To so najbolj zdrave vrste stročnic

04. mar. 2024, ob 08.27
Posodobljeno pred 25 dnevi
35
100 SEK

Če vaša sedanja prehrana trenutno ne vključuje stročnic, je čas za spremembo. Stročnice spadajo med najbolj zdrava živila, saj vsebujejo kvalitetne beljakovine, ki so lahko glavni vir beljakovin za nekoga, ki ne uživa živalskih izdelkov. Poleg tega so tudi bogat vir vlaknin, raznih vitaminov in mineralov. Obstaja ogromno različnih vrst stročnic, vsaka izmed njih slovi po svojih prednostih. Za vas smo zbrali nekaj najbolj zdravih vrst stročnic, s katerimi lahko okrepite svoj imunski sistem, izboljšate prebavo in oskrbite telo z vsemi ključnimi nutrienti.

Črni fižol

Črni fižol je ena najbolj zdravih vrst fižola na svetu. Je bogat vir vlaknin in beljakovin, prav tako pa tudi B vitamina, železa in magnezija. Uživanje črnega fižola lahko pripomore k uravnavanju krvnega sladkorj ain pritiska ter izboljšuje zdravje srca in ožilja. Zaradi visoke vsebnosti koristnih antioksidantov varuje celice pred poškodbami in zmanjšuje vnetja v telesu.

Čičerika

Čičerika je bogat vir vlaknin in beljakovin (7 gramov beljakovin na polovico skodelice in 6 gramov vlaknin na polovico skodelice). Zaradi tega nam daje občutek sitosti, odlično uravnava apetit in telesno težo. Vsebuje visoko koncentracijo vitamin E, A in C, magnezija, železa in zdravih maščob. Zato ni nobeno presenečenje, da lahko uživanje domačega humusa pripomore k preoblikovanju telesa in uravnavanju krvnega sladkorja.

Čičerika vsebuje visoko koncentracijo vitamin E, A in C, magnezija, železa in zdravih maščob.

Sojina zrna

Sojina zrna ravno tako zagotavljajo veliko beljakovin, vlaknin in zdrvaih maščob, kalcija,kalija, železa in selena. Edamame so na primer nezrela zelena sojina zrna, prav tako pa se iz njih izdelujejo tudi tofu, tempeh, miso, sojina omaka, sojino mleko … Ko kupujete sojine izdelke, morate biti pozorni na to, da so čim manj predelana in čim bolj ekološko pridelana.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Beli fižol

Beli fižol spada med stročnice z najvišjo vsebnostjo beljakovin, vsebuje pa tudi veliko kalija, minerala, ki pomaga uravnavati krvni pritisk, preprečuje nastanek ledvičnih kamnov in izboljšuje zdravje kosti. V belem fižolu je prisotnega tudi veliko magnezija, ki varuje telo pred srčno-žilnimi boleznimi, diabetesa tipa 2, astmo in osteoporozo.

Najboljše in najslabše vrste rib za vaše zdravje

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels, Unsplash, Pixabay

35
100 SEK