• C Novo mesto
 • 21:16
 • Sob, 20.04.2024

Digitalni podpis od A do Ž: Prednosti in slabosti

Digitalni podpis (včasih tudi digitalen podpis) je prihodnost, pravijo mnogi. Kaj točno je digitalni podpis, kje si ga ustvariti in kakšne prednosti ter slabosti prinaša v javnem mnenju? Digitalni podpis je elektronski šifrirani žig za preverjanje pristnosti v digitalnih informacijah, na primer v e-poštnih sporočilih, makrih ali elektronskih dokumentih. Podpis potrjuje, da informacije izhajajo od podpisnika in da niso bile spremenjene.

Digitalni podpis v Sloveniji s platformo SI-PASS

V Sloveniji je več ponudnikov oziroma platform, ki ponujajo ustvarjanje digitalnega podpisa, digitalnega potrdila in povezanih reči. Za preverjanje identitete pa predstavlja storitev SI-PASS. Gre za enotno točko za preverjanje identitete različnih uporabnikov (državljanov, poslovnih subjektov, javnih uslužbencev) ter elektronsko podpisovanje vlog in ostalih dokumentov. SI-PASS se praviloma uporablja v okviru opravljanja posameznih elektronskih storitev

Omogoča spletno prijavo pri tistih ponudnikih elektronskih storitev, ki za namen prijave uporabljajo SI-PASS.

SI-PASS omogoča enostavno digitalno podpisovanje dokumentov preko spleta. SI-PASS omogoča izdelavo kvalificiranega digitalnega podpisa. SI-PASS omogoča dva načina digitalnega podpisovanja:

 • podpisovanje dokumentov v aplikacijah ponudnikov storitev, ki uporabljajo za spletno prijavo in e-podpis storitev SI-PASS in
 • podpisovanje samostojnih dokumentov, ki jih imate shranjene na delovni postaji ali mobilni napravi (tablici, pametnem telefonu).

Navodila za digitalni podpis s SI-PASS

 1. Ko v aplikaciji ponudnika storitev izberete možnost »Podpiši«, ste preusmerjeni v sistem SI-PASS. Če v sistem še niste prijavljeni na ustrezen način, izberite enega izmed ponujenih načinov prijave. Če se želite prijaviti s svojim digitalnim potrdilom, izberite možnost »Kvalificirano potrdilo izdano v EU«.
 2. Če nimate veljavnega digitalnega potrdila SI-PASS, boste v naslednjem koraku pričeli postopek njegove pridobitve, saj boste z njim elektronsko podpisovali dokumente v sistemu SI-PASS. Izberite možnost »Pridobitev potrdila«.
 3. V nadaljevanju potrdite posredovanje podatkov storitvi SI-PASS s klikom na gumb »Potrdi«.
 4. V naslednjem koraku pridobitve digitalnega potrdila SI-PASS vpišite svoje geslo SI-PASS, ki ste ga določili ob registraciji uporabniškega računa SI-PASS, označite možnost »Sprejemam pogoje uporabe« ter izberite gumb »Potrdi«.
 5. Če ste svoje geslo SI-PASS pozabili, ga lahko ponastavite. Postopek ponastavitve gesla je opisan v poglavju »Ponastavitev gesla SI-PASS«
 6. V naslednjem koraku bo izdano vaše digitalno potrdilo SI-PASS, kar lahko traja tudi nekaj deset sekund.
 7. Ko bo digitalno potrdilo SI-PASS izdano, se vam bo izpisalo spodnje obvestilo. S klikom na gumb »Nazaj na e-podpis« boste preusmerjeni na obrazec za elektronski podpis dokumenta.
 8. Na obrazcu boste videli ime dokumenta, ki ga podpisujete. Dokumente oblike PDF si lahko tudi ogledate s klikom na ikono očesa. Za elektronski podpis dokumenta vnesite geslo sistema SI-PASS ter izberite gumb »Podpiši«.
 9. Po uspešno izvedenem elektronskem podpisu boste preusmerjeni nazaj v aplikacijo, v kateri ste pričeli postopek elektronskega podpisovanja.
Digitalni podpis za vse tiste, ki jih to zanima

Digitalni podpis za vse tiste, ki jih to zanima

Prednosti in slabosti digitalnih podpisov

Digitalni podpisi ponujajo varen in učinkovit način za preverjanje pristnosti podpisnika in zagotavljajo celovitost elektronskih dokumentov. Vendar imajo, tako kot vsaka tehnologija, prednosti in slabosti. Raziščimo prednosti in slabosti digitalnih podpisov.

