Kitajsko zelje: Recepti iz azijske zeljnice
Kitajsko zelje je izjemno priljubljena azijska zelenjava, ki je vse bolj uporabljana tudi v Sloveniji. Recepti za jedi iz kitajskega zelja, ki so okusne, preprosto in hkrati izjemno eksotične. Več o podobni zelenjavi smo že pisali tukaj.
Kitajsko zelje Stir-Fry
Stir-Fry iz kitajskega zelja je okusna jed, ki je lahko pikantna in zelo zadovoljiva. Stir-Fry velja za hitro narejeno jed, ki je poceni, a da s svojim okusom videz vrhunske kulinarike.
Za pripravo te jedi iz kitajskega zelja boste potrebovali:
2 čajni žlički olja
170 g piščančjega ali svinjskega mesa
5 strokov česna, narezanih
5 posušenih rdečih čilijev, sesekljanih
700 g kitajskega zelja
2 čajni žlički shaoxing vina
1 čajna žlička sojine omake
½ čajne žličke sladkorja
1 čajna žlička vode
½ čajne žličke kitajskega črnega vinskega kisa
2 mladi čebuli, narezani
Postopek priprave jedi iz kitajskega zelja:
V vok ponvo na močnem ognju dodajte olje. Meso pražite, vse dokler ne karamelizira. Dodajte česen in posušen rdeči čili, zmanjšajte ogenj na srednjo temperaturo in med mešanjem pražite še eno minuto, pri čemer pazite, da se česen ne zažge. Dodajte kitajsko zelje, vino shaoxing, sojino omako, sladkor in vodo. Ogenj povečajte, pokrijte s pokrovom in pustite, da se zelje kuha 1-2 minuti. Odkrijte pokrov in vmešajte kitajski črni kis, mlado čebulo in sol po okusu.
Kitajsko zelje: Solata
Eksotična solata, ki za glavno sestavino uporabi kitajsko zelje. V solati najdemo tudi nekaj reči, ki jih v Sloveniji le poredko vstavljamo v solato – ramen rezanci, arašidovo olje in sojina omaka. Kljub temu je solata iz kitajskega zelja okusna in zaradi svoje nenavadnosti nekaj, česar dolgo ne bomo pozabili.
Za pripravo te jedi iz kitajskega zelja boste potrebovali:
1,15 kg kitajskega zelja
5 mladih čebul
3 paketi ramen rezancev
110 g masla
20 g narezanih mandljev
35 g sezamovih semen
dresing po želji
170 ml arašidovega olja
100 g sladkorja
60 ml riževega kisa
2 čajni žlički sojine omake
Postopek priprave jedi iz kitajskega zelja:
Kitajsko zelja na tanko narežite in postavite v večjo skledo. Narežite mlade čebule in jo dodajte v skledo. Odprite svoje pakete rezancev ramen, jih postavite v vrečko in jih zdrobite na manjše koščke. Veliko ponev segrejte na močnem ognju in vanjo stopite maslo, nato pa dodajte mandlje, sezamova semena in rezance ramen. Mešanico pogosto mešajte, dokler vse skupaj ni lepo zapečeno. Hrustljavo zmes lahko zdaj odstavite in pustite, da se ohladi. V srednje veliko ponev stresite sladkor, arašidovo olje, sojino omako in kis. Mešanico zavrite in nato odstavite, da se ohladi.
Ko ste pripravljeni za serviranje, premešajte kitajsko zelje in mlado čebulo s hrustljavo mešanico ramen ter prelijte želen dresing po vrhu, da prekrije solato. Postrezite takoj.
Kitajsko zelje: Juha
Najljubša azijska zelenjava vseh ljudi – kitajsko zelje, je v tej juhi pripravljena v 20 minutah! Ta bistra azijska juha s kitajskim zeljem je lahkega in hkrati polnega okusa. Juhi dodajte z ingverjem in česnom, prepraženimi v sezamovem olju. Ta recept vsebuje preproste sestavine, je enostaven za pripravo in še kako zdrav!
