Najboljši robotski sesalnik in zakaj si ga boste želeli

29. may. 2024, ob 10.09
Posodobljeno pred 7 dnevi
141
560 SEK

Življenje v današnjem hitrem tempu pogosto postavlja hišna opravila in higieno doma na drugo, tretje ali celo četrto mesto. Ta način življenja je veličastno odprl vrata robotskim sesalnikom – futuristični rešitvi vsakodnevnih dolgočasnih opravil. Kar želimo skozi ta članek ugotoviti je, ali so ti avtomatski hišni pomočniki res vredni pompa, ki jih spremlja? Učinkovito odkrijmo in razjasnimo dejstva za in proti sesalnim robotskim pomočnikom. V nadaljevanju boste našli pet razlogov, zakaj si želite robotski sesalec in pet razlogov, zakaj ga ne. In naj vas opozorimo, da obstaja zelo velika možnost, da ga boste na koncu vseeno kupili.


Vse, zaradi česar boste uživali v robotskem sesalniku

1. Praktičnost

Robotski sesalnik vam omogoča, da bodo tla vašega doma, brez uporabe ene možganske celice in brez aktivacije ene same mišice vašega telesa, posesana in morda celo obrisana. Naj čiščenje za vas postane enostavno, preprosto, neobremenjujoče. Preprosto prilagodite časovne ali prostorske nastavitve svojim zahtevam in mapirajte prostore vašega doma, in te pametne naprave se bodo lahko orientirale po postavitvi vašega pohištva in drugih ovir, na katere lahko naletijo, vaša tla pa bodo še vedno zasijala.

 

To pomeni, da pozabite na vlečenje težkega sesalnika, sklanjanjei in zvijanje, da bi posesali vsak kotiček svojega doma – na primer pod pohištvom  –, ampak boste ta čas izkoristili za nekaj, v čemer boste uživali. Tako boste lahko preživeli kvaliteten čas z najdražjimi ali pa boste prebrali knjigo, se ukvarjali s hobijem ali zadremali, saj sploh vam ni treba biti doma, robot bo vse naredil sam v predvidenem času.

Kje zobozdravstvene storitve rušijo rekorde v cenah?
Ali ste vedeli, da so lahko cene za enako zobozdravstveno storitev v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji različne tudi do skoraj 3-krat? Pri izbiri pravega zobozdravnika ni samo strokovnost tista, ki šteje – pomembna je tudi cena. Primerjava cen za zobne prevleke, mostičke, implantate in zobne aparate lahko razkrije presenetljive razlike.

 2. Učinkovitost

Robotski sesalniki so opremljeni z naprednimi senzorji in tehnologijo za mapiranje prostorov, kar jim omogoča učinkovito čiščenje vsakega kotička vašega doma. V večini primerov v aplikaciji narišite tloris vašega doma in ovire, tako da bo robot lahko do potankosti očistil želeno področje.  

Za razliko od klasičnih sesalnikov, s katerimi lahko določena mesta zgrešite (ker navsezadnje jih upravljate in niste roboti – bodimo realni) ali zahtevajo več prostora za manevriranje, robotski sesalnik poskrbi za temeljito čiščenje vsakega kotička, in vse to seveda z minimalnimi ali nikakršnimi napori z vaše strani.

3. Zaščita pred alergijami

Za alergike je čist dom ena izmed ključnih točk in ukrepov za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Vsi poznamo koga ali smo bili sami v situaciji, ko so prah in podobne nečistoče povzročili alergijsko reakcijo, ki se največkrat kaže v težavah z dihali. Robotski sesalniki s HEPA filtri lahko ujamejo prah, dlake hišnih ljubljenčkov in druge alergene ter tako olajšajo simptome alergij. Te trditve dokazuje tudi raziskava, ki je obravnavala učinek uporabe sesalnikov pri odstranjevanju alergenov iz zaprtih prostorov. Prednost uporabe robotskega sesalca je, poleg redno čistih tal, tudi to, da alergik ne pride v stik z virom svojih težav, saj tega samostojno odstrani robot. Nekateri modeli se tudi sami izpraznijo. V nekem smislu nudi dodatno zaščito oz. zaščito na daljavo. 

