6 okusnih jedi iz paradižnika
Paradižnik je prekrasna sestavina, ki je v vsaki kuhinji praktično nepogrešljiva. V nadaljevanju najdete 6 jedi iz paradižnika, ki združujejo nepoznano s poznanim. Katere sestavine boste potrebovali, kako boste jed pripravili in za kaj je primerna za ta letni čas? Vse to izveste v prispevku šestih izjemnih in okusnih jedi iz paradižnika.
Bruschetta iz paradižnika
Bruschetta je precej poletna jed iz paradižnika, ki pa jo lahko pripravimo vsak dan v letu. Ena najbolj preprostih jedi na našem seznamu, v kateri bodo uživali prav vsi.
Za to jed iz paradižnika boste potrebovali:
Za paradižnik
4 čajne žličke ekstra deviškega oljčnega olja
2 stroka česna, narezana
4 veliki paradižniki, nasekani
¼ nasekljane bazilike
2 čajni žlički balzamičnega kisa
1 čajna žlička soli
Ščepec kosmičev rdeče paprike
Za kruh
1 velika bageta, narezana na rezine
ekstra deviško oljčno olje za premaz
2 stroka česa
Priprava jedi iz paradižnika:
V manjši ponvi segrejte ekstra deviško oljčno olje. Dodajte česen in segrevajte približno tri minute, potem pa odstavite iz vročine in ohladite. V večji skledi premešajte narezan paradižnik, baziliko, balzamični kis, sol in kosmiče rdeče paprike. Iz ponve dodajte olje in česen ter premešajte. Vse skupaj naj se marinira približno 30 minut. Na 200 stopinj Celzija segrejte pečico. Rezine bagete premažite z ekstra deviškim oljčnim oljem z obeh strani in postavite na pladenj. Kruh pecite približno petnajst minut, na polovici tega časa pa obrnite. Kruh naj pet minut stoji na hladnem, nato pa mu dodajte nekaj česna, za tem pa dodajte marinirane paradižnike.
Taco paradižniki
Paradižnik je nekaj, kar vsi obožujejo, tacosi pa prav tko. Kaj če ti dve reči združite in ustvarite taco paradižnike?
Za to jed iz paradižnika boste potrebovali:
1 čajna žlička ekstra deviškega olja
350 g mlete govedine
1 čebula, sesekljana
1 vrečka taco začimb
4 veliki paradižniki
½ skodelice naribanega sira
½ skodelice naribane solate
¼ skodelice kisle smetane
Priprava jedi iz paradižnika:
V večji ponvi na srednji temperaturi segrejte ekstra deviško oljčno olje. Dodajte sesekljano čebulo in mešajte nadaljnjih pet minut. Dodajte mleto govedino in začimbe za tacose. Kuhajte in mešajte približno osem minut, dokler meso ni več rožnato. Odcedite mast. Zdaj se lahko posvetite paradižnikom. Paradižnik obrnite na desko s pecljem navzdol in naredite šest krhljev, a pazite, da ne zarežete do konca. Paradižnik odprite, vanj pa vložite meso, na vrh pa dodajte še nriban sir, solato in kislo smetano. Enako naredite z vsemi paradižniki.
Testenine s češnjevim paradižnikom
Testenine so vedno »in«, pogosto pa jim dodajamo prav paradižnik. Testenine s celimi in predvsem svežimi češnjevimi paradižniki so okusna jed, ki lahko tudi v najbolj vročih ali mrzlih dneh predstavlja prečudovito kosilo.
