Zdravnica, ki je premagala raka v tretji fazi, ima nasvet: Jejte ti dve živili

02. apr. 2025, ob 06.50
Posodobljeno pred 23 dnevi
6875
220 SEK

Obstaja več kot 200 vrst raka, pri čemer imata zgodnje odkrivanje in pravočasno zdravljenje ključno vlogo v boju proti tej bolezni. Kar zadeva našo vsakodnevno prehrano – ta ne more preprečiti nastanka raka, lahko pa je dejavnik, zaradi katerega se rak razvije v telesu.

Poleg tega lahko pri že obolelih osebah prava kombinacija živil pozitivno vpliva na zdravstveno stanje pacienta. Strokovnjaki poudarjajo, da naj bi vsak obrok vseboval ravnovesje vsaj dveh tretjin rastlinske hrane in največ ene tretjine živalskih beljakovin. Takšna sestava krožnika je eno izmed orodij v boju proti raku, ki ga zagovarja Ameriški inštitut za raziskave raka (American Institute for Cancer Research), navaja boljše in slabše izbire živil ter njihove kombinacije, poroča Slobodna Dalmacija.

Fižol in stročnice

Doktorica Amy Morris, strokovnjakinja za okrevanje po raku, ki ga je tudi sama prebolela, pogosto prek svojih družbenih omrežij deli nasvete o zdravju in boju proti tej zahrbtni bolezni. Nedavno je svojim sledilcem na TikToku razkrila, katera živila je treba izogibati, če ste imeli tumor, in katera uživati.

»Sem strokovnjakinja za okrevanje po raku in pred šestimi leti sem preživela rak v tretji fazi. Najprej – jejte čim več fižola in stročnic nasploh. Bogati so z vlakninami in lahko zmanjšajo tveganje za ponovitev raka. Druga stvar, ki jo je treba okrepiti, so nemastne beljakovine,« svetuje zdravnica.

Kako preprečiti in trajno odpraviti kapilarno vlago v vašem domu?
Se je tudi pri vas pojavila kapilarna vlaga? Ste opazili, da se na stenah vašega doma pojavljajo vlažni madeži, odstopanje ometa ali celo plesen? Se vam zdi, da so prostori vedno nekoliko hladne
@dramycancerrecovery

Learn These CANCER Lessons – Do Not Mess This UP! After being diagnosed with cancer, I was completely shocked. Before cancer, I thought I was doing everything right – 🥗 Eating health 👟 Exercising ❤️ Life was great! But out of NOWHERE “I’m sorry, you have cancer.” I did, what a lot of cancer thrivers do, I went through surgery and chemo – anything to get to cancer free. When I got to the other side, here are the MAJOR mistakes I made. I didn’t realize my error until I was 5 years cancer free. DO NOT make the same mistakes as me. Restricted My Diet My diet became my main focus after being diagnosed. I cut out so many foods and restricted myself. But then eventually I would cave and feel SO guilty. I should have just followed a diet plan that was designed for me. Thought the Fear Would Go Away With Time It doesn’t. You need to do the work. Didn’t Take Control During treatment everything was done for me. I was really taken care of. So in recovery and remission, I was expecting the same. When no one was around to help – I was shocked. I still needed help. The Supplement Trap With so many supplements promoted online, I thought a pill could make up for a not-so-perfect diet. But this is not how supplements work! You need a great diet first. Waited to Ask for Help After I finished treatment, I was challenged with so many side effects -exhaustion, weight gain, joint pain. I figured “time will heal all wounds” but that is WRONG. You have to take action. Now look – knowing these mistakes will definitely help. But if you want to get that personalized support (that I wish I had received) then you need to start here ⭐ #cancernutrition #anticancerfood #breastcancerdiet #cancerfightingfoods #breastcancernutrition #cancerthriver #cancerfighter #thriver #cancerwarrior #chemowarrior #chemobrain #survivor #cancersurvivor #cancersurvivorship #livingwithcancer

♬ original sound – Dr. Amy Morris

Nekatera najboljša živila za uživanje med kemoterapijo ali drugimi oblikami zdravljenja raka so beljakovine rastlinskega izvora. Gre za živila, ki vsebujejo visoko raven vitaminov in mineralov. To pomeni, da naj bolniki uživajo veliko zelenjave, fižola, stročnic, oreščkov in semen. Če pa se uživajo živalske beljakovine, se priporočajo nemastne možnosti, kot sta piščanec in riba.

Zdravnica svetuje tudi, katerim živilom se je treba izogibati, če je oseba prebolela raka

“Alkohol povečuje tveganje za nastanek raka ali ponovitev bolezni. Če lahko, se mu skušajte izogniti ali vsaj zmanjšajte njegovo uživanje. Druga stvar so mesni izdelki – klobase, slanina, mesni narezek, vse tisto, kar je jasno povezano s povečanim tveganjem za raka. Zato se jim izogibajte ali čim bolj omejite njihov vnos,” priporoča zdravnica.

Ljudje, ki zbolijo za rakom, morajo biti pozorni na dogajanje v svojem telesu, saj imajo pogosto oslabljen imunski sistem, ki ga je treba okrepiti s prehrano in skrbno izbranimi živili. Strokovnjaki poudarjajo, da bi moral vsak, ki trpi za kronično boleznijo – tudi če ne gre za raka – uživati hrano, bogato z beljakovinami, zdravimi maščobami, polnozrnatimi žitaricami ter vitamini in minerali. Če je mogoče, bi bilo treba vsakršno prilagoditev novemu prehranskemu režimu izvesti že pred začetkom zdravljenja, da bo bolnik v času terapije čim bolj zdrav.

(us; Foto: Pixbay)

Kdo si sploh lahko privošči svoj bazen?
Ste si kdaj predstavljali, kako bi bilo, če bi lahko po napornem dnevu stopili na svojo teraso in se osvežili v kristalno čistem bazenu? Lasten bazen ni več privilegij le redkih – danes je to do
6875
220 SEK