Poletna solata: 5 najboljših receptov
Poletje je tukaj, z njim pa je prispela tudi poletna solata. Za čim lažje ustvarjanje poletnih solat v vročih dnevih, ki so pred nami, smo pripravili pet receptov za najboljšo poletno solato. Na voljo je vse, od sadja do koruze, od paprik do mesa in še čez. Nobena izmed poletnih solat na seznamu ne vzame veliko časa in truda za pripravo, v zameno pa vam vrne z okusom in energijo. Preverite kako boste navduševali sebe, prijatelje, družino in goste z najboljšimi poletnimi solatami tega poletja. Več receptov za okusne solate pa lahko najdete tukaj.
Poletna solata iz jagod in lubenice s feto
Najbolj klasična, preprosta in poletna solata med našimi petimi poletnimi solatami. Jagode, lubenice in feta sir. Je še kaj bolj poletnega v solatah kot te tri sestavine? Verjetno ne. Poletna solata je enostavna za pripravo, je zdrava in okusna. Kaj več si že ne gre želeti.
Za pripravo poletne solate boste potrebovali:
3 šalice lubenice
2 šalici jagod
½ skodelice feta sira
2 žlici olivnega olja
sol
poper
Nekaj listov bazilike
Poletna solata: Postopek priprave
V veliko skledo stresite kose lubenice in jagod. Dodajte feta sir in olivno olje ter »začinite« s soljo in poprom ter premešajte. Za kanček dekoracije in okusa dodajte še natrgane liste bazilike in zmaga je vaša.
Poletna solata iz jalapena in koruze
Najbolj mesnata poletna solata na našem seznamu je narejena iz jalapeno paprik, koruze in slanine. Slednjo lahko brez težav umaknete ali pa nadomestite s katero drugo sestavino. Je tista poletna solata, ki bo tudi največje »mesarje« navdušila s svojo lahkotnostjo, preprostostjo in okusom.
Za pripravo poletne solate boste potrebovali:
3 skodelice koruze
6 rezin slanine narezanih na koščke
1 čajna žlička koriandra
1 jalapeno paprika mleta
1/3 skodelica majoneze
Limetin sok
1 čajna žlička čilija v prahu
1 čajna žlička mletega česna
Sol
Poper
Postopek priprave poletne solate:
Postopek je sila preprost in nezahteven. V skledo stresite vse naštete sestavine in jih premešajte, dokler niso povsem prepletene. Dodajte še vse začimbe in še enkrat premešajte.
Poletna solata iz rakcev in manga
Lahkotna, enostavna in morska poletna solata, ki vas bo nahranila, obenem pa ne bo pretežka. Vsebuje kar nekaj azijskih sestavin, ki pa so se v slovenski kulinariki naselile pred nekaj leti in tu tudi ostale. Njihovo iskanje ne bo težko, lahko pa jih nadomestite z domačimi pripravki oziroma drugimi sestavinami.
Za pripravo nadeva k poletni solati boste potrebovali:
2 čajni žlički misa
1 čajna žlička naribanega ingverja
2 čajni žlički medu
2 čajni žlički limetinega soka
1 čajna žlička olivnega olja
Za pripravo poletne solate boste potrebovali:
450 gramov pripravljenih rakcev
Sol in poper
1 čajna žlička olivnega olja
½ glave kitajskega zelja narezanega na trakce
1 ali 2 narezana manga v koščkij
2 mali kumarici v koščkih
1 avokado v kockah
Kanček zdrobljenih arašidov
Sveža bazilika ali listi koriandra
Priprava poletne solate z mangom in rakci
Vse sestavine za nadev stresite v posodico in premešajte, da so pripravljene. Rakce začinite s soljo in poprom ter jih na segretem olju pecite približno dve minuti na vsaki strani. Odložite jih na krožniku in ohladite. V veliko skledo dajte narezano kitajsko zelje, mango, avokado in kumare. Dodajte nadev oziroma dresing in nežno premešajte, da se sestavine porazgubijo. Solati dodajte rakce, zdrobljene arašide in zelišča.
