
Prosena kaša z jabolki in cimetom za mrzle dni
Prosena kaša velja za nostalgično hrano, ki starejše spomni na njihovo otroštvo. Čeprav se zdi, da je bilo obdobje brez prosene kaše, pa temu ni tako. Bogata s hranili in okusna, ko jo pripravimo prav, je prosena kaša ena od najboljših sestavin za naš jedilnik. In v trenutkih, ko začnejo temperature padati, se spomnimo na okusnost prosene kaše.
Pripravljamo jo lahko z nešteto drugimi sestavinami, ki pa se bodo to jesen in zimo umaknila jabolkom. Prosena kaša z jabolki je energijska in hranljiva bomba okusov, ki bo popestrila jutro ali kar cel dan tistemu, ki jo bo pripravljal. Za piko na i pa še zasebni recept prosene kaše z jabolki, ki komaj čaka na mrzle dni.
Prosena kaša in njen pomen
Navadno proso je rastlina, ki jo človeštvo pozna že več kot šest tisoč let. Danes so najbolj poznani izvozniki prosa Indija, Rusija, Turčija in Ukrajina. Ker je proso živilo brez glutena, je pogosta sestavina na jedilniku ljudi s celiakijo. Prosena kaša je nič drugega kot oluščeno zrnje prosa. Vsebuje nekaj več kot deset odstotkov beljakovin, bogato pa je z vitamini B, folno kislino, kalcijem, magnezijem, cinkom in železom.
Proso je zdravo živilo
Kot smo že omenili ga lahko uživajo ljudje s celiakijo, saj ne vsebuje glutena. Poleg te odlične lastnosti pa proso odlikuje tudi nekaj drugih lastnosti, ki lahko pozitivno vplivajo na naše zdravje.

- Odlično je zmanjšanje tveganja nastanka sladkorne bolezni tipa 2
- Izboljšuje rast las in nohtov ter jih hitreje obnavlja
- Odvaja odvečno vodo iz našega telesa
- Vsebuje veliko količino beljakovin
- Vsebuje precej vitaminov B
- Pomaga pri razstrupljanju našega telesa
- Zdravi črevesno floro
- Izboljšuje našo prebavo
Kako skuhati proseno kašo?
Priprava prosene kaše je morda najbolj enostavno opravilo, ki bi se ga lotili v domači kuhinji. Oprano proseno kašo stresemo v vrelo vodo in kuhamo petnajst minut. Posodo odstavimo z ognja in pustimo stati nekaj minut. Prosena kaša je skuhana in to je ves postopek, kar se tiče same prosene kaše. Le poredko pa je prosena kaša jed, ki se na krožniku znajde sama. Dodajamo jo sladkim in sladim jedem, ker velja za izjemno raznoliko živilo.

Prosena kaša z jabolki in cimetom
Recept za zimske dni, ki prihaja iz dolgoletne uporabe v kuhinji. Čeprav gre za nekoliko bolj zimski recept, je prosena kaša z jabolki in cimetom lahko tudi jed za vroče dni.
Sestavine:
- 1 skodelica prosene kaše
- 2 skodelici vode
- 1,5 skodelice mleka (lahko tudi sojino, mandljevo ali podobno)
- 2 jabolki
- 1 čajna žlička cimeta
- 1 čajna žlička vanilije
- Ščepec soli
- 2 čajni žlički javorjevega sirupa
- 1/3 skodelice rozin (poljubno)
- Orehi (lahko za nadev, ponovno poljubno)
Postopek:
V posodi segrejemo vodo. Med kuhanjem vode speremo proseno kašo, kar lahko storimo tudi preko noči, če imamo čas za to. Ko voda zavre v posodo dodamo proseno kašo in zmanjšamo moč ognja. Na nižji temperaturi kuhamo petnajst minut ali do želene konsistence. V vmesnem času narežemo jabolka in pripravimo ostale sestavine. Ko je prosena kaša skuhana ji dodamo mleko, jabolka, cimer, vanilijo, javorjev sirup, sol in rozine. Premešamo in nekoliko povečamo moč ognja. Kuhamo dokler jabolka ne postanejo želene konsistence. Ko so jabolka dovolj omehčana proseno kašo prestavimo v lepo skodelico in jo potresemo z nekaj orehi in ščepcem cimeta.
Zaradi količine, ki ni prirejena vsaki določeni osebi, se lahko priprave lotimo tudi drugače in z drugimi sestavinami.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com