• C Novo mesto
 • 07:49
 • Sre, 22.03.2023

Android 13, je navdušil ali gre za pozabljivo nadgradnjo?

Android 13 je najnovejša različica operacijskega sistema Android. Nesreča trinajstica je bila izdana 15. avgusta 2022, Google pa je opravil le nekaj malenkostnih izboljšav Androida 12. Prav to je hkrati največji napredek in najbolj očitno nazadovanje, če gre verjeti množici prvih vtisov po svetu. Kako se je Android 13 odrezal po prvem mesecu obstoja?

Kaj je napovedal Google ob najavi Androida 13?

Android 13 oziroma Tiramisu je bil prvič napovedan 10. februarja 2022. Preko beta različic in prednosti uporabnikov telefonov Pixel, je Android 13 končno zaživel sredi avgusta. Kot glavne funkcije, ki jih je Google izboljšal, so navedli uporabniško izkušnjo, nekaj novih funkcij, nekaj manjših izboljšav (razdeljen zaslon …) in zasebnost. Slednja je bila tista, ki so jo mnogi najbolj pričakovali. Je tudi tista, ki je pri večini ocen glavni razlog za visoko oceno.

Android 13 vključuje več novih funkcij, namenjenih izboljšanju zasebnosti uporabnikov, tako za uporabnike kot za razvijalce. Android 13 predstavlja tudi novo dovoljenje, (NEARBY_WIFI_DEVICES). Prej sta bila dovoljenja za Wi-Fi in GPS združena v eno nastavitev, imenovano »Lokacija«. Ta sprememba pomeni, da je aplikacijam zdaj mogoče dovoliti iskanje naprav in omrežij v bližini, ne da bi jim bilo treba zahtevati dostop do širših navigacijskih sistemov.

Po odlično sprejetem Androidu 12 je imel Android 13 visoka pričakovanja, če pa gre verjeti veliki večini odzivov in uradnih ocen, pa jih je tudi upravičil. Kako so na Android 13 reagirale nekatere izmed največjih spletnih strani za tehnološke zadeve?

Premajhne spremembe Androida 13

»Ko smo Android 12 označili za največjo posodobitev vašega telefona v zadnjih letih, je bilo jasno, da Google nikakor ne more slediti temu tempu z naslednjo izdajo polne različice. A to niti ne bi bilo potrebno in ne bi bilo dobro. Izdaja Android 13 se večinoma ukvarja z vzpostavitvijo velikih sprememb Androida 12 kot novega standarda, zato je nova različica Androida tudi različica z najmanj vizualnimi spremembami, ki smo jih imeli v zadnjem času,« so svojo končno oceno začeli pri Androidpolice.

»Android 13 se osredotoča na uvedbo manjših izboljšav kakovosti življenja in hitrih izboljšav, kar je pravzaprav vse, kar Android na tej stopnji potrebuje. Ker je naslednja beta faza Androida 13 že v teku za prvo četrtletno izdajo platforme in Android 14, ki se že obeta na obzorju, je jasno, da se bo Google v prihodnosti osredotočil na nekatere nadaljnje izboljšave. Samo upamo lahko, da se bo ta trend nežnih sprememb, ki bistveno ne spremenijo videza in občutka telefonov Android, nadaljeval, ko bo platforma vedno bolj zrela,« so zapisali pri Android Police, ki je Androidu 13 namenil 8 zvezdic od 10.

Prednosti Androida 13

 • Bistveno ne spremeni načina delovanja in videza telefona
 • Zelo potrebne in napredne izboljšave Material You
 • Jezikovne nastavitve za posamezno aplikacijo spremenijo igro za večjezične ljudi

Slabosti Androida 13

 • Ena najmanjših posodobitev za Android v zadnjem času
 • Nazadovanje razdeljenega zaslona za telefone
 • Nazadovanje iskanja v zaganjalniku Pixel
 • Jezikovne nastavitve za posamezno aplikacijo so ob zagonu na voljo le za nekaj aplikacij
Kako se je odrezal Android 13 po enem mesecu od uradne izdaje

Kako se je odrezal Android 13 po enem mesecu od uradne izdaje

Android 13 je rahla sprememba odličnega Androida 12?

