Zimske počitnice 2024: Kam na dopust?

28. jan. 2024, ob 15.34
Posodobljeno pred 5 meseci
37
320 SEK

Zimske počitnice 2024 in vse, kar moramo vedeti. Kdaj so zimske počitnice v letu 2024? V prispevku boste izvedeli odgovor na to pomembno vprašanje in kako se v slovenski geografiji počitnice razdelijo. Seveda pa ne gre brez nasvetov. Našli boste kar nekaj nasvetov za dopustniške zimske počitnice. Otrokom prijazno seveda.

Zimske počitnice 2024

  • od 19. do 23. februarja – za učence iz gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske statistične regije ter občin jugovzhodne Slovenije: Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel (skupno počitnice 9 polnih dni od 19. do 27. februar)
  • od 26. februarja do 1. marca – učenci iz območja jugozahodne Slovenije ter iz koroške, podravske, pomurske, savinjske in posavske statistične regije (skupno zimske počitnice 9 polnih dni od 24. februarja do 3. marca)

Za zimske počitnice v Hallstatt

Za zimske počitnice v Hallstatt. Zasnežene pisane lesene hiše in drevesa, lesketajoče se jezero, ki ga obdajajo meglene gore, škripanje snega med sprehodom po mestu in praznični duh v hladnem zraku – to majhno avstrijsko mestece je pozimi čarobno. Gre za pravo zimsko pravljico.

Hallstatt je območje brez avtomobilov in je zato varno tudi za mlajše otroke, da tečejo in uživajo v zimski idili. Poleg tega, da je slikovito zimsko mesto, zelo prijazen do otrok. Njegova majhnost omogoča enostavno premikanje.

Hallstatt ima veliko znamenitosti in zimskih aktivnosti za družine z otroki. Otroci so navdušeni, ko vidijo labode in race, ki plavajo v Hallstätter See ali Hallstattskem jezeru, vožnja s čolnom po jezeru pa je še en zabaven način za ogled vasi in okolice. Žičnica Dachstein Krippenstein je še ena izkušnja, ki je ne smete zamuditi v Avstriji z otroki.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Odločite se lahko za obisk ene ali vseh atrakcij Dachsteina – ledene jame Dachstein, jame Mammut in Koppenbrüller, 5fingers in mnogih drugih.

Od Ljubljane in Maribora je Hallstatt oddaljen približno tri ure vožnje, nekaj minut dol ali gor.

Zimske počitnice v Hallstattu
Zimske počitnice v Hallstattu

Beograd, srbska prestolnica za zimske počitnice

Beograd, glavno mesto Srbije, je živahno in kulturno bogato mesto, ki ponuja raznoliko ponudbo zanimivosti za družine. Beograd, znan po svoji edinstveni mešanici zgodovine, modernosti in živahnega vzdušja, je privlačna destinacija. Družine, ki obiščejo Beograd, lahko raziskujejo njegove zgodovinske znamenitosti, kot sta Beograjska trdnjava in park Kalemegdan, ki ponujata vpogled v preteklost mesta. Mestni muzeji, kot sta Muzej Nikole Tesle in Muzej sodobne umetnosti, nudijo izobraževalne in zabavne izkušnje za vse starosti. Slikovita ulica Knez Mihailova ponuja odlične nakupovalne možnosti, medtem ko živahna četrt Skadarlija omogoča družinam, da se potopijo v lokalno kulturo s tradicionalno srbsko kuhinjo in glasbo v živo. Rekreacijsko območje Ade Ciganlije ponuja aktivnosti na prostem, vključno z vodnimi športi in kolesarjenjem, zaradi česar je idealno mesto za družinsko zabavo. Prijetni domačini in splošna cenovna dostopnost mesta dodatno prispevata k privlačnosti Beograda kot družinske destinacije, ki vsem obiskovalcem zagotavlja nepozabno in bogato izkušnjo.

