• C Novo mesto
  • 03:10
  • Pet, 02.06.2023

Če vas v letu 2023 ni na teh marketinških kanalih, izgubljate veliko potencialnih kupcev!

Ste ravnokar lansirali vašo novo spletno trgovino ali spletno stran? Ali pa želite vašemu poslu dati nov zagon in povečati prodajo? Potem ste na pravem mestu, da ne zamudite najbolj učinkovitih načinov in kanalov marketinga v letu 2023!

Če želite biti uspešni, morate do vaših izdelkov ali storitev pripeljati ciljni promet in povečati prepoznavnost svoje blagovne znamke. Sliši se zelo preprosto, pa je res tako?

Obstaja poplava možnosti za vaš marketing, vendar kako se odločiti za pravi način in kam usmeriti svojo pozornost?

V nadaljevanju razkrivamo najboljše marketinške kanale za B2B in B2C poslovanje!

marketing

Kanali oglaševanja.

Najboljši marketinški kanali za B2B poslovanje

Po podatkih portala HubSpot so najboljši kanali, ki jih uporabljajo B2B tržniki družbeni mediji, spletna mesta in blogi ter e-poštno trženje.

Najpogosteje uporabljen digitalni marketinški kanal so socialna omrežja, med katerimi je najbolj poslovno usmerjen LinkedIn.

B2B tržniki veliko truda namenijo spletnemu mestu in kanalom za bloganje, ker se kupci pred nakupom, pogosto obrnejo na spletna mesta. Zato je spletno mesto odličen način za posredovanje informacij publiki in kupcem.

SEO optimizacija spletnih mest je ena od primarnih marketinških strategij B2B marketinga.

Uporaba pravih ključnih besed na spletnem mestu, ki so povezane z vašim podjetjem in vašo ponudbo, vam pomaga pritegniti stranke na vaše spletno mesto, saj iščejo po ključnih besedah, ki so neposredno povezane s tem, kar ponujate.

Če je spletno mesto pravilno in kakovostno optimizirate na izbrane ključne besede, imate veliko možnosti, da se bo vaše spletno mesto pojavilo med rezultati na 1. strani Googla.

Glede na to, da so iskalniki glavni vir odkrivanja novih izdelkov in storitev in da ljudje opravijo 97.105 iskanj na Googlu vsako sekundo, ima SEO optimizacija pomemben vpliv na marketing podjetij.

Najboljši kanali za marketing B2C

Tržniki B2C vlagajo v iste marketinške kanale kot B2B tržniki, vendar je vrstni red drugačen:

  1. družbeni mediji,
  2. e-mail marketing,
  3. spletna mesta,
  4. blogi.

Kljub uporabi podobnih kanalov pa je B2C marketing običajno osredotočen na ponujanje relevantnih vsebin in hitrih rešitev, kot pa želja po izgradnji dolgotrajnih poslovnih odnosov s svojimi strankami B2B.

oglaševanje

B2C.

Socialna omrežja

Pomembnost marketinga preko socialnih omrežij se verjetno osredotoča na dejstvo, da bo po napovedih število uporabnikov družbenih omrežjih do leta 2025 znašalo več kot 5 milijard.

Pri uporabi socialnih omrežij so v trendu kratke video vsebine in marketing preko vplivnežev – t.i. influencerjev.

Vplivnostni/influencer marketing

Influencer marketing je način preko katerega poslovni partner z ustreznim, priljubljenim ustvarjalcem v svoji panogi objavi oglase ali določene dele vsebine.

Je dragocen marketinški kanal in kar 71 % tržnikov pravi, da je kakovost prometa, ustvarjenega z vplivnim trženjem, boljša od drugih oblik oglasov.

Izkoriščanje vplivnežev za doseganje vaših marketinških ciljev je lahko koristno v smislu ustvarjanja prepoznavnosti blagovne znamke in povečanja družbenega dokaza.

marketing

Delo v marketingu.

E-mail marketing

Pošiljanje e-pošte omogoča prilagojeno komunikacijo, časovno pomembna obvestila, kot so lansiranje novih izdelkov, akcij in drugih pomembnih informacije o vašem prodajnem programu.

Pri pošiljanju e-pošte vam nihče ne narekuje kdaj, kako in zakaj se lahko obrnete na svoje potencialne stranke. Vendar bodite previdni – prepogosto pošiljanje neuporabne e-pošte ima lahko tudi negativen učinek – stranke se odjavijo od prejemanja pošte.

Ko gre za spletna mesta in bloganje, oba delujeta z roko v roki – bloganje vam pomaga ustvariti prepoznavnost blagovne znamke, pritegniti obisk na vaše spletno mesto, pretvoriti potencialne stranke v kupce in, kar je najpomembneje, izboljšati svojo avtoriteto.