Nekoliko drugače so reagirali pri PC Mag, kjer so navdušeni nad novo različico Androida. »Android 12 je bil pomembna posodobitev za pametne telefone, ko je bil predstavljen v lanskem letu, zato ne preseneča, da Google širi elemente Androida, namesto da cilja na novo večjo prenovo leta 2022. Android 13 se zdi kot zbirka izboljšav, vendar to ne gre v škodo le tega. Nove funkcije prilagajanja so navdušujoče. Spremembe glede varnosti in zasebnosti so končno tukaj in so dobrodošla izboljšava. Dodatki za večopravilnost so velika prednost za produktivnost in upamo, da jih bomo v prihodnje videli še več. Android 13 ponuja urejen paket operacijskega sistema, ki izboljša vašo napravo, ne da bi vas preobremenil z novimi funkcijami. To je vse, kar je v resnici Android 13 moral biti,« so zapisali.

Prednosti Androida 13

 • Razširi funkcije brez spreminjanja znanih kontrolnikov in sistemov
 • Odlične izboljšave Material You
 • Uporabne možnosti jezika in dostopnosti

Slabosti Androida 13

 • Posodobitev se zdi razmeroma majhna
 • Nekatere funkcije prilagajanja so omejene

Android 13 navdušuje z malimi spremembami

Podobno kot prej omenjeni spletni strani, se je končne ocene lotil tudi portal Android Central. Kot pravijo za Android 13, je ocena sledeča: »Android 13 ne uvaja toliko funkcij kot zadnji dve izdaji. Kljub temu prinaša nekaj prilagoditev oblikovalskega jezika Material You, sprememb sence za obvestila, prepotrebnimi dodatki glede zasebnosti in novimi funkcijami za ljudi s posebnimi potrebami. Kar Androidu 13 manjka je pridih, nadomesti pa ga s stabilnostjo in to je v naši knjigi povsem v redu.«

Prednosti Androida 13

 • Material You je bolj prilagodljiv
 • Zelo potrebne spremembe pri upravljanju obvestil
 • Boljše funkcije dostopnosti
 • Uporabni dodatki za zasebnost, kot je natančen nadzor datotek

Slabosti Androida 13

 • Ni toliko funkcij kot prejšnja leta
 • Nekaj funkcij ob zagonu ni povsem uporabnih

Je Android 13 preveč pozabljiva nadgradnja?

Le redko slišimo, da bi bila dejanska nadgradnja pozabljiva. To so besede spletnega portala Digital Trends, ki je zapisal, da je »Android 13 precej kompetentna posodobitev. Drži se sistema in popravi stvari, ki delujejo, zaostruje stvari, ki jih je bilo treba popraviti, in dodaja nove funkcije, ki so jih oboževalci zahtevali. Vendar ne gre za revolucijo, ko uporabljate telefon. Pravzaprav boste za razliko od Androida 12, ko ga (Android 13) enkrat prenesete, hitro pozabili, da uporabljate nov operacijski sistem. Ali je to dobro ali slabo, je odvisno od vas. Android je dozorel – in to je najboljše. Android 12 je operacijski sistem popeljal v drzno novo smer. Android 13 ohranja skoraj vse te odločitve in se osredotoča na njihovo izboljšanje, da bi bile čim boljše. Ni ravno razburljiva posodobitev Android 13, ampak dobra? Vsekakor.«

O Androidu

Android je mobilni operacijski sistem, ki je osnovan na spremenjeni različici jedra Linuxa in druge odprt-okodne programske opreme. Zasnovan je predvsem za mobilne naprave z zaslonom na dotik, kot so pametni telefoni in tablični računalniki. Android je takrat začel razvijati konzorcij razvijalcev, znan kot Open Handset Alliance, komercialno pa ga sponzorira Google. Predstavljen je bil novembra 2007, prva komercialna naprava Android, HTC Dream, pa je bila predstavljena septembra 2008.

Novi Android je že tukaj

Novi Android je že tukaj

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com, google.com