Robot je tu, da skrbi za čistočo vašega doma ter vas in vašo družino ščiti pred izpostavljenostjo številnim alergenom, tako da se zavetju lastnega doma počutite popolnoma udobno.

Robotski sesalniki so v večini primerov več kot le sesalnik. Odlične domače pomočnike naredi dejstvo, da izvedejo več kot eno gospodinjsko opravilo, več kot sesanje – v večini primerov imajo tudi možnost brisanja tal ali izvajanja UV sterilizacije tal. Ne glede na to, ali imate parket, ploščice, itison, preproge, laminat ali katero koli drugo talno oblogo, se lahko zanesete na robotski sesalnik , saj boste zagotovo našli takšnega, ki bo ustrezal vašim potrebam. 

Da bi prišli do konkretnejših ocen in odgovorov, je neodvisna in neprofitna organizacija Consumer Experience preverila učinkovitost teh naprav. In sicer tako, da jih je postavila v realne okoliščine povprečnega doma in jih izpostavila običajnim nečistočam, s katerimi se ponavadi srečuje sesalnik v vašem stanovanju ali hiši. S tem videom iz neodvisnega vira si lahko pomagate pri odločitvi o nakupu. 

5. So zabavni in tega ne smemo podcenjevati

Bodimo realni, robotski sesalniki so zabavni, vendar smo še vedno večinska generacija, ki je uporabljala žični domači telefon – zdaj pa imamo možnost imeti robota, ki sam čisti naš dom, ne glede na našo prisotnost. Nedvomno je zabavno! Poleg tega ne smemo zanemariti vseh tistih srečanj hišnih ljubljenčkov ali dojenčkov z robotskimi sesalniki. Za “robotsko” zabavo porabimo veliko denarja, če pa nas ta zabava in brez našega truda pospravi hišo, je to absolutno zmagovalna kombinacija in ne bomo se pritoževali.

 Po drugi strani pa imajo manj impresivne lastnosti 

Prejšnje vrstice so nas vsekakor naučile, kako velike so prednosti robotskih sesalnikov, še posebej v današnjih razmerah bliskovitega vsakdana in predolgih seznamov opravil, tako zasebnih kot poslovnih. Čeprav se je pomembno zavedati njihovih pomanjkljivosti – ti mali gospodinjski aparati imajo morda najbolj varno prihodnost v vsakem domu po vsem svetu in s tem ogromen prostor za razvoj in izboljšave.

1. Začetni stroški

Pojav robotskih sesalnikov pred nekaj leti na svetovnem trgu je poleg spektakularnih odzivov, dvomov in viralnih videoposnetkov prinesel tudi visoke cene teh izdelkov. 

Znane blagovne znamke, specializirane za tovrstne sesalnike, kot je iRobot, so tedaj ta pripomoček ponujale po cenah, višjih od 400 eur. Sedaj so na voljo bistveno ugodnejši modeli številnih drugih proizvajalcev. Cene bolj zanesljivih modelov se še vedno gibljejo od 180 eur naprej, odvisno od znamke, modela ali specifikacij. 

Čeprav robot večino dela opravi sam, nekatere izkušnje uporabnikov in celo sami proizvajalci trdijo, da ne zmore bremena, da je edini sesalnik v vašem domu. Za vsako temeljitejše čiščenje velja, da je nujen klasičen sesalnik, kar robotske sesalnike v startu podraži. 

Pomembno je, da ocenite svoje zmožnosti in potrebe, tako kot pri vsem – roboti vam bodo zagotovo olajšali vsakdan, odvisno je le od tega, koliko je kdo pripravljen plačati za to.

