Škoda Octavia 2024: Je prenova razočarala?

27. feb. 2024, ob 14.51
Posodobljeno pred 2 mesecema
157
310 SEK

Škoda Octavia je doživela novo prenovo v letu 2024. Škoda je s ponosom predstavila prenovljen paradni model, ki ga pozna prav vsak, ki je imel kdaj stik s cesto in vozniki. Pisalo se je Valentinovo 2024, ko je češka znamka predstavila prenovo priljubljenega modela in pognala družbena omrežja v zrak. Prav zato nas je zanimalo nekaj natančnega. Ali je Škoda Octavia s prenovo razočarala ali navdušila?

Škoda Octavia v 2024 s prenovo

Začelo se je s skicami, ki so nosile vlogo napovedovalca prenove. Škoda je objavila skice zunanjosti osvežene Octavie. Četrta sodobna generacija tako nadaljuje zapuščino ikoničnega modela znamke, ki je prodal že več kot sedem milijonov prodaj od svojega lansiranja leta 1996. Ta najnovejša prenovitev predstavlja prefinjeno zunanjost z novimi žarometi, preoblikovanimi odbijači in posodobljeno Škodino masko.

»Ponovna oživitev in razvoj oblikovalskih značilnosti ikon naše blagovne znamke je zahtevna in fascinantna naloga. Za najnovejšo posodobitev Octavie smo na novo zamislili odbijače in Škodo masko. Hkrati smo izostrili obrise žarometov, kar naši prodajni uspešnici daje še bolj vpadljiv in športen videz. S tem svežim videzom in novimi funkcijami, kot so LED matrični žarometi druge generacije, bo Octavia v prihodnjih letih še naprej očarala vsakdanje raziskovalce,« je povedal Oliver Stefani, vodja Škodinega oblikovanja.

Spodaj vidite, kako je bila videti ena od skica.

Škoda Octavia v letu 2024

Škoda Octavia v letu 2024

Nova Škoda Octavia 2024, kaj je novega

»Naše stranke od Octavie upravičeno pričakujejo veliko in ta osvežitev popelje naš najbolje prodajani model na višjo raven. Zaradi inovacij, kot so popolnoma preoblikovan informacijsko-razvedrilni sistem, novi varnostni sistemi, večja uporaba trajnostnih materialov in močnejši žarometi, je še bolj primeren za vsakodnevne raziskovalce. Prepričan sem, da bo naša najnovejša Octavia presenetila in navdušila svoje voznike in potnike ter potrdila svoje mesto kot naš najbolj priljubljen avtomobil,« je ob predstavitvi nove Škode Octavie povedal Klaus Zellmer, izvršni direktor družbe Škoda.

Okus poletja: 5 receptov za osvežilne limonade
S svojo bledo rumenkasto barvo, kiselkastim okusom in pravo zakladnico vitaminov limonada gasi žejo že veliko generacij. Današnji podatki kažejo, da sladkan sok limone najbrž izvira iz Azije, od

Kaj je novega pri Škodi Octavii 2024?

Spremembe v videzu avtomobila so opazne, ne da bi bile moteče. To vključuje preoblikovanje žarometov, ki zdaj fizično in grafično tesneje objamejo mrežo sprednjega dela. Rahlo spremenjena je tudi sama maska, saj so letvice bolj pokončne, celoten sprednji del pa je videti nekoliko bolj eleganten. Eden od razlogov, da daje tak vtis, je tesnejša poravnava linij sprednjega dela. Povsem nov je tudi zadnji odbijač.

Nova Škoda Octavia je videti zelo sveže, tako da so pri proizvajalci pohvalili delo oblikovalcev, ki naj bi spremembe zarisali z najmanjšimi potezami. Pravzaprav so oblikovne spremembe spredaj in zadaj globoke in zelo zelo prefinjene. Nekateri elementi posodobljene Octavie se zgledujejo po novem Superbu, vendar je Octaviin pogled na te rešitve nekoliko bolj športen. Ena od filozofij Škodinih oblikovalcev je bila, da manjši kot je model, bolj dinamičen je lahko njegov dizajn. In prav res, prenovljena Octavia bo na voljo tudi v različici RS. Leto 2024 je prav zares noro za avtomobilistični svet.

Voznikov del v Škodi Octavii

Voznikov del v Škodi Octavii

Več modelov in stopenj opremljenosti

Škoda Octavia 2024 se ponaša z žarometi v novi zasnovi, ki so zdaj opremljeni tudi z opcijsko izboljšano tehnologijo LED Matrix s 36 segmenti namesto 24 in novimi funkcijami, ki omogočajo, da se meglenke odstranijo iz odbijača. V tej različici so žarometi opremljeni tudi s sodobnim svetlobnim elementom Crystallinium.

