Kaki: sadež za zdravje, energijo in kožo

11. nov. 2018, ob 02.59
Posodobljeno pred 20 dnevi
1055
290 SEK

Vsako leto jeseni nas razveseli izjemno zdrav in hranilen sadež, ki sliši na ime kaki. Zaradi svojih bogatih hranilnih sestavin je nekoč veljal za hrano bogov in prav je, da ga tudi danes uvrstite na svoj jedilnik. Ta sladek sadež ima namreč številne ugodne vplive na naše zdravje in dobro počutje. Še posebej je kaki dobrodošel ravno v jesenskih dnevih, ko smo ljudje bolj izpostavljeni različnim virusom in prehladnim obolenjem.

Kaki izvira iz srednjega in vzhodnega dela Azije, natančneje iz Kitajske. Tam ga gojijo že več kot 1000 let, razvili so že več kot 2000 sort. Nato se je razširil še na Japonsko, v Korejo, Ameriko in tako naprej. Še posebej priljubljen je na Japonskem, kjer velja za narodni simbol.

Prehranska in zdravilna vloga

Njegovo prehransko in zdravilno vlogo so ljudje cenili že od nekdaj. Na to nakazuje tudi njegovo botanični ime Diospyros, kar pomeni sadež bogov. V lepotne namene naj bi ga uporabljala predvsem boginja Afrodita. Evropa je kaki spoznala dokaj pozno, saj so ga k nam prinesli šele v 19. stoletju. V Sloveniji smo kaki prvič srečali nekaj let pred prvo svetovno vojno.

Kaki

Kaki

Danes ga gojimo tudi pri nas, in sicer na Primorskem in Goriškem, čeprav lahko uspeva tudi drugod. Največ ga pridelajo prav v Strunjanski dolini, kjer vsako leto v novembru poteka tudi Praznik kakijev. Kakiju prijajo zmerne zime in blaga poletja, njegova sezona pa je zelo kratka, saj se z njim lahko sladkamo le od oktobra do decembra.

Kako preprečiti in trajno odpraviti kapilarno vlago v vašem domu?
Se je tudi pri vas pojavila kapilarna vlaga? Ste opazili, da se na stenah vašega doma pojavljajo vlažni madeži, odstopanje ometa ali celo plesen? Se vam zdi, da so prostori vedno nekoliko hladne

Kaki raste na drevesih, ki segajo tudi do 7 metrov v višino. Pohvali se lahko s kopico vitaminov, mineralov in vlaknin. Ponavadi je rumeno oranžne ali bolj temno oranžne barve, po strukturi in velikosti najbolj spominja na paradižnik. Kakije na grobo delimo v dve skupini: na klasične oziroma trpke ter taninaste oziroma netrpke. Klasične kakije oberejo zrele, a takrat, ko so še trdi. Nato morate počakati, da se omehčajo in omedijo. Če boste zagrizli v trd kaki, vam bo potegnilo usta skupaj, na jeziku pa boste imeli kosmat občutek.

Hranilna sestava kakija

Kaki je sladek in sočen sadež izvrstnega okusa, poleg tega pa vsebuje ogromno koristnih učinkovin. Obenem je tudi zelo nasiten in ima malo kalorij (100 gramov kakija ima tako le 80 kalorij). V njem najdemo številne antioksidante, med katerimi naj omenimo katehine in galokatehine. Le-ti preprečujejo infekcije. Vsebujejo tudi kislino betulin, ki preprečuje nastanek rakavih tvorb.

Tu so še vitamini in minerali; kaki namreč vsebuje veliko vitamina C, ki krepi imunsko odpornost telesa, ter železo, ki poskrbi za zdravo kri. Bogat je tudi s kompleksom vitamina B. V njem najdemo vitamin B1 in B2 ter folno kislino, ne manjka pa tudi vitamin A.  Med minerali naj poleg železa omenimo še kalij, kalcij, fosfor, magnezij, baker, krom in selen.

Kaki je torej prava vitaminsko-mineralna in energijska bomba. Vsebuje veliko enostavnih in hitro prebavljivih sladkorjev, zato vas oskrbi z veliko energije. Le diabetiki morajo paziti, da ga jedo v zmernih količinah.

