• C Novo mesto
  • 21:17
  • Sre, 28.02.2024

Najbolj uporabne bližnjice na tipkovnici za opravilno vrstico Windows

V računalniku ni hitrejšega načina za krmarjenje, kot to, da uporabite bližnjice na tipkovnici. Kot vemo, Windows z vsako novo različico dodaja več možnosti, zato je še toliko bolj pomembno, da poznate bližnjice na tipkovnici.

Vse se začne v opravilni vrstici in meniju »Start«, zato je zelo priročno, da bližnjice na tipkovnici uporabite, ne da bi kdaj morali kliknili z miško. Tukaj so koristne da bližnjice na tipkovnici za delo z opravilno vrstico Windows.

Bližnjice na tipkovnici za delo z menijem Start

Za delo z menijem Start ne obstajajo posebne bližnjice na tipkovnici (oziroma jih ni veliko), lahko pa še vedno uporabljate tipkovnico za krmarjenje in zagon aplikacij. Za začetek lahko odprete meni Start tako, da pritisnete tipko Windows ali pritisnete Ctrl + Esc. Meni Start lahko zaprete s pritiskom na Windows ali Esc.

Meni Start je organiziran v tri stolpce – mape, aplikacije in »ploščice«. Za premikanje med temi stolpci uporabite tipko Tab in puščice. V stolpcu se s puščičnimi pomikajte in pritisnite Enter, da odprete, kar je označeno.

wts_1

Vendar pa dejanska moč menija Start ni v njegovih menijih – je vgrajena funkcija za iskanje (in v operacijskem sistemu Windows 10, Cortana). Samo pritisnite tipko Windows, da odprete meni Start in začnete tipkati. Ne glede na to, ali želite zagnati aplikacijo, obiskati stran na nadzorni plošči ali videti, kateri dogodki se pojavljajo na koledarju, lahko to storite, ne da bi se kdaj dotaknili miške.

wts_a

Windows 8 in 10 sta dodala tudi nov, nekoliko skrit meni z naprednejšimi možnostmi. Pritisnite Windows + X, da odprete meni Power Users, ki – za razliko od začetnega menija Start – omogoča hiter dostop do zmogljivih pripomočkov, kot so pregledovalnik dogodkov, upravitelj naprav, ukazni poziv in drugo. Ko odprete meni Power Users v operacijskem sistemu Windows + X, lahko v imeniku bližnjic pritisnete katerokoli podčrtano črko, da zaženete ta pripomoček. Lahko pa se s puščičnimi (tipkami) pomaknete navzgor in navzdol in pritisnete Enter za izbiro.

wts_2

Opomba: Če se v meniju Power Users prikaže PowerShell namesto ukaznega poziva, je prišlo do posodobitve orodja Creators Update za Windows 10. Če želite, je zelo enostavno preklopiti nazaj na prikaz ukaznega poziva v meniju Power Users ali pa lahko preizkusite PowerShell. V PowerShellu lahko naredite precej isto, kar lahko storite v ukaznem pozivu, in še veliko drugih koristnih stvari.

Bližnjice na tipkovnici za zagon aplikacij v opravilni vrstici

Prvih deset aplikacij v opravilni vrstici je dodeljenih številk od 1 do 0, od leve proti desni. To vam omogoča zagon s tipkovnico.

wts_3b

Pritisnite tipko Windows skupaj s številsko tipko, da zaženete ustrezno aplikacijo. V opravilni vrstici zgoraj, na primer, bi Windows + 3 zagnali Google Chrome, Windows + 4 bi zagnalo Slack in tako naprej vse do Windows + 0 za Outlook. Te bližnjice na tipkovnici nudijo uporabo v aplikaciji, ki se že izvaja – preklopi aplikacijo med minimiziranim in maksimiranim stanjem.

Medtem, ko uporabljate te bližnjice na tipkovnici lahko držite tudi Shift, da zaženete nov primerek aplikacije, ki se že izvaja. V našem primeru bi s pritiskom na Shift + Windows + 3 odprli novo okno za Chrome, tudi če je Chrome že odprt.

Te bližnjice na tipkovnici z dodatkom tipke Ctrl prikažejo nazadnje zagnan primerek aplikacije. Recimo, da imate v računalniku odprta tri okna datotek File Explorer in da je raziskovalec datotek na prvem mestu v opravilni vrstici. Če pritisnete Ctrl + Windows + 1, se prikaže okno File Explorer, ki ste ga pred kratkim odprli.

Tipka Alt spremeni osnovno bližnjico, da odpre »jumplist« aplikacije (kot če bi pritisnili na desno tipko miške. Zato bi s pritiskom na Alt + Windows + 8 v našem primeru izpisali jumplist notepada. Nato lahko s puščičnimi tipkami izberete vnos na jumplistu in nato pritisnete Enter, da zaženete izbiro.

In medtem, ko številske bližnjice dosežejo le deset bližnjic, lahko pritisnete tudi Windows + T, da označite prvo aplikacijo v opravilni vrstici, nato pa s puščičnimi tipkami premaknete vse aplikacije v opravilni vrstici in pritisnete Enter, da sprožite vse, kar je označeno.

wts_4

Podoben trik lahko izvedete tudi v območju za obvestila (ali v sistemskem pladnju) na desnem koncu opravilne vrstice. Pritisnite Windows + B, da označite prvi element v območju za obvestila – običajno s puščico navzgor, ki vodi do dodatnih ikon – in se nato s tipkami s puščicami premikate.

wts_b

S pritiskom na Enter izberete tisto, kar je privzeta akcija za ikono. Lahko pa tudi pritisnete tipko Kontekst (če jo tipkovnica ima) ali Shift + F10, da odprete celoten kontekstni meni za ikono.

Tipkovnica + bližnjice miške za delo z aplikacijami v opravilni vrstici

Če raje uporabljate miško, obstaja tudi nekaj pospeševalnikov tipkovnice, ki jih lahko uporabite:

  • Shift + kliknite aplikacijo v opravilni vrstici, da odprete nov primerek aplikacije.
  • Ctrl + Shift + kliknite aplikacijo, da jo odprete kot skrbnik.
  • Shift + desno kliknite aplikacijo, da odprete kontekstni meni za osnovno aplikacijo. Samo z desnim klikom na Aplikacija na opravilni vrstici se odpre jumplist za aplikacije, ki jih podpirajo, ali kontekstni meni za bližnjico.
  • Držite tipko Ctrl, medtem ko kliknete združeno aplikacijo (tista, ki ima več kot en odprt primer), da se pomikate skozi odprte primerke aplikacije.

To je to. Čeprav za delo z opravilno vrstico, bližnjice na tipkovnici ne nudijo veliko možnosti, jih je več kot dovolj, da vam z miško ni potrebno narediti nič.

Avtor: Marko Vidrih