V notranjosti se lahko potniki veselijo bolj trajnostnih materialov in izbirnega 13-palčnega zaslona zabavno-informacijskega sistema. Desetpalčni zaslon je zdaj serijski, nadgrajena Octavia pa je serijsko opremljena tudi z dvopodročno samodejno klimatsko napravo, zmogljivejšim polnjenjem povezanih naprav prek USB-C in izboljšanim sistemom zaklepanja brez ključa Kessy.

Nova Škoda Octavia bo na voljo v štirih nivojih opreme: Essence, Selection, Sportline in RS. Poleg tega lahko kupci izberejo notranjost v eni od devetih različic Design Selection. Na izbiro so tudi ergonomski sedeži s certifikatom AGR in masažno funkcijo.

Notranjost Škode Octavie

Notranjost Škode Octavie

V Škodi tudi ChatGPT

Nadgrajena Octavia je bila opremljena z novimi asistenčnimi in varnostnimi funkcijami. Novi inteligentni pomočnik pri parkiranju in oddaljeni pomočnik pri parkiranju bosta na primer olajšala parkiranje, medtem ko je varnost, zlasti na dolgih vožnjah, izboljšana z novim sistemom za ocenjevanje utrujenosti voznika. Ta sistem ne deluje več samo s podatki o premikih volana – spremlja informacije iz več virov in lahko razlikuje med kratkotrajno nepazljivostjo in dejansko utrujenostjo. Klepetalni robot ChatGPT, ki temelji na umetni inteligenci, bo standardno integriran v glasovnega pomočnika Laura in bo uvedel številne nove zmožnosti, ki daleč presegajo prejšnje glasovne ukaze.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Zadnji sedeži Škode Octavie

Zadnji sedeži Škode Octavie

Motorji nove Škode Octavie 2024

Pod pokrovom motorja ima posodobljena Octavia lahko enega od petih agregatov. Osnovna opcija je motor 1.5 TSI s 85 kW, ki je povezan s šeststopenjskim ročnim ali sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom DSG. Na voljo je tudi različica tega agregata s 110 kW, različica z menjalnikom DSG pa je vedno blagi hibrid.

Višje v ponudbi so dvolitrski motorji: za različico s štirikolesnim pogonom bo na voljo motor 2.0 TSI s 150 kW in samodejnim menjalnikom, medtem ko vrhunski RS z menjalnikom DSG zagotavlja 195 kW. Na voljo sta tudi dva dizelska motorja 2.0 TDI: različica s 85 kW ima šeststopenjski ročni menjalnik, različica s 110 kW pa spet sedemstopenjski DSG.

Škoda Octavia Combi

Škoda Octavia Combi

Škoda Octavia 2024 je na prvi pogled navdušila

»Prenova Škode Octavie 2024 je dobro izpeljana evolucija zmagovalne formule. Ohranja glavne prednosti prejšnjega modela – praktičnost, udobje in vrednost – hkrati pa dodaja subtilne oblikovne posodobitve, tehnološki napredek in prefinjeno vozno dinamiko. Čeprav morda ni najbolj vznemirljiva možnost v svojem segmentu, je zaradi svoje kombinacije praktičnosti, udobja in cenovne dostopnosti prepričljiva izbira za širok krog kupcev,« so zapisali pri portalu Automobiles Next.

Krajši so bili pri portalu CarWow, kjer so zapisali, da gre le »za prenovo v srednji življenjski dobi Škode Octavie, zato je bil slog le nekoliko popravljen in nekoliko posodobljen.« Pri slednjem portalu se bodo raje fokusirali na vozne sposobnosti novih Octavij.

Škoda Octavia RS 2024

Škoda Octavia RS 2024

Pri portalu Motor1 so zapisali: »S 191.900 dobavljenimi enotami lani je Octavia utrdila svoje mesto najbolje prodajane Škode. Zdaj se pripravlja na novosti v 2024, ki prinašajo spremembe stila, večji zaslon in poenostavljeno linijo motorjev. Češka znamka je prav tako predstavila različico z vodilnim modelom RS, opremljenim z bolj praktično karavansko obliko karoserije in malo dodatnega omika. Prostornejša alternativa nedavno posodobljenemu Volkswagnu Golfu.«

Kaj pa pravite vi? Kako vam je všeč Škoda Octavia 2024 v svoji novi obliki in ponudbi?

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: skoda

157
310 SEK