Prednosti digitalnega podpisa

 • Izboljšana varnost in avtentifikacija: Digitalni podpisi posamezniku ponujajo zanesljivo metodo za zaščito elektronskih dokumentov. Z uporabo kriptografskih algoritmov digitalni podpisi preverjajo pristnost podpisnika in zagotavljajo, da je podpis edinstveno vezan na posameznika. Ta raven varnosti ščiti pred nepooblaščenim dostopom in posegi ter zagotavlja zaupanje v celovitost digitalno podpisanih dokumentov.
 • Priročnost in učinkovitost: Digitalni podpisi prispevajo k znatnemu povečanju osebne učinkovitosti in udobja. Posamezniki lahko elektronsko podpisujejo dokumente, s čimer odpravijo potrebo po fizični papirologiji in omejitvah zaradi geografske bližine. Ta priročnost je še posebej ugodna pri sodelovanju na daljavo, saj posameznikom omogoča hitro in nemoteno podpisovanje in izmenjavo dokumentov.
 • Prihranek časa in stroškov: Sprejetje digitalnih podpisov pomeni znatne prihranke časa in stroškov za posameznike. Ni več odvisnosti od poštnih storitev ali načinov fizične dostave, kar skrajša čas, potreben za obračanje dokumentov. Poleg tega so stroški, povezani s tiskanjem, papirjem in poštnino, bistveno nižji, kar ponuja bolj trajnostno in ekonomsko učinkovito rešitev.
 • Globalna dostopnost: Digitalni podpisi omogočajo globalno dostopnost in posameznikom omogočajo podpisovanje dokumentov od koder koli na svetu. To je še posebej koristno za mednarodne transakcije, scenarije dela na daljavo in primere, ko so podpisniki geografsko razpršeni. Zmožnost podpisovanja dokumentov 24/7 povečuje prilagodljivost in odzivnost v globaliziranem svetu.
 • Pravno priznanje in skladnost: Številne jurisdikcije priznavajo pravno veljavnost digitalnih podpisov, ki posameznikom zagotavljajo zakonsko sprejemljiv način podpisovanja dokumentov. To priznanje velja za različne sektorje, vključno s poslovnimi pogodbami, pravnimi dogovori in vladnimi obrazci. Razumevanje in upoštevanje pravnega okvira v zvezi z digitalnimi podpisi zagotavlja skladnost s predpisi o elektronskem podpisovanju.
Prednosti in slabosti digitalnega podpisa

Prednosti in slabosti digitalnega podpisa

Slabosti digitalnega podpisa

 • Krivulja tehničnega učenja: Sprejemanje digitalnih podpisov od posameznikov zahteva določeno krivuljo tehničnega učenja. Seznanitev s funkcionalnostmi orodij za digitalno podpisovanje, razumevanje načinov šifriranja in upravljanje digitalnih potrdil lahko predstavljajo začetne izzive, zlasti za tiste, ki se manj spoznajo na tehnologijo.
 • Zanašanje na tehnologijo: Učinkovitost digitalnih podpisov je odvisna od razpoložljivosti in zanesljivosti tehnologije. Posamezniki potrebujejo dostop do naprav, kot so računalniki ali pametni telefoni, in stabilno internetno povezavo za brezhibno digitalno podpisovanje. Zaskrbljenost se lahko pojavi na območjih z omejeno tehnološko infrastrukturo ali v primerih tehničnih okvar.
 • Varnostni pomisleki in ozaveščenost o kibernetski varnosti: Medtem ko digitalni podpisi povečujejo varnost, morajo posamezniki ohranjati visoko raven zavedanja o kibernetski varnosti. Zaščita osebnih digitalnih podpisov vključuje varno uporabo gesel, zavedanje o grožnjah lažnega predstavljanja in zagotavljanje varnosti naprav. Pomanjkanje ozaveščenosti lahko povzroči morebitne varnostne ranljivosti.
 • Pomisleki glede zasebnosti: Posamezniki imajo lahko pomisleke glede zasebnosti v zvezi z uporabo digitalnih podpisov. Razumevanje šifriranja in varnostnih ukrepov, ki se uporabljajo v procesih digitalnega podpisovanja, je ključnega pomena za ublažitev teh skrbi. Zavedanje o tem, kako se z osebnimi podatki ravna in jih varuje, dodaja plast pomiritve.
 • Pravna podlaga in vrste dokumentov: Učinkovita uporaba digitalnih podpisov zahteva, da so posamezniki pravno ozaveščeni in razumejo posledice digitalnih podpisov v svoji pristojnosti. Poleg tega lahko nekatere vrste dokumentov, zlasti tiste, ki zahtevajo notarsko overitev ali posebne oblike overitve, v posebnih situacijah še vedno zahtevajo tradicionalne podpise. Krmarjenje po teh pravnih zapletih zahteva raven ozaveščenosti in izobrazbe.
 • Dolgoročnost in tehnološke spremembe: Obveščanje o tehnološkem napredku in spremembah standardov digitalnega podpisovanja je za posameznike bistvenega pomena. Dolgoročna vzdržljivost digitalnih podpisov je povezana z združljivostjo starejših digitalnih podpisov z razvijajočo se programsko opremo in metodami šifriranja. Posamezniki se morajo aktivno prilagajati tem spremembam, da zagotovijo stalno veljavnost in varnost svojih digitalnih podpisov.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com