Zimske počitnice v Beogradu
Zimske počitnice v Beogradu

Portofino, nekaj poletja med zimskimi počitnicami

Resda je italijanska vasica Portofino veliko bolj priljubljena poleti, a nam lahko tudi v zimskem času ponudi čudovite lepote. Portofino je majhna, a slikovita ribiška vasica, ki se nahaja v regiji Ligurija, znani tudi kot italijanska riviera, v severnem delu Italije. Mestece oziroma vasica Portofino slovi po svoji edinstveni lepoti, ki združuje bistvo sredozemske narave. Glavni arhitekturni zvezdi sta cerkev San Giorgio in Castello Brown, ki z vrha zre na zaliv. Majhen trg Piazzetta pa je tisto utripajoče srce, ki daje življenje okolici. Portofino je poznan tudi po čudoviti obali, ki jo krasijo prekrasni in osupljivi dvorci. Portofino poleg zabave ponuja številne zanimivosti, ki bodo zadovoljile vse vrste turistov. Najlažje ga boste užili, če se boste kar sprehodili in pretegnili noge. To je najboljši način, da doživite čarobno vzdušje Portofina in odkrijete njegove pisane hiše, marino z jahtami, restavracijami in številnimi trgovinami.

Le streljaj stran od Genove se nahaja ta vasica, ki je od Ljubljane oddaljena malo več kot 6 ur vožnje.

https://www.youtube.com/watch?v=OsetFZNFQ2c&pp=ygUWd2ludGVyIHRyaXAgbWlkIGV1cm9wZQ%3D%3D

Budimpešta, klasika za zimske počitnice

Madžarski biser Budima in Pešte je prava odločitev za potovanje med zimskimi počitnicami 2024. Budimpešta, očarljiva prestolnica Madžarske, je znana po svojih ikoničnih znamenitostih, ki pa bodo v tem prispevku postavljene na stranski tir. Po simboličnim površjem Budimpešte se skriva mozaik alternativnih destinacij, ki ponujajo edinstven pogled na zgodovino in kulturo mesta.

Iz Ljubljane približno 4 ure vožnje iz Maribora le 3 ure.

Zimske počitnice v Budimpešti
Zimske počitnice v Budimpešti

Jahorina, zimski raj za zimske počitnice

Jahorina leži v osrčju Balkana, na stičišču hladnega celinskega in toplega sredozemskega podnebja, z najvišjim vrhom Ogorjelica na 1916 m nadmorske višine, zaradi česar je preživljanje zimskih počitnic na tej gori zelo zdravo in prijetno. Jahorina se ponaša z najnovejšim sistemom za umetno zasneževanje, ki povezuje celotno smučišče, in sicer 45 km alpskih in 10 km nordijskih prog. V vsakem trenutku odlično urejene proge povezujejo sodobne vlečnice za prevoz smučarjev in borderjev s skupno zmogljivostjo okoli 17.000 smučarjev na uro. Jahorinski smučarji se lahko odločijo za smučanje na lahkih, srednjih in tekaških progah, ki so prilagojene bolj izkušenim in spretnejšim smučarjem. 45 km prog pokriva ena kabinska gondola, tri šestsedežnice, ena dvosedežnica in tri vlečnice. Največ pozornosti so na tej gori namenili najmlajšim smučarjem, zanje so pripravili dva smučarska vrtca s tekalno stezo, vlečno progo in številnimi zabavnimi rekviziti. Smučarski vrtci so najbolj primerni za malčke in začetnike smučanja, saj lahko tam naredijo prve smučarske korake in se neskončno zabavajo na snegu.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Zimske počitnice na Jahorini
Zimske počitnice na Jahorini

Salzburg za odkrivanje zgodovine med zimskimi počitnicami

Salzburg, znan kot rojstni kraj Mozarta in kot ozadje družinsko priljubljenega filma Moje pesmi, moje sanje (The Sound of Music), je zanimivo mesto za obisk kadar koli v letu. Toda obisk Salzburga v času zimskih počitnic nudi povsem novo raven zabave, zaradi česar je ena najboljših destinacij za zimske počitnice!

Popeljite družino na ogled destinacij filma, da si ogledate vse filmske prizore legendarnega mjuzikla v resničnem življenju in jih morda celo ponovite z otroki! Zapeljite se z vzpenjačo do salzburške trdnjave in raziščite kompleksno posestvo in vrtove. Udobno se namestite v eni od slaščičarn, privoščite si avstrijske dobrote in nakupujte ure s kukavico v znameniti Heimatkunst Lackner.

Če boste imeli čas in voljo, se odpravite še na izlet do enega od bližnjih smučišč – nekaj jih boste našli v eni uri vožnje iz središča mesta, Zell Am Zee je vedno zmagovalec za najmlajše.

Zimske počitnice v Salzburgu
Zimske počitnice v Salzburgu

Avtor: ŽK, FOTO: pixabay.com, skifun.com

37
320 SEK