• C Novo mesto
  • 08:58
  • Čet, 28.09.2023

Kaj je brezžični polnilec s certifikatom Qi?

Če ste si kupili brezžični polnilec, ste verjetno naleteli na izraz »Qi-Certified«. Toda, kaj je Qi in zakaj bi morali uporabljati brezžični polnilec Qi-Certified?

Qi je samo brezžični standard za polnjenje

Qi (izgovorjen »chee«) je standard za brezžični prenos energije. To je format, ki ga vzdržuje Wireless Power Consortium (WPC), njegov namen pa je standardizirati brezžično polnjenje na vseh napravah na enak način, kot je standard USB ali Bluetooth standardiziran prenos podatkov na vseh napravah.

Toda zakaj je treba brezžično polnjenje standardizirati?

No, brez standarda, kot je Qi, bi bilo uporabljati brezžični polnilec res težko. Predstavljajte si, če vsak pametni telefon uporablja svoj edinstven kabel namesto Micro-USB, USB-C ali Lightning. Brez standarda Qi je to neumnost, s katero bi se morali spopasti.

Tehnično gledano je možno, da nestandardiziran brezžični polnilec deluje z nestandardnim telefonom. Toda združevanje standardov moči z nepodprtimi napravami je neučinkovito in nevarno.

Qi Standard ohranja stvari varno in enostavno

Brezžični polnilec se za prenos energije zanaša na magnetno indukcijo ali magnetno resonanco (Qi uporablja oboje). Kot magnetno polje, ki obdaja Zemljo. Vaš telefon vsebuje tuljavo, ki pretvarja to magnetno energijo v električno energijo, ki jo nato polni. Enostavno, kajne?

Brezžični polnilec

Brezžični polnilec

Zato je tehnično možno, da nestandardiziran brezžični polnilec dela za nestandardizirane sprejemnike v telefonih. Predstavljajmo si svet brez standardov brezžičnega polnjenja. Imeli bi tri velike težave:

  • Preobremenitev telefonov: Pametni telefoni imajo vgrajene omejevalnike napetosti, ki preprečujejo prekomerno polnjenje baterije. Toda brezžično polnjenje je odvisno od tuljave, kot je tuljava na električnem štedilniku. Brez standarda brezžičnega polnjenja lahko brezžični polnilec z visoko zmogljivostjo (recimo 25 vatov) poškoduje tuljavo brezžičnega telefona z nizkim napajanjem (ki ima lahko omejen obseg 0-5 vatov) skupaj z baterijo in drugimi notranjimi napravami.
  • Pregrevanje: To je že pogosta težava, ko gre za visokonapetostni (ali poceni) brezžični polnilec. Brez ustreznega upravljanja napajanja ali prezračevanja se bo toplota nabrala in poškodovala vaš telefon. Dovolj toplote lahko povzroči poslabšanje baterije, kar lahko povzroči tudi požare.
  • Prenos toplote v bližnje predmete: Brez vgrajenega sistema za zaznavanje tujih objektov (FOD) je lahko brezžični polnilnik nagnjen k potiskanju magnetne energije pri stvareh, ki niso telefoni, kot so kovine ali bližnji predmeti. To lahko povzroči pregrevanje, požari ali opekline.

Standard brezžičnega polnjenja Qi učinkovito zagotavlja, da ne bomo nikoli naleteli na te težave. Če je telefon ali brezžični polnilec potrjen s certifikatom Qi, ga preizkusi združenje Wireless Power Consortium zaradi varnosti, učinkovitosti in združljivosti. Naprave Qi-Certified morajo delovati od 0 do 30 vatov (standard Qi lahko doseže do 1 kilovat, vendar ne za telefone), opraviti preskuse temperature in izpolnjuje standarde Qi FOD. Prav tako morajo biti združljive z vsemi drugimi napravami Qi-Certified (telefoni ali polnilniki), enako kot vse kartice Micro-SD, ki delujejo z vsemi Micro-SD priključki.