 

2. Potrebno vzdrževanje

Kot vsaka druga naprava, ki opravlja naloge čiščenja in razkuževanja, robotski sesalniki potrebujejo vzdrževanje. Sliši se kot nepotrebna stvar, ki jo omenjamo, vendar ob vsem pompu okoli tega, kako avtonomen je robotski sesalnik, ta vidik lahko pade v ozadje in je pomembno, da ga upoštevate pri odločitvi. 

Vzdrževanje robotskega sesalnika običajno vključuje praznjenje predala za prah, čiščenje ščetk ali gobic, s katerimi se brišejo tla, ter redno menjavo filtra. Vendar v večini primerov tega ni treba početi vsakodnevno, robot pa vam lahko olajša vsakodnevne naloge in naredi vaše bivanje v vašem domu prijetnejše. 

Če niste pripravljeni vzdrževati te naprave v vašem domu, potem robotski sesalniki niso prava izbira za vas. Če pa vam je pomembno, da imate čista tla vsak dan in vam je vseeno, da robota očistite vsakih nekaj dni, potem vam ne preostane drugega, kot izbrati popoln model!

3. Omejitve moči čiščenja

Čeprav so robotski sesalniki nepremagljivi, ko gre za redno čiščenje (česar mnogi od nas ne moremo trditi zase), še vedno ne morejo ponuditi globinskega čiščenja, ki ga je mogoče doseči s tradicionalnimi sesalniki in vašim trudom. Težko boste z robotom odstranili trdovratne madeže na preprogah ali drugih močno umazanih površinah.

Za temeljito čiščenje boste morda še vedno občasno morali uporabiti običajni sesalnik, kar lahko zmanjša nekatere prednosti uporabe robotskega sesalnika. Če pa potrebujete redno vzdrževanje s temeljitim čiščenjem, ki ga izvajate vsak teden ali dva tedna, vas robot ne bo pustil na cedilu.

4. Izziv prostorske navigacije

Kljub svojim naprednim senzorjem lahko robotski sesalniki še vedno naletijo na izzive pri navigaciji in premikanju po prostorih vašega doma, zato ne bodite presenečeni, če ga boste o prihodu domov našli zagozdenega pod pohištvo ali zapletenega v kable. Z vsakim novim modelom in novo različico proizvajalci najdejo načine, kako robota bolje prilagoditi razmeram, vendar izzivi še vedno obstajajo.

Tisto, kar vam bo v največji pomoč pri takšnih težavah, je nasvet, da razporedite oz. prilagodite pohištvo v vašem domu tako, da se bo robot lahko čim bolj učinkovito premikal in sesal. Ali pa zarišite meje v njegovem zemljevidu čiščenja, da se bo že vnaprej izognil oviram. Dovolj je, da dvignete stole na mizo, premaknete kakšen manjši kos pohištva in pospravite prepletene kable.

5. Omejen nadzor

Nihče ne more oporekati primerjavi robota s perfekcionistom, obsedenim z nadzorom. Robotski sesalniki so torej praktični, opravljajo svoje delo in vas za to nikakor ne potrebujejo, vendar pa marsikoga moti, da v času čiščenja ne more več nadzorovati delovanja robotskega sesalnika

Svetujemo, da ni potrebno, da je vsako čiščenje tal popolno! Malo se prepustite, če le imate več prostega časa za stvari, v katerih uživate, in ljudi, ki jih imate radi. Robot bo opravil več kot dovolj dela, da boste uživali v tistih trenutkih med dvema temeljitima čiščenjema, in te stvari so neprecenljive.

