
Zdravja polna rdeča pesa – zakaj jo jesti
Rdeča pesa je bila že v davni preteklosti poznana kot zelo koristno živilo. Že v Starem Rimu so jo uporabljali proti vročini in zaprtju, Hipokrat pa kot oblogo za rane. Konec srednjega veka so jo začeli uporabljati tudi pri težavah s krvjo. Danes lahko mirno napišemo, da jo je potrebno redno uživati.
Vsebuje številne pomembne snovi, ki blagodejno vplivajo na naše telo. Zato lahko rečemo, da je rdeča pesa pravo superživilo. Med najpomembnejšimi sestavinami naj omenimo silicij, železo in folno kislino.
Silicij

Silicij, ki ga vsebuje rdeča pesa, je v takšni obliki, da ga telo z lahkoto vsrka. Silicij tako pripomore, da je vezivno tkivo bolj krepko, krepi pa tudi stene žil, kosti in podobno. Poleg tega ima tudi razstrupljevalno funkcijo, saj odstranjuje težke kovine in strupe. Ta element je res eden bistvenih elementov, ki skrbi za ohranjanje zdravja.
Folna kislina
Naslednja pomembna sestavina, s katero se lahko pohvali rdeča pesa, je folna kislina, ki spada v skupino vitaminov B. Ima pomembno vlogo pri presnovi, poleg tega pa v telesu aktivira aminokislino metionin, ki deluje kot močan vir energije, poskrbi pa tudi za čvrsto kožo, lase in nohte. Ne smemo pozabiti tudi na železo, ki sodeluje pri nastanku rdečih krvnih celic in tako preprečuje slabokrvnost.
To pa vsekakor niso vse sestavine, ki jih vsebuje rdeča pesa. V njej najdemo tudi kalij, kalcij, mangan, magnezij, žveplo, vitamin C, fosfor, baker, beljakovine in tako naprej. Pri tem naj izpostavimo betalain, zaradi katerega ima pesa rdečo barvo. Le-ta se absorbira v kri in poveča sposobnost prenašanja kisika.

Rdeča pesa je zelenjava, ki se lahko pohvali tudi z močim antioksidativnim učinkom, zato bo res dodobra prečistila naše telo. Da bo rdeča pesa imela na naše telo resnično blagodejen učinek, jo uživamo surovo, predvsem pa sveže iztisnjen sok. Sicer lahko pripravek tudi kuhamo na pari, a s tem rdeča pesa izgubi kar nekaj dragocenih snovi
Njeni zdravilni učinki
Učinki so res številni. Naj omenimo, da ščiti pred oksidativnim stresom, preprečuje nastanek ledvičnih kamnov, uspešno razstruplja jetra in žolčnik, čisti črevesje, vpliva na obnavljanje krvi, krepi organizem in spodbuja apetit, se bori proti gripi in prehladu, ščiti pred virusnimi boleznimi, pospešuje delovanje izločal, očisti limfni sistem, znižuje telesno temperaturo in krvni tlak, zmanjšuje tveganje za nastanek srčnih obolenj, krepi ožilje, uničuje proste radikale, deluje protivnetno, krepi imunski sistem, upočasnuje staranje in še bi lahko naštevali.
Botanično je rdeča pesa bližnja sorodnica špinače. Zelo preprosto jo lahko gojite kar na domačem vrtu. Če jo boste kupovali, pa bodite pozorni na stebelca in koreninice, saj boste tako ugotovili, kako sveža je pesa. Kupite rdečo peso z listi, ki so odličen dodatek takšnim in drugačnim solatam,
Rdeča pesa v kulinariki

Rdeča pesa se lahko kuha, peče ali praži, poda se k feta siru, postrežete jo lahko z orehovim in oljčnim oljem. Iz surove pese lahko pripravite sok, ki ga zmešate še s korenčkovim in pomarančnim sokom, saj boste tako dobili boljši okus.
Rdeča pesa je zelo okusna tudi surova
Če boste rdečo peso toplotno obdelovali, bodite pozorni na to, da temperatura ne bo previsoka. Koristne snovi v rdeči pesi so še kako občutljive na visoko temperaturo, zato se pri višjih temperaturah razgradijo. Tako vam priporočamo, da rdečo peso kuhate na pari največ 15 minut. Dolgotrajno kuhanje v vreli vodi sploh ni priporočljivo. Rdeča pesa bo ohranila največ koristnih snovi takrat, ko jo bomo kuhali skupaj z lupino, ki vsebuje bogastvo pomembnih sestavin. Rdeča pesa se lahko je tudi surova.
Recept: solata z rdečo peso
Sestavine:
- 175 g boba
- 4 jedilne žlice oljčnega olja
- 1 šalotka
- 1 strok česna
- Dve vejici rožmarina
- 8 majhnih rdečih pes

140 g mešane solate 4 jedilne žlice malinovega ali vinskega kisa 300 g feta sira

Priprava:
- Skuhamo bob in odlijemo vodo, bob tudi olupimo, saj je njegova lupina precej trda.
- Rdečo peso skuhamo in jo narežemo na četrtine.
- Dve jedilni žlici oljčnega olja segrevamo v ponvi, v katero dodamo narezano šalotko in česen.
- Pražimo, da vsebina porumeni.
- Dodamo še nasekljan rožmarin in narezano rdečo peso ter mešamo 3 do 4 minute.
- Pustimo, da se vsebina ohladi.
- Ko je rdeča pesa ohlajena, jo zmešamo skupaj s solato.
- Omaki, ki je ostala v ponvi, dodamo še sveže oljčno olje in kis.
- Solimo po okusu.
- Solato prelijemo s prelivom.
- Dodamo še feta sir in bob.
Recept: humus s pečeno rdečo peso
Sestavine:
- 250 g rdeče pese
- 3 skodelice kuhane čičerike
- 2 stroka česna
- 90 ml sezamove paste
- 1 žlička soli
- 2 ščepca sveže mletega popra
- 1 žlička mletega kumina
- 4 do 5 žlic limoninega soka
- 4 do 5 žlic olivnega olja
- Gost jogurt
- Sesekljani praženi lešniki
- Sesekljan peteršilj
Postopek priprave:
- Pečico segrejemo na 200 stopin Celzija.
- Pesine gomolje najprej očistimo, nato pa operemo in položimo na sredino folije za živila.
- Gomolje posolimo in poškropimo z malo vode.
- Folijo na vseh štirih koncih stisnemo skupaj, tako da nastane mošnjiček, ki ga položimo na pekač in potisnemo v pečico za 60 minut.
- Nato z nožem preverimo, če je pesa že pečena.
- Ko je pesa pečena, mošnjiček odpremo in počakamo, da se pesa ohladi.
- Rdečo peso olupimo in narežemo na večje kose, ki jih vsujemo v multipraktik.
- V multipraktik dodamo še kuhano čičeriko, olupljene česnove stroke, tahini, sol, poper, kumin, limonin sok in olivno olje.
- Meljemo toliko časa, da dobimo gosto zmes.
- Zmes naložimo v posodico, prelijemo z olivnim oljem in ohladimo v hladilniku.
- Humus serviramo z jogurtom, lešniki in peteršiljem, zraven pa lahko ponudimo kruh ali krekerje.
Pripravila: Monika M.