Za to jed iz paradižnika boste potrebovali:
350 g testenin orecchiette
1/3 skodelice ekstra deviškega oljčnega olja
4 stroki česna, narezani
2 čajni žlički paradižnikove paste
700 g češnjevega paradižnika, razpolovljenih
¼ kosmičev rdeče paprike
1 čajna žlička balzamičnega kisa
¼ čajne žličke sladkorja
½ skodelice finega parmezana
sveži listi bazilike
Priprava jedi iz paradižnika:
V velikem loncu segrejte vodo in jo solite, vanjo pa vsujte testenine. Kuhajte dokler testenine niso »al dente«. Eno skodelico vode shranite v lonček oziroma skodelico. Medtem v veliki ponvi segrejte ekstra deviško oljčno olje in dodajte česen ter kuhajte približno tri minute. Dodajte paradižnikovo pasto in mešajte približno eno minuto, nato pa dodajte še paradižnike, kosmiče rdeče paprike in sol. Kuhajte in redno mešajte, dokler češnjevi paradižniki ne postanejo mehkejši – približno pet minut bo dovolj. Temperaturo kuhanja dvignite in dodajte balzamični kis in sladkor. Mešanica naj zavre, kuhajte pa še eno minuto. Dodajte testenine, ki ste jih pred tem odcedili, parmezan in skodelico vode v kateri ste kuhali testenine. Mešajte in kuhajte dokler testenine niso «premazane« v celoti. Naložite na krožnike in dodajte sveže liste bazilike, parmezan in kosmiče rdeče paprike.
Marmelada iz paradižnika
Slano in sladko s priokusom pekočega. Marmelada iz paradižnika nikakor ni nekaj, kar bi poznali mnogi, vsekakor pa jo je vredno poznati. Z njo lahko premažete kruh, ali pa jo dodajte mešanim jajčkom, sendvičem ali ovseni koši.
Za to jed iz paradižnika boste potrebovali:
1 čajna žlička ekstra deviškega olja
2 stroka česna, sesekljana
¼ čajne žličke kajenskega popra
4 skodelice češnjevega paradižnika
2 čajni žlički belega vinskega kisa
2 čajni žlički medu
rožmarin
sol
črni poper
Priprava jedi iz paradižnika:V srednje veliki ponvi na srednjem ognju segrejte olje. Dodajte česen in kajenski poper in kuhajte, dokler ne zadiši, približno eno minuto. Dodajte češnjeve paradižnike, 1/4 skodelice hladne vode, kis, med in rožmarin. Začinite s soljo in poprom ter zavrite. Zmanjšajte toploto na srednje nizko in kuhajte, občasno premešajte, dokler zmes ni gosta in džemasta, malo manj kot pol ure (25 minut). Odstranite z ognja in po potrebi ponovno začinite s soljo in poprom. Odstranite rožmarin in marmelado preložite v steklene kozarec. Povsem ohladite in postavite v hladilnik.
Praženi paradižniki
Praženi paradižniki so zelo preprosta jed iz paradižnika, ki jo lahko pripravi vsak in pripravi kadar koli. Mešanica paradižnika in paradižnikovega soka, ki nastane pri pečenju, je izvrstna in sila okusna.
Za to jed iz paradižnika boste potrebovali:
700 g češnjevega paradižnika
½ čajne žličke ekstra deviškega oljčnega olja
Sol
Sladkor po želji
Začimbe po želji – rožmarin, origano, timijan
Priprava jedi iz paradižnika:
Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija. Na pekač postavimo paradižnike z oljem in ščepcem soli ter razporedimo v enakomerni plasti. Po želji dodamo ščepec sladkorja in/ali nekaj zelišč.
Pecite, dokler paradižnik ne začne pokati in rahlo ogleneti, približno 20 do 25 minut, pladenj pa obrnite na polovici tega časa. Stebla zelišč po potrebi zavrzite in jed je pripravljena.
Sušeni paradižniki
Za konec našega seznama jedi iz paradižnika ena izmed najbolj klasičnih in preprostih jedi na svetu. Priprava te jedi je preprosta, uporaba sušenih paradižnikov pa je praktično brezmejna.
Za to jed iz paradižnika boste potrebovali:
2 skodelici češnjevih paradižnikov, razpolovljenih
1 čajna žlička ekstra deviškega oljčnega olja
1 čajna žlička origana
Sol
Črni poper
Priprava jedi iz paradižnika:
Pečico segrejte na 100 stopinj Celzija in velik pekač obložite s peki papirjem. V veliki skledi zmešajte paradižnik z oljem in origanom, če ga bi želeli dodati ter začinite s soljo in poprom.
Paradižnike s prerezano stranjo navzgor razporedite po pekaču. Pecite od 4 do 4 ure 45 minut, dokler se popolnoma ne posušijo.
Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pinterest.com