Znanstveno podprti učinki metinega čaja na telo

19. mar. 2024, ob 07.21
Posodobljeno pred 1 mesecem
20
120 SEK

Pitje metinega čaja je zelo priljubljeno po vsem svetu, saj gre za naravno sladkast čaj brez kofeina, ki je znan po svojih pomirjujočih učinkih, zato se lahko brez težav pije v kateremkoli delu dneva. Meta se uporablja v različnih živilskih proizvodov, od bonbonov, sladkarij do žvečilnih gumijev. Znana je po svojem osvežilnem okusu in občutku, vendar to še ni vse, kar ponuja. Uživanje mete in metinega čaja ima lahko zelo pozitivne učinke na telo, preberite, kateri so znanstveno podprti.

Pomaga uravnavati prebavo

Pitje metinega čaja lahko pomaga posameznikom s prebavnimi težavami, kot so napihnjenost, vetrovi in počasna prebava. Pomaga lahko zmanjšati krče in bolečine v trebuhu, uravnava slabost in pomirja črevesje. Raziskave so pokazale, da lahko uživanje metinega čaja izboljšuje simptome slabosti pri bolnikih, ki se zdravijo z agresivno kemoterapijo.

Izboljšuje glavobole in migrene

Meta sprošča mišice v telesu, zato lahko pomaga pri raznih bolečinah, tudi nekaterih vrstah glavobola. Poleg tega, da z uživanjem toplega čaja spodbudite prekrvavitev in poskrbite za hidracijo, lahko blagodejni učinki mete zmanjšajo tudi bolečine.

Osvežuje dah

Obstaja dober razlog, zakaj je meta tako priljubljena sestavina raznih žvečilnih gumijev, zobnih past, ustnih vodic in bonbonov. Ima prijeten osvežilni vonj, poleg tega pa ima tudi protibakterijske lastnosti, ki pomagajo uničiti škodljive bakterije, ki so pogosto vzrok za slab zadah. Pitje metinega čaja in žvečenje svežih listov mete naj bi pomagalo pri odpravljanju neprijetnega vonja iz ust – seveda v kombinaciji z ustrezno zobno higieno.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Odmaši zamašen nos in sinuse

Ko se spopadate s hudim prehladom ali vnetimi sinusi, si lahko simptome lajšate s pitjem vročega čaja, ki pomaga odmašiti dihalne poti in uniči bakterije, saj ima meta protivnetne lastnosti. Dihanje tako postane lažje in bolj prijetno. Z metinim čajem si lahko pomagate tudi v primeru raznih drugih okužb in alergij.

Izboljšuje menstrualne krče

Ker meta sprošča mišice v telesu, je lahko v pomoč tudi pri lajšanju menstrualnih krčev. Privoščite si toplo skodelico metinega čaja, sprostite se in počivajte.

To se zgodi, če pred spanjem spijete skodelico čaja

Spodbuja kvaliteten spanec

Skodelica metinega čaja je idealna izbira pred spanjem, saj ne vsbeuje kofeina, hkrati pa deluje sproščujoče na um in telo ter vam tako pomaga hitreje in lažje zaspati. Poleg pitja metinega čaja se priporočajo tudi razpršila za zrak z eteričnim oljem mete, ki prav tako pomagajo sproščati.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

20
120 SEK