• C Novo mesto
  • 02:30
  • Ned, 21.04.2024

4 napake pri polnjenju telefona, ki uničujejo vašo napravo

Način, kako polnite telefon, ima velik vpliv tako na vašo varnost in položnico za elektriko kot tudi na življenjsko dobo telefona in zdravje baterije. Žal pa veliko ljudi o tem ne razmišlja, dokler se ne srečajo s kakršnimikoli težavami. Za vas smo zbrali seznam glavnih napak (po mnenju strokovnjakov), ki jih ljudje po vsem svetu počnejo pri polnjenju telefona. Le-te lahko negativno vplivajo na baterijo, višino mesečnih stroškov z elektriko ali pa celo ogrožajo vašo varnost.

Telefon polnite z neoriginalnim poceni polnilnim kablom ali adapterjem nepreverjenega proizvajalca

Vsak telefon ima kompatibilen polnilnik, ki se ne bi smel menjavati s polnilniki drugih proizvajalcev. Polnilni adapterji in kabli originalnega proizvajalca imajo določeno ceno, ki pa je marsikateri uporabnik ne želi plačati in raje prek spleta ali v kakšni poslovalnici kupi neoriginalni polnilnik, ki je na prvi pogled drastično cenejši, izgleda pa povsem enako. To je napaka, ki je marsikoga že stala nove naprave, saj lahko nepreverjeni polnilniki škodujejo telefonu ali napravi, v najhujših primerih so ogrozili celo varnost lastnika telefona.

Če kupujete polnilnike na kitajskih spletnih straneh, vam nihče zares ne jamči brezhibnega delovanja in varnosti, to je med drugim tudi razlog, da so takšni polnilniki cenejši. Ponavadi gre za slabše kvalitetne kable in adapterje, ki se hitreje uničijo, v slabšem primeru pa lahko tudi škodijo telefonu. Raje izberite enkratno dražjo investicijo in kupite polnilnik pri preverjenem proizvajalcu, ki bo potem tudi odgovoren za optimalno polnjenje naprave.

Telefon vedno napolnite do 100 %

Redno polnjenje telefona do 100 % krajša življenjsko dobo baterije, kažejo številne raziskave. Generalno gledano naj bi telefon popolnoma napolnili le enkrat mesečno, sicer pa naj bi bilo polnjenje priporočljivo do 80 %. Prav tako naj bi bilo optimalno, da ga polnite šele, ko odstotek baterije pade pod 20.

Med polnjenjem pogosto uporabljate telefon

Ko se telefon polni, je najbolje, da ga pustite pri miru. Če ga obremenjujete in uporabljate, lahko to še dodatno obremeni baterijo in ji na dolgi rok celo škodi. Poleg tega marsikdo zaradi zvijanja uniči polnilni kabel ravno med uporabo telefona med polnjenjem.

Uporabljate neznane aplikacije za spremljanje stanja baterije

Brezplačne aplikacije za spremljanje zdravja in stanja baterije so lahko uporabne, vendar je pomembno, da ste previdni pri tem, katere izberete. Preden uporabite kakršnokoli aplikacijo, vedno preverite vse razpoložljive informacije in vir.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

 

qlandiakrsko