Kruh brez gnetenja v 4 korakih
Kruh brez gnetenja je priljubljen način priprave kruha, ki se ga lotevajo mnogi. Najbolj priljubljen je predvsem pri tistih, ki nimajo časa za celoten postopek priprave kruha, tistih, ki ne znajo mesiti testa in tistih, ki jim je tak všeč preprosto bolj všeč. Postopek za pripravo kruha brez gnetenja je enostaven in hiter, kruh pa je okusen, hrustljav in za mnoge tudi boljši. Kako se sploh pripravi kruh brez gnetenja in zakaj mu pravimo tudi čeznočni kruh?
Kruh brez gnetenja ima iste sestavine kot tradicionalni kruh
Veliko ljudi se zmrduje, ko se omeni kruh brez gnetenja, saj si mislijo, da je način popolnoma drugačen in sestavine neznane. Temu ni tako, saj za kruh brez gnetenja uporabljate iste sestavine, le v mizerno različnih količinah. Vsekakor je postopek za tako imenovani čeznočni kruh enostaven in hiter. Prav zaradi teh dveh prednosti se vedno več ljudi odloča za pripravo takega kruha in pušča tradicionalnega za seboj.
Kdor se še nikoli ni lotil priprave kruha na ta ali oni način, bi morda veliko raje pristal na lažjo različico priprave. To vsekakor je kruh brez gnetenja, ki ne zahteva predznanja mesenja testa. Le to mnogim predstavlja nepremostljive težave in zaradi tega trpita tudi struktura in okus kruha. Tega nikakor ne želimo.
Kaj potrebujemo za kruh brez gnetenja?
- 1 kilogram poljubne moke (pšenična bela, polnozrnata, ržena, pirina,..)
- 1 suhi kvas ali polovico svežega kvasa v kocki
- 2 žlički soli
- Približno 7 decilitrov vode
- Poljubno lahko dodate 30 mililitrov toplega mleka
- Poljubno dodajte semena (sončnična, bučna, lanena, chia ali orehe, ocvirke ter čebulo)
Poleg sestavin za kruh boste potrebovali tudi skledo, posodo s pokrovom in pečica. Težko boste opravili celoten proces, če v svojem gospodinjstvu nimate pečice. Slednja je esencialen element priprave kruha brez gnetenja ali drugega načina kruha.
Zapomnite si, da je načinov priprave kruha ogromno. Povedali vam bomo enega, obenem pa vam ponudili tudi nekaj skritih nasvetov, ki bodo izboljšali okus vašega kruha in olajšali celotno izkušnjo. V kolikor boste želeli prirejati recept, ste k temu še kako dobrodošli, saj kulinarika brez eksperimentiranja ne bi prišla tako daleč, kot je danes. Zdaj lahko začnemo s pripravo kruha.
Kruh brez gnetenja – Prvi korak priprave
V večjo skledo ali posodo stresite moko, sol in kvas. Počasi dolivajte vodo in mleko, če ste si ga izbrali. Tu dodajte tudi semena, orehe ali druge dodatne sestavine v kolikor ste se odločili zanje. Mešati vam ne bo treba z roko, saj lahko uporabite kuhalnico ali večjo žlico. Premešajte in mešajte toliko časa, da so vse sestavine med seboj povezane.
To od vas ne bo zahtevalo večjega napora ali umazanije, ki bi lahko nastalo z gnetenjem. Ko so sestavine med seboj povezane, skledo pokrijte s prtičkom in jo pustite stati. Najboljše je, če testo stoji čez noč na sobni temperaturi med 10 in 15 stopinj Celzija. Lahko se odločite tudi za shranjevanje v hladilniku, a ga morate v tem primeru pokriti s folijo.
Drugi korak priprave kruha brez gnetenja
Naslednji dan svoje testo za kruh vzemite iz hladilnika ali iz kjerkoli ste ga pustili. Še lepljivo testo stresite na pomokano podlago in si pomokajte tudi roke. Zdaj testo počasi oblikujte v prelep hlebček, ki ga lahko tudi slikate s telefonom (malo šale ne škodi). Pustite ga stati približno pol ure, da znova naraste do določene višine. S tem se zaključi tudi drugi korak priprave kruha brez gnetenje in brez da bi se zavedali, ste že čez polovico celotnega postopka.
Tretji korak priprave kruha brez gnetenja
Vključite svojo pečico in jo segrejte na 220 ali 230 stopinj Celzija. Še pred tem vanjo postavite pekač ali posodo s pokrovom, ki jo bomo uporabili za peko. Pomembno je, da lahko posoda vzdrži visoke temperature in je primerna za peko v pečici (steklena, glinena ali keramična posoda bi morala zadostovati). Pekača ne oblagajte s peki papirjem, ga ne oljite ali mastite. Pustite tako kakor je in počakajte, da se pečica segreje.
Ko je segreta previdno vzemite pekač ali posodo iz nje in jo postavite na površino. Hlebček previdno spustite v posodo in pokrijte s pokrovom. Pecite trideset minut. Po pretečenih tridesetih minutah odstranite pokrov in tako pecite še približno petnajst minut, da se skoraj lepo zapeče in postane hrustljava. Celoten čas peke naj znaša približno tri četrt ure.
Četrti korak priprave kruha brez gnetenja
Kruh odstranite iz pečice in posode, ter ga ohladite. Pečice ne pozabiti ugasniti in pospraviti za seboj, če vam to še ni uspelo. Ko je kruh ohlajen, je že pripravljen za uživanje in verjemite nam, da boste uživali. Kruh brez gnetenja je pred vami in postopek je zaključen. Uspelo vam je! Kruh lahko uporabite kot prilogo drugim jedem ali pa zanj pripravite namaze in pričnete še z dodatnim širjenjem svojih kulinarčnih sposobnosti.
Nasveti pri pripravi kruha brez gnetenja
- Recept lahko prirejate po mili volji in ga spreminjate
- Receptu najpogosteje dodajajo semena, suho sadje, olive, zelišča, ocvirke in podobno
- Posoda v kateri boste pekli kruh mora biti ognjevarna in prenašati visoke temperature
- Posoda namenjena vzhajanju mora biti velika, čim večja, če je to le možno
- Moko lahko nadomestite s katero koli drugo (z drožmi, pirino, rženo, polnozrnato in tako dalje)
Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com