
Krvavice v pečici: Recept za dobre krvavice
Kako narediti domače krvavice? V prispevku smo pripravili recept za krvavice v pečici in nekaj drugih jedi, ki vključujejo krvavice. Perfektno za slastno kosilo. Še več okusnih receptov pa lahko najdete tukaj.
Klobase po celem svetu, a nekoliko drugače
Krvavica je vrsta klobase, narejena s kuhanjem ali sušenjem krvi s polnilom, dokler ta ni dovolj gosta, da se strdi pri ohlajevaju. Polnilo lahko vključuje sestavine, kot so meso, maščoba, riž in začimbe. Vrsta krvi, ki se uporablja za krvavice, je lahko različna, vendar je pogosto svinjska ali goveja kri. Mešanico nato nadevamo v ovitek in kuhamo ali sušimo.
Krvavice se uživajo v številnih kulturah po vsem svetu, posebni recepti in različice pa se lahko zelo razlikujejo. Nekateri znani primeri vključujejo črni puding v Združenem kraljestvu in na Irskem, boudin noir v Franciji in morcillo v Španiji in državah Latinske Amerike. Okus in tekstura krvavice se lahko razlikujeta tudi glede na regionalne preference in posebne sestavine, uporabljene v receptu.
- Črni puding (Združeno kraljestvo in Irska): Črni puding je vrsta krvavice, ki je še posebej priljubljena v Združenem kraljestvu in na Irskem. Običajno je narejen iz svinjske krvi, maščobe in ovsenih kosmičev ali ječmena. Mešanico začinimo z začimbami, kot sta poper in muškatni orešček.
- Boudin Noir (Francija): Boudin noir je francoska krvavica, ki pogosto vključuje svinjsko kri, svinjsko meso in riž ali krušne drobtine. Odišavljen je z začimbami, kot so timijan, majaron in čebula. Boudin noir se običajno postreže z jabolki ali pire krompirjem.
- Morcilla (Španija in Latinska Amerika): Morcilla je krvavica, ki se pogosto uživa v Španiji in različnih državah Latinske Amerike. Sestavine se lahko razlikujejo, vendar običajno vsebuje svinjsko kri, riž, čebulo in začimbe. Obstajajo regionalne različice, kot sta Morcilla de Burgos in Morcilla de León v Španiji.
- Blutwurst (Nemčija): Blutwurst je nemška krvavica, katere sestavine se v različnih regijah lahko razlikujejo. Običajno vsebuje svinjsko kri, svinjsko maščobo in polnilo, kot je ječmen. Začinimo jo s soljo, poprom in drugimi začimbami. Blutwurst se pogosto uživa s kislim zeljem ali pire krompirjem.
- Kishka (Poljska): Na Poljskem je Kishka krvavica, ki tradicionalno vključuje svinjsko kri, ajdo in ječmen. Začinimo jo s česnom, majaronom in drugimi začimbami. Kiško lahko postrežemo kuhano ali prekajeno.

Krvavice v pečici lahko naredi prav vsak
Priprava krvavic v pečici je sila enostaven recept in postopek, ki se ga lahko loti prav vsak. Kaj boste potrebovali za pripravo krvavic v pečici?
Sestavine:
- 4 krvavice
- 4 veliki krompirji, olupljeni in narezani na koščke
- 2 čebuli, narezani na tanke rezine
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 stroka česna, nasekljana
- 1 čajna žlička posušenega timijana
- Sol in poper po okusu
Postopek:
Pečico segrejte na 190 °C. V veliki posodi premešajte olupljen in narezan krompir s tanko narezano čebulo, mletim česnom, suhim timijanom, soljo, poprom in oljčnim oljem, dokler krompir ni enakomerno prekrit. Krvavice na nekaj mestih prebodite z vilicami, da med kuhanjem ne počijo. Pekač namastite z olivnim oljem in po njem razporedite začinjen krompir in krvavice. Pecite v predhodno ogreti pečici 35-45 minut, klobase in krompir na polovici časa obrnite, da se enakomerno zapečejo. Ko so popolnoma pečene, jih vzamite iz pečice, postrezite vroče s krompirjem.