 Pregled modelov robotskih sesalnikov in njihovih značilnosti 

Model Cena Učinkovitost Vzdrževanje Hrupnost Čas delovanja baterije
Xiaomi Robot Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro Konkurentna Visoka Enostavno Zelo tih Dolg
iRobot Roomba Combo R1138 Visoka Zelo visoka Srednje zahtevno Tih Srednji
Philips Robot XU3000/01 Srednja Visoka Enostavno Zelo tih Dolg
Home Robot RV400 Black Dostopna Visoka Enostavno Zelo tih Dolg
Samsung VR50T95735W/GE Visoka Zelo visoka Srednje zahtevno Tih Srednji

 

 

 Skozi analizo različnih robotskih sesalnikov in njihovih značilnosti, lahko podamo naslednje ugotovitve: 

 1. Cena:
 • Xiaomi Robot Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro in Home Robot RV400 Black ponujata konkurenčne cene, zaradi česar sta privlačna izbira za tiste z omejenim proračunom.
 • iRobot Roomba Combo R1138 in Samsung VR50T95735W/GE sta dražja, a ponujata napredne funkcije, ki upravičujejo njuno višjo ceno.
 • Philips Robot XU3000/01 je v srednjem cenovnem razredu in zagotavlja dobro razmerje med ceno in zmogljivostjo.
 1. Učinkovitost:
 • Modela iRobot Roomba Combo R1138 in Samsung VR50T95735W/GE izstopata po visoki učinkovitosti, ki je rezultat naprednih tehnologij detekcije in navigacije.
 • Visoko učinkovitost nudijjo tudi Xiaomi Robot Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro, Philips Robot XU3000/01 in Home Robot RV400 Black, a po nekoliko nižji ceni.
 1. Vzdrževanje:
 • Večina modelov, vključno s Xiaomi Robot Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro, Philips Robot XU3000/01 in Home Robot RV400 Black, zahteva minimalno vzdrževanje, zaradi česar so enostavni za uporabo.
 • iRobot Roomba Combo R1138 in Samsung VR50T95735W/GE sta bolj učinkovita, vendar bosta morda zahtevala malo več vzdrževanja.
 1. Stopnja hrupa:
 • Xiaomi Robot Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro, Philips Robot XU3000/01 in Home Robot RV400 Black so tihi modeli, zaradi česar so primerni za uporabo v vseh okoljih brez večjih motenj.
 • iRobot Roomba Combo R1138 in Samsung VR50T95735W/GE imata srednje ravni hrupa, kar je lahko opazno v tihih okoljih, kot so spalnice.
 1. Življenjska doba baterije:
 • Xiaomi Robot Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro, Philips Robot XU3000/01 in Home Robot RV400 Black ponujajo podaljšano obdobje delovanja z enim polnjenjem, zaradi česar so primerni za večje površine ali daljše delovanje brez potrebe po polnjenju.
 • Tudi iRobot Roomba Combo R1138 in Samsung VR50T95735W/GE imata soliden čas delovanja, vendar bo morda potrebno pogostejše polnjenje za večje površine ali intenzivnejšo uporabo.

Konec koncev je izbira modela odvisna od individualnih preferenc kupca, pri čemer se upoštevajo ključni dejavniki, kot so cena, učinkovitost in raven vzdrževanja, ki so zanj najpomembnejši.

Zaključek

Odločitev za naložbo v robotski sesalnik je odvisna predvsem od vašega življenjskega sloga, proračuna in preferenc glede čiščenja. Čeprav te pametne naprave ponujajo nekoč nepredstavljivo udobje in vas osvobodijo nekaterih gospodinjskih opravil, morda niso prava izbira za vsakogar. Pomembno je pretehtati pričakovanja, možnosti in prerazporediti prioritete, da sprejmete odločitev, ki vam bo prinesla največ koristi. 

Izbira teh pametnih pomočnikov se povečuje in prepričani smo, da bodo nekega dne del vsakega gospodinjstva, do takrat pa, če ste pripravljeni izkusiti prihodnost čiščenja in vzdrževanja tal, vas čaka odlična izbira robotskih sesalnikov tukaj.

141
560 SEK