Za pripravo te jedi iz kitajskega zelja boste potrebovali:
500 g kitajskega zelja, narezanega
1 ½ čajne žličke sezamovega olja
3 stroki česna
10 g ingverja, tanko sesekljanega
Sol
100 g šitaki gob
1 čajna žlička olivnega olja
3 ½ skodelice piščančje juhe
1 čajna žlička kokosove omake
2 mladi čebuli, narezani
Postopek priprave jedi iz kitajskega zelja:
Kitajsko zelje prerežite na pol in režnje razčetverite. Operite in očistite jih pod mrzlo vodo. Odstavite, da se odcedi. Srednje velik lonec za juho segrejte na srednje nizkem ognju, dokler ni vroč. Dodajte sezamovo olje, česen, ingver in ščepec soli. Pražite na srednjem ognju, dokler ne zadiši, približno 1 minuto. Dodajte šitaki gobe in olivno olje. Pražite 30 sekund. Dodajte piščančjo juho in pokrijte s pokrovko, da juha vre na srednje močnem ognju, približno 4 minute. Nato znižajte ogenj in pustite vreti 5 minut. Medtem lahko povsem po želji naredite mehka poširana jajca-
Okusite juho in ji dodajte začimbe, če je to potrebno. Dodajte 1 žlico kokosove omake, dodajte azijske začimbe in nekaj kokosove omake za bolj izrazit okus. Segrejte na srednjo temperaturo in dodajte kitajsko zelje. Kitajsko zelje položite s steblom navzdol in pustite listnate dele nad juho, tako da je videti, kot da stojijo navzgor. Stebla kuhajte 1-2 minuti, nato ugasnite ogenj in pustite, da se listnati deli za 1 minuto potopijo v juho. Začinite še s kančkom praženega sezamovega olja in potresite mlado čebulo. Juho razdelite v 4 servirne sklede in v vsako dodajte eno poširano jajce. Postrezite toplo ali vroče.
Kitajsko zelje in svinjski cmočki
Okusen in sočen nadev, ovit v prijeten žvečljiv ovoj, kitajski svinjski cmoki s kitajskim zeljem so absolutna azijska klasika!
Za pripravo te jedi iz kitajskega zelja boste potrebovali:
Za ovojčke
250 g moke
130 g vode sobne temperature
Za nadev
300 g kitajskega zelja
¼ čajne žličke soli
250 g mlete svinjine
2 mladi čebuli
2 čajni žlički sojine omake
ščepec popra
1 čajna žlička posušenih kozic
½ čajna žlička sezamovega olja
Za serviranje
Čilijevo olje
Kis črnega riža
Postopek priprave jedi iz kitajskega zelja:
Priprava testa
V skledo za mešanje, moki postopoma dodajajte vodo. Mešajte s palčkami ali lopatico, dokler ni več razsute moke. Združite in zgnetite v testo. Pustite počivati približno 10 minut, nato ponovno gnetite, dokler ni gladko. Testo ponovno pokrijte in pustite počivati 30-60 minut, dokler ne postane mehko. Če uporabljate stroj: V posodo za mešanje dodajte moko in vodo. Gnetite pri nizki hitrosti približno 8 minut, dokler ni gladko. Pokrijte in pustite počivati 30-60 minut.
Priprava nadeva
Kitajsko zelje narežite na tanke rezine in nato ponovno narežite na majhne koščke. Kitajsko zelje dajte v cedilo in posolite. Dobro premešajte in pustite počivati približno 10 minut (cedilo postavite v umivalnik ali nad krožnik, da zberete izločeno vodo). V skledo za mešanje dodajte mleto svinjino, mlado čebulo, svetlo sojino omako in mleto sečuansko papriko.
Mlete posušene kozice, ki ste jih premešali z vodo, dodajte k mesu, skupaj z vodo, v kateri so se namakale. Mešajte, dokler meso popolnoma ne vpije tekočine. Z rokami stisnite zelje, da odstranite vso vodo, ki jo je izločila sol. Vse skupaj dodajte v skledo, dodajte sezamovo olje in premešajte.
Priprava jedi
Testo razdelite na tri dele. En del zvijte v dolgo vrvico in nato razrežite na 10 enakih delov. Preostale pokrijte, da se ne izsušijo. Vsak kos z dlanjo stisnite v majhen disk. Z valjarjem ga sploščite v tanko obliko. Če se prime, potresite z moko. Ponavljajte dokler imate testo. Na zavitek položimo žlico nadeva. Ovitek zatesnite s tehniko, ki vam najbolj ustreza.
Na močnem ognju zavrite lonec vode. Nežno potisnite cmoke v vodo. Potiskajte jih s hrbtno stranjo žlice, da se ne primejo. Pokrijte s pokrovom. Ko voda ponovno popolnoma zavre, dodajte približno 120 ml (½ skodelice) hladne vode in pokrijte. Postopek ponovite še dvakrat. Ko so cmoki popolnoma kuhani, morajo biti debeli in plavati na površini. Cmoke prestavite v cedilo. Na kratko sperite pod vodo iz pipe, odcedite in takoj postrezite.
Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com