Če ustvarjate svoje bloge z upoštevanjem pravil SEO optimizacije, je velika verjetnost, da boste opaženi med rezultati na iskalniku. Torej, boste vidni.

Večkanalni marketing

Čeprav je dolgo zadoščalo, da svoja prizadevanja in naložbe usmerite v en sam marketinški kanal, ta strategija ne zadošča več. Raziskava HubSpot kaže, da 92 % tržnikov uporablja več kot en kanal, 81 % pa več kot tri.

Vse bolj strokovnjaki zagovarjajo večkanalno trženje in pravijo, da trženje preusmerja svoj fokus. Slej ko prej, boste ob uporabi zgolj enega marketinškega kanala nasitili ta kanal, zato se priporoča marketing “iz več front hkrati”. To je edini način, da ostanete konkurenčni.

Optimizacija za iskalnike – SEO

Eden izmed zelo priljubljenih tržnih kanalov z najvišjo konverzijo so iskalniki. To pomeni, da bo optimizacija vseh obstoječih kanalov vašega podjetja verjetno prinesla promet in povečala konverzije.

Čeprav je spletna stran morda vaša prva misel, ko govorimo o SEO optimizaciji, pa je pomembno optimizacijo izvajati tudi za druge kanale – YouTube, profil na Google maps, Google My Business, vaš blog in celo vaše epizode podcastov.

Druge taktike SEO, za katere tržniki poročajo, da so učinkovite, vključujejo uporabo poročila o vpogledih v iskanje, optimizacijo fotografij ali videoposnetkov za vizualne iskalnike in optimizacijo hitrosti nalaganja.

Podcasti in video marketing

Povpraševanje po zvočnih vsebinah se je povečalo, zato je vredno razmisliti o podcastih, da spoznate svoje občinstvo tam, kjer že je.

Ne samo, da je povpraševanje veliko, podkasti in njihovi gostitelji vam lahko pomagajo razviti edinstven odnos s svojim občinstvom, saj se epizode zdijo pogovorne in delijo bolj človeško plat vašega podjetja.

Podcasti ustvarjajo tudi več priložnosti za interakcijo, saj stranke niso omejene na poslušanje, medtem ko strmijo v zaslon svojega telefona. Vaš idealni poslušalec lahko na primer predvaja epizodo v svojem avtomobilu med jutranjo vožnjo, med sprehajanjem psa in med čiščenjem hiše.

Moč vizualnosti je vedno bolj v ospredju. Navsezadnje je 90 odstotkov informacij, ki jih obdelujejo možgani, vizualnih – človeški možgani pa slike obdelujejo 60.000-krat hitreje kot besedilo.

Eden najboljših načinov, da pritegnete pozornost občinstva, so vizualni elementi, kot je npr. video s katerimi uporabnikom pokažete, kako izgleda vaš izdelek, kako deluje, kakšne so njegove lastnosti itd.

Z implementacijo tega kanala izkoristite medij, ki ga obožuje že praktično cel svet.

Do leta 2024 bodo spletni videoposnetki predstavljali več kot 80 odstotkov vsega potrošniškega internetnega prometa.

To je torej eden najboljših načinov, kako hitro pritegniti pozornost potencialnih kupcev, ko se šele prebijate v svet e-trgovine. Video marketing je odlična možnost, da se predstavite, saj lahko video kreirate na številne različne načine.

Trženje od ust do ust

70 % potrošnikov pravi, da je zaupanje v blagovno znamko danes pomembnejše kot kdajkoli prej. Žal pa tudi potrošniki manj kot kdajkoli prej zaupajo blagovnim znamkam in plačljivim vsebinam, ki jih ustvarjajo.

Torej, kaj naj stori tržnik, ko jim ljudje, ki jih morajo prepričati, ne zaupajo?

Zanašati se morajo na priporočila svojih strank glede njihove blagovne znamke, da bi druge kupce navdušili za nakupe, znano tudi kot trženje od ust do ust.

Trženje od ust do ust pa ne mora biti le pogovor iz oči v oči.

Na primer, zadovoljne stranke bodo objavljale o vas na spletu, svojim prijateljem povedale, da jim je všeč vaša storitev, in pustile pozitivne ocene na straneh vaših izdelkov.

Samo eden od teh primerov vključuje dejanski osebni pogovor, vendar vsi vključujejo potrošnike, ki jamčijo za verodostojnost in pristnost vaših blagovnih znamk, da bi navdihnili druge za nakup vaših izdelkov.

trženje

Akcija od ust do ust.

Povzemimo:

Različni trženjski kanali prinašajo različne koristi, in večina podjetij lahko najde način za uporabo različnih kanalov v svojih marketinških strategijah za doseganje poslovnih ciljev.

Konec koncev je vaše občinstvo verjetno raznoliko in razpršeno, zato uporaba različnih kanalov ustvari več kontaktnih točk, kar vam bo pomagalo pri negovanju potencialnih strank in povečanju konverzij.