Poletna solata iz paradižnika
Ta poletna solata je okusna in čudovita, a je obenem najtežja za pripraviti in zavzame tudi največ časa ter truda. Lahko predstavlja prilogo ali pa je kar glavna jed, to je odvisno od vas. V sebi ima veliko manjših priprav, ki se nato združijo v prelepo celoto. Nekatere sestavine lahko kupite ali pa jih naredite doma, kar bo okus poletne solate dvignilo na do zdaj še neznan nivo kakovosti.
Za pripravo omako vinaigrette v poletni solati boste potrebovali:
¼ skodelice olivnega olja
2 čajni žlički balzamičnega kisa
2 čajni žlički medu
½ čajne žličke popra
½ čajne žličke soli
1 strok česna naribanega
½ čajne žličke naribanega ingverja
Za pripravo kandiranih lešnikov v poletni solati boste potrebovali:
¼ skodelice sladkorja
2/3 skodelice praženih lešnikov
Sol in poper
Za pripravo »croutonov« v poletni solati boste potrebovali:
2 čajni žlički masla
1 čajna žlička olivnega olja
2 rezine kruha narezanega v kockice
Sol in poper
Za pripravo poletne solate boste potrebovali:
450 gramov češnjevega paradižnika narezanega na polovice
50 gramov solatnih listov
¼ rdeče čebule narezane na tanke kolobarje
½ zdrobljenega plemenitega sira
Postopek priprave poletne solate s paradižnikom:
Najprej naredite omako vinaigrette: v malo skodelice zmešajte vse sestavine, ki smo jih našteli in premešajte. Pustite pri strani dokler je ne boste rabili. Naredite kandirane lešnike: V manjši lonec stresite sladkor in ga stopite na nizki temperaturi. Dodajte lešnike, sol in poper dokler niso lešniki lepo prekriti s sladkorjem. Ko se bo iz karamele pričelo kaditi, odstranite z ognja.
Na pladenj s peki papirjem postavite sladkorne lešnike, počakajte da se ohladijo in jih zdrobite. Pripravite krutone: v manjšem loncu na srednji temperaturi stopite maslo in olje. Dodajte kocke kruha in mešajte, da se preplastijo z maslom. Začinite s soljo, poprom (po želji tudi rdečo papriko) in občasno premešajte vse dokler kruh ni lepo zlato zapečen. To bi moralo trajati približno deset minut.
V veliko skledo dajte solato, čebulo, paradižnike in polovico krutonov ter solatnega dresinga. Premešajte in poskusite, če vam je okusno. Tu lahko dodate še več dresinga, če si to želite. Na koncu dodajte še preostalo polovico krutonov, plemeniti sir in zdrobljene kandirane lešnike.
Poletna solata iz sadja
Najbolj klasična poletna solata je solata iz sadja. Recept, ki smo ga pripravili za vas, ima v sebi določeno sadje, ki ga lahko priredite in zamenjate. Poletna solata iz sadja naj bo narejena povsem po vašem okusu.
Za pripravo dresinga za poletno solato boste potrebovali:
¼ skodelice medu
¼ skodelice pomarančnega soka
Limonin sok
Za pripravo poletne solate boste potrebovali:
450 gramov jagod narezanih na četrtine
150 gramov borovnic
150 gramov malin
50 gramov grozdja
3 kivije olupljene in narezane
1 pomaranča olupljena in narezana na polovice krhljev
2 jabolka, olupljena in narezana
1 mango, olupljen in narezana
Postopek priprave poletne solate:
V manjšo skledo zmešajte med, pomarančni sok in limonin sok. Vso sadje dodajte v večjo skledo in dodajte dresing, ki ste ga naredili v manjši skledi. Nežno premešajte in postavite v hladilnik ter postrezite hladno.
Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com