• C Novo mesto
  • 00:46
  • Ned, 14.04.2024

Apple Watch Series 5 – pregled, cena, datum izdaje, in nove funkcije

Apple Watch Series 4 je ena najboljših pametnih ur, kar jih poznamo. Čeprav ni bilo radikalnega odstopanja od svojih predhodnic v smislu oblikovanja, je Apple predstavil elegantnejši profil v kombinaciji z bistveno večjim zaslonom. Poleg tega pa je njena največja izstopna značilnost vgrajen monitor EKG (elektrokardiogram). Čeprav je trenutno na voljo samo v ZDA, je zagotovo ena od najbolj perspektivnih novih funkcij, ki jih je Apple Watch 4 predstavila. Pomembno je, ne le za Apple, temveč za industrijo kot celoto, saj osebne naprave za spremljanje zdravja vedno znova dokazujejo, da so dobesedni reševalci.

Pa vendar, Apple Watch 4 še vedno ni popolna. Za nekaj inovativnih funkcij, ki jih je uvedla, še vedno ne presega nekaterih področij, kjer je konkurenca boljša. Eno od teh je sledenje spanja, in če verjamemo govoricam, da Apple že nekaj časa dela na tem, bi jo lahko pravočasno pripravil za Apple Watch Series 5. Ampak to ni edina nova stvar, ki prihaja na Seriji 5. V nadaljevanju je razčlenitev tistega, kar vemo o Appleovih pametnih urah 2019.

Oblikovanje

Medtem ko so imele prve tri generacije Apple Watch praktično enake modele, je serija 4 nekoliko spremenila stvari z večjim, bolj ploskim zaslonom. Zdaj, če ste imeli enega od prejšnjih modelov in nato preklopili na serijo 4, vam ne bi zamerili, da niste opazili spremembe. Tudi serija 5 ne bo radikalna transformacija. V resnici, glede na zanesljivega Apple analitika Ming-Chi Kuo, bo Apple Watch Series 5 precej podobna svoji predhodnici v smislu oblikovanja, pri podjetju so se namreč namesto tega osredotočiti na notranje spremembe in izboljšave.

Apple Watch

Z vsako izdajo novega modela Apple Watch je veliko ljudi, ki se sprašujejo, »ali bo na voljo različica z okroglim zaslonom?« Letošnje leto, ni izjema. Odgovor je: »ne, Apple Watch Series 5 ne bo imela okroglega zaslona.« Apple trdno verjame v pravokotno obliko svojega pametnega zaslona in v bližnji prihodnosti ne bo odstopal od njega. Ne, da bi kljuboval tistim, ki želijo okrogle pametne ure, ampak zato, ker je uporabniški vmesnik zasnovan tako, da deluje na pravokotnem zaslonu. Ne bi izključili možnosti, da bi se to zgodilo v prihodnosti, ampak zagotovo ne letos.

Nov način interakcije z Apple Watch

Appleov watchOS je intuitiven in relativno brez težav za interakcijo s prstom, kolikor se na 1,7-palčnem zaslonu le da. Digitalna krona in gumb bosta verjetno ostala na Apple Watch Series 5, kar bo še dodatno pomagalo pri majhnem zaslonu. Vendar pa Apple govori, da se ukvarja s kretnjami gibanja za serijo 5, ki dopolnjujejo in izboljšujejo uporabniško izkušnjo.

apple-watch-series-5-patent

Pred kratkim objavljene patentne prijave podjetja Apple razkrivajo, da podjetje morda dela na vmesniku geste, ki uporablja tehnologijo zaznavanja gibanja znotraj Apple Watcha, da bi uporabnikom omogočili lažjo interakcijo z vmesnikom. Nekateri scenariji uporabe, opisani v patentu, vključujejo uporabo zapestja, da se pomikate po sporočilih (ali drugih predmetih na zaslonu) in da stisnete pest za nekaj sekund, da odgovorite na dohodni klic.

Ironično je, da so pametne ure najboljše, kadar med njimi in uporabnikom ni tako neposredne interakcije. Zdi se, da Apple to uresničuje, in ker je Google po poročilih delal tudi na poenostavljenem vmesniku za nadzor gibanja za Wear OS, je to smiselno.

Nove funkcije za sledenje zdravju

Apple Watch Series 4 je morda že označila nekaj poti (vsaj v prostoru pametnih ur) s svojimi funkcijami za spremljanje EKG in zaznavanje padca, vendar je na nekaterih področjih zaostajala za konkurenco. Govorimo o nadzoru spanja – funkciji, ki je že leta na voljo tudi na nizkocenovnih sledilcih dejavnosti in je ena najbolj razširjenih funkcij teh naprav. Najnovejše pametne ure, vključno s Samsung Galaxy Watch in Galaxy Watch Active, ponujajo neke vrste sledenje spanja, zato je precej nenavadno, da ga nimamo na najbolj prodajani liniji nosljivih pripomočkov na svetu. Da, tu so aplikacije za spremljanje spanja drugih proizvajalcev za Apple Watch, toda čas je, da ga Apple samo zgradi v watchOS.

Apple-watch-series-5

Na srečo je 5. serija Applovih pametnih ur opremljena z vgrajeno funkcionalnostjo. V skladu z nedavnim poročilom družbe Bloomberg bo Apple pripravljen izvajati spremljanje spanja do leta 2020, s čimer bo spremenil modele pametnih ur in posledično v prihodnjem letu predstavil prvenec.

Apple Watch Series 5 cena in datum izdaje

Wi-Fi-različica Apple Watch Series 4 (40mm) se prodaja po ceni 399 USD, model 44mm pa za 429 USD. Wi-Fi + mobilne različice, na drugi strani, se prodajajo za 499 USD in 529 USD za varianti 40 mm in 44 mm. Apple Watch Series 5 bi se lahko cenila podobno, čeprav se bodo številne izboljšave v zvezi s strojno opremo uresničile, se bomo morda morali pripraviti na nekoliko višjo ceno za letošnje modele.

Izbira večje verzije ali ena od različnih kombinacij trakov in razpoložljivih materialov bi zvišala ceno. Dejstvo je, da se nekatere serije 4 »Editions« trenutno prodajajo tudi za 1299 USD.

Glede na to, da se pričakuje, da bo Apple Watch 5 predstavljena, glede na datum izdaje prejšnjih generacij Apple Watcha, jo verjetno lahko pričakujemo v sredini septembra 2019:

  • Apple Watch: 24. april 2015
  • Apple Watch Series 1 in Series 2: 16. september 2016
  • Apple Watch Series 3: 22. september 2017
  • Apple Watch Series 4: 12. september 2018
  • Apple Watch Series 5: sredi septembra 2019 (ocenjeno)

Pripravil: Marko Vidrih