Drugi brezžični standardi za polnjenje obstajajo a so »mrtvi«

Brezžični polnilec

Brezžični polnilec

Powermat (PMA) iz leta 2009. Deluje po standardu za polnjenje PMA, ki ga je nadomestil Qi.

Govorimo o Qi, kot da je edini standard za brezžično polnjenje. To pa zato, ker čeprav obstajajo drugi standardi za brezžično polnjenje, ti niso več pomembni.

Različni standardi brezžičnega polnjenja ne delujejo lepo skupaj, zato je bolje (na ravni potrošnikov) za vse telefone in brezžični polnilce podpirati enotno obliko. Toda zaradi znanja in tehnološke zgodovine, kakšni so drugi standardi brezžičnega polnjenja?

No, obstaja sicer Powermat (PMA), ki uporablja magnetno indukcijo za polnjenje naprav. Se spomnite teh čudnih podstavkov za polnjenje iz leta 2008 ali 2009? To so bili brezžični polnilci PMA. Samsung Galaxy telefoni (S8, S9 in S10) še vedno podpirajo standard PMA (poleg Qi), vendar se ljudje pritožujejo, da S10 ne deluje z vsemi polnilniki PMA.

Drugi pomemben standard brezžičnega polnjenja se imenuje AirFuel (prej Rezence), ki temelji na magnetni resonanci za polnjenje naprav. Podprto je z nekaj zastarelimi napravami, ki jih nihče ne rabi.

Ali naj ti alternativni standardi brezžičnega polnjenja dobijo še eno priložnost? To je kot, če sprašujete, če je v redu še en standard USB. Mogoče bi to nekoliko spodbudilo konkurenco, vendar bi bilo tudi vse bolj zapleteno, kot bi moralo biti.

Prihodnost standarda Qi

Brezžično polnjenje je trenutno vroča tema in težko je povedati, v katero smer se bodo stvari odvile. Tehnologija je še vedno je v zgodnjih fazah, in medtem ko je polnjenje telefona na plastičnem stojalu lepo in prav, ima brezžično polnjenje ima veliko možnosti za prihodnje aplikacije.

Brezžični polnilec

Brezžični polnilec

Ne pričakujte, da bo avtomobil, ki ga boste lahko brezžično napolnili, kaj kmalu na voljo. Zdaj se zdi, da je WPC lasersko usmerjen na … kuhinjske aparate in električna orodja. Hej, ne sodite, vsi moramo nekje začeti, kajne?

Brezžični polnilec ponuja učinkovitost in udobje. Brezžični polnilec ni smiselno prodajati, če porablja električno energijo, saj je slednja veliko počasnejša od žičnih rešitev ali je preveč neprimerna za redno uporabo. Trenutno Qi standard podpira do 1 kilovat prenosa moči. Z osredotočanjem na kuhinjske aparate in električna orodja bo WPC, upajmo, našel način za popoln prenos brezžičnih kilovatnih moči, hkrati pa bo ugotovil, kako zgraditi integrirane brezžične polnilnike (v pultih, pod preproge itd.).

Brezžični polnilec brez certifikata preprosto ne kupite

Če brezžični polnilec ni potrjen s Qi, se izogibajte nakupu ali uporabi. Polnilniki Qi-Certified podjetja Anker, CHOETECH in Yootech so že izredno poceni in imajo zagotovilo, da se vaš telefon ne bo pregrel ali poškodoval med brezžičnim polnjenjem.

Če želite kupiti starejši brezžični polnilec PMA ali AirFuel (iz kakršnega koli razloga), se najprej prepričajte, da naprava ustreza standardom polnjenja. Brezžični polnilec QI-Certified iz CHOETECH, danes dobite že za pičlih 10 evrov, zato ni smiselno eksperimentirati.

Avtor: Marko Vidrih