kiretaža v zobozdravstvu: Kaj se skriva za tem postopkom in zakaj je (morda) bolj pomembna, kot ste mislili? Ko slišite besedo kiretaža, si verjetno najprej predstavljate nekaj, kar ima opravka

Sestavine, ki jih boste potrebovali za pripravo jabolčne pite

Za skorjo za pito:

  • 2 ½ skodelice večnamenske moke
  • skodelica masla, ohlajeno in narezano na majhne koščke
  • čajna žlička soli
  • čajna žlička granuliranega sladkorja
  • 6-8 žlic ledene vode

Za jabolčni nadev:

  • 6-7 srednje velikih jabolk (mešanica trpkih in sladkih sort), olupljenih, brez sredice in na tanke rezine narezanih
  • ½ skodelice granuliranega sladkorja
  • ¼ skodelice rjavega sladkorja
  • 1 žlica limoninega soka
  • 2 žlici večnamenske moke
  • 1 čajna žlička mletega cimeta
  • ¼ čajne žličke mletega muškatnega oreščka
  • ¼ čajne žličke soli
  • 2 žlici burbona

Za preliv s karamelnim orehom:

  • 1 skodelica sesekljanih pekanov
  • ½ skodelice karamelne omake

Za sestavo jabolčne pite:

  • žlica nesoljenega masla, narezanega na majhne koščke (za piko na vrhu)
  • jajce
  • žlica granuliranega sladkorja (za posipanje po vrhu)
Recept za jabolčno pito s pekan orehi in bourbonom
Recept za jabolčno pito s pekan orehi in bourbonom

Navodila za pripravo jabolčne pite

Začnite s pripravo skorje oziroma testa za pito. V veliki skledi zmešajte 2 ½ skodelice večnamenske moke, 1 čajno žličko soli in 1 čajno žličko granuliranega sladkorja. Dodajte 1 skodelico ohlajenega, na male koščke narezanega masla. Z rezalnikom za pecivo ali pa kar s prsti vmešajte maslo v moko, dokler zmes ne postane podobna grobim drobtinam. Postopoma dodajte 6-8 žlic ledene vode, eno žlico naenkrat, in mešajte, dokler se testo ne poveže. Testo razdelite na pol, vsako polovico oblikujte v disk, zavijte v plastično folijo in postavite v hladilnik za vsaj 1 uro.

Pečico segrejte na 190 °C. Medtem ko se testo hladi, pripravite jabolčni nadev. Olupite, odstranite sredico in na tanke rezine narežite 6-7 srednje velikih jabolk z mešanico trpkih in sladkih sort. Jabolčne rezine premešajte z 1 žlico limoninega soka v veliko skledo, da preprečite porjavitev. V ločeni skledi zmešajte ½ skodelice granuliranega sladkorja, ¼ skodelice rjavega sladkorja, 2 žlici večnamenske moke, 1 čajno žličko mletega cimeta, ¼ čajne žličke mletega muškatnega oreščka, 1/4 čajne žličke soli in 2 žlici burbona. Dodajte sladkorno mešanico jabolkom in premešajte, dokler niso enakomerno prekrita.

Enega od ohlajenih kolutov skorje za pito razvaljajte na pomokani površini in jo položite na dno pekača za pito. Z žlico nanesite jabolčni nadev, prepojen z burbonom, v skorjo, tako da ga rahlo zabodite v sredino. V ločeni skledi zmešajte 1 skodelico sesekljanih pekan orehov s ½ skodelice karamelne omake. Mešanico karamelnih orehov enakomerno porazdelite po jabolčnem nadevu.

Razvaljajte drugo skorjo za pito in jo položite na nadev iz jabolk in pekanov. Odrežite odvečno skorjo in pustite majhen previs ter stisnite robove zgornje in spodnje skorje skupaj, da se zapreta. Izrežite zareze ali naredite okrasni vzorec na zgornji skorji, da med peko lahko uhaja para.

V majhni skledi stepite 1 jajce in ga premažite po zgornji skorji za zlato barvo. Po vrhu potresemo 1 žlico granuliranega sladkorja. Pito položimo na pekač, da ujamemo morebitne kaplje, in pečemo v predhodno ogreti pečici 45-55 minut oziroma dokler skorja ni zlato rjava, nadev pa mehurčkast. Pustite, da se pita ohladi na rešetki, preden jo narežete. Postrezite rezine s pokapljanjem dodatne karamelne omake ali kepico vaniljevega sladoleda za dodatno uživanje. Uživajte v svoji edinstveni jabolčni piti s karamelnim pekan orehom in burbonom!

Jabolčna pita navodila za pripravo
Jabolčna pita navodila za pripravo

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com

625
330 SEK