Znanstveno dokazani pozitivni učinki banan na zdravje

04. jul. 2024, ob 08.29
90
120 SEK

Banane prvotno izvirajo iz jugovhodne Azije, danes pa uspevajo v več toplih krajih povsod po svetu. So izredno priljubljena vrsta sadja, ki ima poleg prijetnega sladkastega okusa tudi kup pozitivnih učinkov na zdravje. Zelo pogosto se uporabljajo pri pripravi raznih slaščic, jogurtnih ali sadnih bovl, smutijev ali se uživajo samostojno. Kakšne prednosti ima uživanje banan?

Bogat vir vitaminov in mineralov

Banane vsebujejo veliko vlaknin in koristnih hranil, med drugim kalij, vitamin B6, vitamin C in ogromno drugih antioksidantov. Kljub visoki vsebnosti ogljikovih hidratov najdemo v njih tudi ogromno vode, celo nekaj beljakovin in nič maščob. 

Pomagajo lahko pri hujšanju

Čeprav gre za sadež z visoko vsebnostjo sladkorja, pa vam vendarle lahko pomaga pri izvajanju zdrave diete za preoblikovanje telesa. Namesto, da uživate sladke sokove, gazirane pijače, slane prigrizke in čokolade, izberite sladko banano. Namesto energijske pijače posezite po svežem soku kumare. Ta kombinacija vas bo hidrirala, uravnala lakoto in napolnila z energijo.

Vsebujejo veliko antioksidantov

Uživanje banan hkrati pomeni uživanje antioksidantov, ki ščitijo celice pred oksidativnim stresom, ki ga povzročajo prosti radikali. Zaradi tega se ob rednem uživanju banan zniža možnost za razvoj raka, sladkorne bolezni, srčno-žilnih bolezni, alzheimerjeve boelzni in bolezni oči.

Okus poletja: 5 receptov za osvežilne limonade
S svojo bledo rumenkasto barvo, kiselkastim okusom in pravo zakladnico vitaminov limonada gasi žejo že veliko generacij. Današnji podatki kažejo, da sladkan sok limone najbrž izvira iz Azije, od

Pomagajo telo oskrbeti z elektroliti

Banane so odlična hrana, ki jo je priporočljivo uživati po vadbi. Vaše telo namreč oskrbi z elektroliti, kar znižuje možnosti za mišične krče in otečenost. Banane si lahko privoščite pred, med in po fizični aktivnosti  – v vsakem primeru vam bodo dobro dele.

Zelo enostavno jih je vključiti v prehrano

Banane niso le zdrave, ampak tudi priročne. So odličen dodatek jogurtom, ovseni kaši, smutijem, polnozrnatemu toastu z arašidovim maslom. Ponavadi jih je enostavno tudi vzeti s seboj na pot, zato služijo kot dobra ideja za hitro malico.

Spodbujajo prebavo

Trditev, da banane zapirajo in da jih ni priporočljivo uživati, če imate težave z zaprtjem, le delno drži.  Načeloma so banane dobro prebavljive, previdni morate biti le, kdaj jih zaužijete in kakšna je vaša prehrana na sploh. Bolj zrele banane bolj spodbujajo prebavo kot manj zrele. Če želite upočasniti prebavo, je torej bolje jesti tiste bolj rumenkasto zelene banane, če pa želite spodbuditi prebavo, jejte zelo zrele banane.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

90
120 SEK