Kaki in zdravilne lastnosti

Poleg tega, da je kaki izredno okusen sadež, se lahko pohvali tudi s številnimi dobrodejnimi vplivi na zdravje:

  • zaradi vsebnosti antioksidantov krepi imunski sistem
  • zreli plodovi pospešujejo prebavo ter lajšajo različne težave z zaprtjem in hemoroidi
  • kuhan kaki pomaga pri dolgotrajni driski
  • kaki znižuje količino holesterola ter okrepi delovanje pljuč in srca
  • zelo koristen je tudi za delovanje ledvic in jeter
  • deluje proti utrujenosti in povečuje odpornost proti stresu
  • kaki pomaga pri tem, da so zobje in dlesni zdravi

    Kaki

    Kaki

Kaki pomaga tudi pri začetnih težavah s krčnimi žilami. V tem primeru pride v upoštev sok nezrelih kakijev, ki ga nanesete na obolela mesta. Trpek sok pomaga tudi pri odpravi herpesa in preprečuje krvavitve iz manjših ranic. S kakijem lahko izboljšate tudi vsrkavanje železa.

Kaki pripomore tudi k lepši polti

V ta namen naj bi ga uporabljala že boginja ljubezni Afrodita. Pripravite si masko iz kakija, žlice skute in medu ter jo nanesite na obraz. Vaša koža bo mehkejša in imela bo lepši ten. Uporabite ga lahko tudi v kombinaciji s kavo, saj bo nastalo odlično sredstvo za boj proti celulitu.

Kapilarna vlaga - tudi poleti sovražnik vašega doma (in kako se je učinkovito znebiti)
Morda ste že opazili, da se na stenah vašega doma pojavljajo temni madeži, odpada omet ali se čuti neprijeten, vlažen vonj. Pogosto to pripisujemo slabi zračni cirkulaciji ali zastareli izolacij

Kaki – nakup in shranjevanje

Če boste kaki želeli užiti kmalu po nakupu, potem izberite mehkejšega. Nezreli plodovi so namreč precej trpki ter na jeziku pustijo občutek kosmatosti. Izjema je sorta vanilija, ki jo lahko jeste kot jabolka.

Če boste kupovali večje količine kakijev, pa izberite trde in zdrave sadeže, saj bodo ostali sveži dalj časa. Hranite jih v kleti. Pozor: v topel prostor prinesite le toliko kakijev, kot jih nameravate pojesti. Počakajte, da dozorijo, nato pa si jih le privoščite. Mimogrede: na sobni temperaturi kaki dozori v 5 do 7 dnevih.

Kako lahko kaki uporabljate?

Najbolje bo, da boste zaužili kar svež kaki, seveda pa ga lahko tudi posušite in si tako privoščite slasten in zdrav prigrizek. Za sušenje uporabite kakije, ki so še čvrsti, njihova lupina pa je že oranžne barve. Kakije pred sušenjem narežite na krhlje ter jih pomočite v vodo z limoninim sokom. Razporedite jih po pladnju ter jih posušite, posušene pa hranite v zaprti posodi.

Kakije lahko tudi zamrznete ali iz njih naredite slasten marmelade. Poleg tega se kaki lahko uporabi tudi v takšnih ali drugačnih sladicah.

Recept: slasten kakijev puding

Kaki

Kaki

Sestavine:

  • 2 in pol skodelici kakija, zmletega v kašo
  • 6 jedilnih žlic stopljenega masla
  • 1 žlička cimeta
  • 1 skodelica belega sladkorja
  • skodelica rjavega sladkorja
  • 4 majhne skodelice navadne moke
  • 1 čajna žlička jedilne sode
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • pol žličke soli
  • 3 stepena jajca
  • 2 skodelici mleka

Postopek priprave:

  1. Pečico segrejte na 150 stopinj Celzija.
  2. Moko, jedilno sodo, pecilni prašek, cimet,  sol in sladkor nasujte v posodo ter dobro premešajte.
  3. V drugi posodi stepite jajca, nato jim dodajte še mleko. Stepajte toliko časa, da dobite gladko in tekočo mešanico.
  4. V to mešanico počasi dodajajte zmes iz prve sklede, potem pa počasi dodajte še kakijevo kašo. Ves čas močno mešajte.
  5. Na koncu dodajte še stopljeno maslo.
  6. Pecite v pečici približno 1 uro, pred postrežbo pa puding ohladite ter ga po želji dekorirajte.

Pripravila: Monika M.

1055
290 SEK