Kako porabiti paprike: preprosti recepti
Paprike so slastne, sveže in sezonske; bogate z antioksidanti varujejo vaše celice pred prostimi radikali in nastopom oksidativnega stresa, ter tako predstavljajo odličen dodatek vašemu jedilniku. Njihova najboljša stran je ta, da so zelo vsestranske in jih lahko uporabimo tako v glavnih kot tudi stranskih jedeh, kot prilogo ali solato. Priležejo se tako sveže kot tudi kuhane in pečene, in spodaj smo zapisali nekaj preprostih receptov, ki teknejo v teh vročih dneh.
Paprike so eno izmed najbolj vsestranskih živil, poleg tega pa so s svojo živahno barvo tudi privlačne na pogled in popestrijo vsako jed, kateri so dodane. V vročih dneh se izjemno priležejo kar sveže in hrustave v solati, po drugi strani pa se odlično odrežejo tudi kot glavna sestavina različnih glavnih jedi in prilog. Kako pa si jih boste tokrat privoščili vi? Vsi spodaj opisani recepti so izjemno preprosti in ne zahtevajo velike količine sestavin, samo osnovna živila, ki jih zlahka najdemo v vsakem hladilniku.
Recept št. 1: polnjene paprike z zelenjavo, rižem in sirom
Polnjene paprike so klasičen in preprost recept, ki ga poznamo v mnogih izvedbah, in kot vsak priljubljen recept jih vsakdo rad pripravi nekoliko drugače. Tokrat bomo uporabili samo najbolj osnovne in sveže sestavine.
Za pripravo polnjene paprike potrebujete:
- šest srednje velikih rdečih paprik
- eno rdečo čebulo
- tri skodelice kuhanega riža
- tri do pet strokov česna
- pest češnjevih paradižnikov
- pest naribanega parmezana
- pekač
- olivno olje
Priprava:
- korak: Temeljito operite paprike in češnjeve paradižnike. Prerežite vse češnjeve paradižnike na polovičke.
2. korak: Namastite velik pladenj z olivnim oljem.
3. korak: Paprikam odrežite vrh s peclji in jih razporedite v pekač, tako da bodo trdno stale, pripravljene za polnjenje.
4. korak: Olupite čebulo in česen in oboje nasekljajte na drobne koščke.
5. korak: V dovolj veliko posodo dodajte česen, rdečo čebulo, češnjeve paradižnike, kuhan riž, žlico olivnega olja, ščepec soli, popra in kumine. Temeljito premešajte.
6. korak: Z žlico napolnite stoječe paprike v pekaču z mešanico česna, čebule, češnjevih paradižnikov, kuhanega riža in olivnega olja. Če vam kaj mešanice ostane, jo lahko uporabite tudi kot prilogo.
7. korak: vrh vsake paprike potresite z naribanim parmezanom. Pecite v pečici cca. dvajset minut na 180 °C in postrezite polnjene paprike še tople.
Nasvet: polnjene paprike se odlično priležejo s slastno tzatziki omako.
Polnjene paprike – Osvežilna tzatziki omaka za zraven
Tzatziki je preprosto pripravljena omaka, ki se sklada z obilico jedi, njena prednost pa je ta, da jo lahko pripravite zelo hitro in brez nakupovanja obilice sestavin. Potrebujete le eno zvrhano skodelico grškega jogurta (če ga nimate pri roki, lahko uporabite tudi navadnega), eno kumaro, nekaj strokov česna, meto, sol, poper, olivno olje in sok ene limone.
Priprava:
- Kumaro olupite in naribajte.
- Olupite stroke česna in jih nasekljajte na majhne koščke.
- Zmešajte grški jogurt, naribano kumaro in česen.
- Mešanici dodajte ščepec soli, popra, timijana, nasekljane sveže mete in peteršilja, ter žlico olivnega olja. Temeljito premešajte.
- Iztisnite sok ene manjše limone in ga dodajte v omako; pazite, da pri tem po nesreči ne dodate v tzatziki tudi limoninih semen.