Recept za krvavice z jabolčno čežano
Sestavine:
- 4 krvavice
- 2 žlici rastlinskega olja
- 2 veliki jabolki, olupljeni in narezani na kocke
- 1 velika čebula, drobno sesekljana
- 2 stroka česna, nasekljana
- 1 čajna žlička svežih listov timijana
- Sol in črni poper po okusu
- Sesekljan svež peteršilj za okras (neobvezno)
Priprava krvavic
Za začetek skuhajte krvavice tako, da jih bodisi 15-20 minut dušite v vodi ali popražite v ponvi, dokler niso hrustljave in popolnoma kuhane. Ko so končane, jih odložite na krožnik. V veliki ponvi na srednjem ognju segrejte olje in na njem prepražite drobno sesekljano čebulo, dokler ta ne postekleni. V ponev dodajte na kocke narezana jabolka in jih kuhajte toliko časa, da se začnejo mehčati, nato vmešajte sesekljan česen in kuhajte še eno minuto.
Krvavice narežete na grižljaje in jih dodajte v ponev. Pustite jih kuhati z jabolki in čebulo, občasno premešajte, da se klobasice lepo zapečejo. Čežano začinite s soljo, črnim poprom in listi svežega timijana ter začimbe prilagodite okusu. Krvavico in čežano preložite na servirni krožnik in po želji okrasite s sesekljanim svežim peteršiljem. Postrezite vroče in uživajte v čudoviti kombinaciji slanih krvavic s sladkim in pikantnim okusom jabolk v tej slastni in aromatični jedi.

Recept za domače krvavice
Tukaj je osnovni recept za pripravo krvavic. Upoštevajte, da se določene sestavine in metode lahko razlikujejo, zato jih lahko prilagodite svojim željam.
Sestavine za pripravo krvavic:
- 1 liter sveže krvi (običajno svinjske ali goveje)
- 500 g svinjske slanine, narezane na drobne kocke
- 250 g čebule, drobno sesekljane
- 250 g kuhanega riža
- 2 žlički soli
- 1 čajna žlička črnega popra
- 1/2 čajne žličke mletega cimeta
- 1/2 čajne žličke mletega muškatnega oreščka
- Čreva (prašičja čreva se običajno uporabljajo za krvave klobase)
Priprava krvavic:
Začnite s pripravo črev. Operite jih in jih namočite v mrzlo vodo, da odstranite odvečno sol in jih naredite prožne za filo. V tem času skuhajte riž in ga odstavite, da se ohladi. V veliki posodi za mešanje zmešajte en liter sveže krvi (običajno svinjske ali goveje), drobno narezano svinjsko slanino, drobno sesekljano čebulo in kuhan riž. Prepričajte se, da so sestavine dobro premešane. Mešanico začinite z dvema žličkama soli, eno žličko črnega popra, pol žličke mletega cimeta in pol žličke mletega muškatnega oreščka. V mešanico temeljito vmešajte vse začimbe.
S pomočjo polnila za klobase ali lijaka previdno napolnite čreva s krvno mešanico. Pazite, da jih ne napolnite preveč, saj bodo klobase med kuhanjem potrebovale prostor, da se razširijo. Klobase zvijte v člene želene dolžine in konce dobro zavežite. Naslednji korak vključuje kuhanje klobas, izbirate pa lahko med različnimi metodami.
Lahko jih dušite v vodi približno 30-45 minut ali pa jih spečete v pečici na nizki temperaturi, dokler niso popolnoma kuhane. Ko so klobase kuhane, pustite, da se ohladijo. Za kratkotrajno shranjevanje jih dajte v hladilnik, za daljše shranjevanje pa krvavice zamrznite. Ta osnovni recept služi kot izhodišče, začimbe in sestavine pa lahko prilagodite svojim regionalnim željam in okusu. Uživajte v domači krvavici!


Za podaljšanje domačega recepta pa prilagamo še videoposnetek za krvavice s praženim kislim zeljem.
Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com, nytimes.com, meatsandsausages.com