Recept št. 2: tortilje s paprikami in rižem
Za pripravo potrebujete:
- eno rdečo papriko
- eno rdečo čebulo
- skodelico kuhanega riža
- tri stroke česna
- paradižnik
- pest naribanega parmezana
- avokado (ni nujna sestavina, vendar se zelo dobro prileže v tortiljo)
- tortilje
Priprava:
- Operite papriko in jo narežite na manjše rezine.
- Olupite čebulo in jo nasekljajte na majhne koščke.
- Olupite stroke česna in jih nasekljajte na majhne koščke.
- Operite paradižnik in ga nasekljajte na manjše koščke.
- Zmešajte riž z zelenjavo.
- Popecite obe strani tortilje v ponvi na olivnem olju na zmerni temperaturi.
- Dodajte v tortiljo riž z zelenjavo in jo zavijte v tesen zavitek. Zraven tortilj oz. vanje se dobro prileže tudi osvežilna omaka; priljubljeni možnosti sta npr. guacamole ali pa kar kisla smetana. Postrezite še toplo; če želite, lahko v tortiljo dodate tudi manjše koščke avokada, ki pripomorejo k svežemu okusu.
Recept št. 3: hladna gazpacho juha za vroče poletne popoldneve iz paprike
Gazpacho je tradicionalna hladna juha, ki izvira iz Španije. Polna sezonske zelenjave, vitaminov in mineralov, ponuja odlično poslastico v teh vročih dneh.
Za pripravo gazpacho juhe iz paprike potrebujete:
- tri večje ali pet manjših paradižnikov
- dve rdeči papriki
- eno kumaro
- pet strokov česna
- eno rdečo čebulo (po želji lahko uporabite tudi navadno)
- olivno olje in kis
- sol in poper
- mešalnik
Priprava hladne gazpacho juhe iz paprike:
- korak: Operite paradižnike in jih narežite na drobno. Shranite zvrhano žlico narezanih koščkov na stran, saj jih boste potrebovali kasneje.
- korak: Oupite kumarico in jo prav tako narežite na drobno. Prav tako kot v prejšnjem koraku shranite zvrhano žlico narezanih koščkov na stran, saj jih boste potrebovali kasneje.
- korak: Olupite rdečo čebulo in česen in ju narežite na manjše koščke. Shranite žlico nasekljanega česna in čebule na stran.
- korak: Vse koščke paradižnika, čebule, česna in kumarice, ki jih niste shranili na strani, dodajte v mešalnik. Dodajte jedilno žlico olivnega olja in kisa ter temeljito premešajte.
- korak: Celi koščki paradižnika, paprike, kumarice, česna in čebule, ki ste jih shranili v prvih treh korakih, vam bodo zdaj prišli prav; ko postrežete juho, jih potresite po vrhu za okrasitev. Dober tek!
Recept št. 4: vsestranska osvežilna solata s papriko in baziliko
Za pripravo osvežilne solate s papriko in baziliko potrebujete:
- eno rdečo čebulo
- eno rdečo papriko
- tri do pet strokov česna
- dva manjša paradižnika
- olivno olje
- manjši korenček
- sol in poper
- svež peteršilj in baziliko
Priprava osvežilne solate s papriko in baziliko:
- korak: Olupite čebulo jo narežite na manjše koščke. Dodajte koščke v veliko skledo za solato.
- korak: Olupite stroke česna in jih nasekljajte na majhne koščke. Dodajte koščke v skledo k čebuli.
- korak: Olupite korenček in ga naribajte na drobno. Dodajte koščke v skledo k česnu in čebuli.
- korak: Operite paradižnika in papriko in jih narežite na drobno. Dodajte v skledo.
- korak: Mešanici dodajte jedilno žlico hladno stiskanega olivnega olja, ščepec soli, popra, timijana in temeljito premešajte.
- korak: Dodajte nekaj sveže natrganih listov bazilike in peteršilja. Za takšne primere se splača imeti nekaj bazilike in peteršilja v lončkih na okenski polici v kuhinji.
Zgornji recepti naj vam služijo kot okvirne ideje, pripravljene z osnovnimi sestavinami, in nič ni narobe, če jih nekoliko priredite, tako da bodo bolj po vašem okusu. Začinite jih s svojo kreativno žilico, eksperimentirajte z začimbami in količinami uporabljene zelenjave. Dober tek!
A. K.
Vir fotografij: Unsplash